Farlig tarmbakterie spreder sig på danske hospitaler

1. maj 2014 kl. 05:1811
Danske hospitaler oplever en stigning i antibiotikaresistente enterokok-bakterier, som kan give alvorlige blodforgiftninger. Der er få behandlingsmuligheder, og udviklingen bekymrer Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.
Artiklen er ældre end 30 dage

Både i Danmark og flere af vores nabolande som Sverige, Tyskland og Holland er der stigende forekomster af såkaldte vancomycin-resistente enterokokker (VRE).

Udviklingen vækker stor bekymring, da vancomycin i dag er den primære behandling af alvorlige infektioner med antibiotikaresistente enterokokker, der kan give hjerteklapbetændelse og andre former for blodforgiftning.

»Vi står med en alvorlig problemstilling, fordi infektionerne kan være virkelig farlige for særligt ældre og i forvejen svækkede patienter. Så det er vigtigt at bekæmpe spredningen. Men vi har på nuværende tidspunkt ingen måder at behandle raske bærere af bakterien på,« siger overlæge Robert Skov, der er områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

I Danmark blev stigningen først registreret på hospitalsafdelinger i Region Midtjylland fra 2010 til 2011, men siden er stigningen i VRE-infektioner også blevet en realitet på sjællandske hospitaler. Statens Serum Institut fik indberetninger om 54 tilfælde i 2012 og hele 248 året efter. Samme år afslørede screeninger yderligere 168 tilfælde af bakterien hos patienter, der endnu ikke viste tegn på infektion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Læger slår alarm over stigning i forbruget af de farligste antibiotika til svin

Ifølge Robert Skov kan infektioner med bakterien behandles, men da flere VRE også er resistente over for ampicillin og gentamicin, er der ikke mange behandlingsmuligheder tilbage. Linezolid og daptomycin kan bruges, men disse antibiotika har alvorlige bivirkninger.

Årsag til stigningen endnu ukendt

Man ved ikke, hvad stigningen i forekomsten af VRE skyldes. Men det er sammenfaldende med et øget brug af vancomycin til behandling af såkaldte Clostridium difficile-infektioner, som primært er set på Sjælland.

Robert Skov er ikke i tvivl om, at bedre efterlevelse af de infektionshygiejniske retningslinjer på hospitalerne - herunder bedre håndhygiejne - vil kunne mindske spredningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Professor: Myndigheder eksporterer bakterieproblemer fra staldene til hospitalerne


Smittebærere kan ikke behandles

Bakterien er meget robust og overlever derfor længe i omgivelserne. Erfaringerne fra både Danmark og og udlandet viser, at det kræver langvarig og intensiveret fokus - herunder screening og isolation af VRE-patienterne - at få bakterien under kontrol. Det giver store omkostninger for hospitalerne, hvis man igangsætter systematisk screening af risikopatienter, så det skal overvejes nøje, før det indføres, påpeger Robert Skov:

»Samtidig kan vi så ikke behandle de smittebærere, som screeningen måtte afsløre. Løsningen kunne så være at isolere dem, indtil bakterien forsvinder, hvilket i praksis kan betyde under hele indlæggelsen, da man kan bære bakterien i måneder og år,« siger overlægen.

Følg kampen mod resistente bakterier - abonner på Ingeniørens nyhedsbrev

Derfor holder Statens Serum Institut skarpt øje med, om stigningen i alvorlige infektioner fortsætter. For selvom en tredobling i tilfælde på et år virker voldsom, er de 248 patienter i 2013 ifølge Robert Skov stadig et relativt lavt antal.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
19. december 2019 kl. 10:57

Når man laver et paradis for bactusser, må man også forvente at de findes overalt på de store hospitaler, der skal håndtere dem alle på samme tid. Når jeg tænker på, hvilke distancer jeg har bevæget mig gennem forskellige afdelinger for at komme frem til sygebesøg og til behandlinger, er det ikke underligt, at når mange gør det samme , bringer de også bacillerne med sig.

1
18. december 2019 kl. 22:50

December 16, 2019, Researchers Create Ultimate Non-Stick Coating That Repels Everything – Even Viruses and Bacteria. A self-cleaning surface that repels even the deadliest superbugs: Researchers create the ultimate non-stick coating, with medical settings and food industry in mind: Citat: "...The new plastic surface — a treated form of conventional transparent wrap — can be shrink-wrapped onto door handles, railings, IV stands and other surfaces that can be magnets for bacteria such as MRSA and C. difficile.The treated material is also ideal for food packaging, where it could stop the accidental transfer of bacteria such as E. coli, Salmonella and listeria from raw chicken, meat and other foods, as described in a paper published on December 13, 2019, by the journal ACS Nano. ... The surface is also treated chemically to further enhance its repellent properties, resulting in a barrier that is flexible, durable and inexpensive to reproduce. ... The researchers are hoping to work with a commercial partner to develop commercial applications for the wrap. ..."

3
2. august 2014 kl. 22:01

Når bakterier breder sig på hospitaler/sygehuse skyldes det, i nogle tilfælde, ledelsen. På de afdelinger undertegnede har været nødt til, som pårørende at visitere, har der generelt været mangel på personale. Mangel på syge- og plejepersonale under indlæggelse kan i travlhed med for få hænder betyde mindre omhu og pleje. Ledelserne bør ansætte mere personale, så patienterne kan få den nødvendige pleje udført med den tid, der skal til med stor omhu - det vil evt. dæmme op for at blive smittet med sygdomme, man ikke havde ved indlæggelsen.

3
2. august 2014 kl. 21:57

Når bakterier breder sig på hospitaler/sygehuse skyldes det, i nogle tilfælde, ledelsen. På de afdelinger undertegnede har været nødt til, som pårørende at visitere, har der generelt været mangel på personale. Mangel på syge- og plejepersonale under indlæggelse kan i travlhed med for få hænder betyde mindre omhu og pleje. Ledelserne bør ansætte mere personale, så patienterne kan få den nødvendige pleje udført med den tid, der skal til med stor omhu - det vil evt. dæmme op for at blive smittet med sygdomme, man ikke havde ved indlæggelsen.

3
3. maj 2014 kl. 20:18

Det bliver vel ikke bedre af, at man samler flere og flere patienter på færre og færre store sygehuse?

3
1. maj 2014 kl. 22:15

Selve emnet vil jeg ikke gøre mig klog på, men det sproglige i overskriften. Det er nu den x-te gang, jeg ser, at noget, der "breder sig" forveksles med noget, der "spreder sig". Sygdomme eller smitte breder sig, fordi der bliver flere og flere smittede og syge. Når noget "spredes", kan det f.eks. være en portion gift, der ledes ud i havet. Det bliver opblandet og fortyndet, så giften "spreder sig" i havet. - Der bliver altså ikke mere gift, men den spredes! Især journalister bør være påpasselige med brug af ord og vendinger. I går var det en journalist, der tændte for vandet! - Man åbner og lukker for vand, og tænder og slukker for strømmen eller lyset. - Simpelt og logisk!

3
1. maj 2014 kl. 11:02

så må vi jo prøve at rede dem i den "arbejdsduelige alder"

Nu har der jo været en artikel på ing. om at de fleste arbejdspladser efterhånde kan overgå til robotter, så der er ikke noget arbejde i fremtiden og derfor ingen incitament for at redde folk i den arbejdsduelige alder - tværtimod. Samfundstrukturen eksistere helt tydeligt ikke til gavn for os, men som værktøj for eliten, til at udnytte os, til at suge ressourcer til sig.

3
1. maj 2014 kl. 10:13

Jeg har sagt det før, og fik på hatten for min udtalelse. Clostridium diff. er IKKE et problem, som vi ikke kan løse let og billigt. Der er i flere år blevet forsket i en løsning med brug af effektive urter på Hvidovre Hosp./Panum, men da urterne ikke kan patenteres, er industrien ikke interesseret. Ja, og så må folk jo bare dø.

3
1. maj 2014 kl. 10:03

Hvis man igangsætter systematisk screening af risikopatienter, må det derfor nøje overvåges, før det indføres, da det giver hospitalerne store omkostninger !

Altså store omkostninger ! - ja det går jo virkelig ikke, vi ved det jo alle, hvis det er for dyrt er det jo bare ærgeligt ! - så må vi jo prøve at rede dem i den "arbejdsduelige alder" - hvad skal vi så med de der mega dyre Superhospitaler ?

3
1. maj 2014 kl. 08:46

Det her må da også kunne tørres af på landbruget på en eller anden måde? Afventer hvornår en overlæge kommer med anklagen........

Hvad med at opbygge mere prestige om at være rengøringsmedarbejder. De burde have de højeste lønninger. Effektiv og omhyggelig rengøring og desinfektion få rumme milliarder i besparelser på sengepladser, men alligevel er det hele tiden på rengøringen der altid skal spares og reduceres.Vanvittigt!

3
1. maj 2014 kl. 07:18

"For selvom en tredobling i tilfælde på et år virker voldsom, er de 248 patienter i 2013 ifølge Robert Skov stadig et relativt lavt antal."

Relativt lavt, det er væsentlig flere end der på verdensplan døde af fugleinfluenza før panikken. Burde vi ikke reagere endnu mere nu - brænde alle hospitaler ned, skyde lægerne og ofre en 3-4 milliarder til de medicinalguder der har skabt problemet, med deres uhæmmet distribution af antibiotika, i profittens hellige navn...?

Hvorfor kan bladskære myrer finde ud af det og vi kan ikke?