Farlig cocktail: Tage og solcelleanlæg øger risikoen for brandspredning

Plus19. august 2022 kl. 06:006
Farlig cocktail: Tage og solcelleanlæg øger risikoen for brandspredning
Mellem solcellerne og taget kan varmen blive så kraftig, at branden har lettere ved at sprede sig – på trods af at flammehæmmer kan være integreret i taget, viser en ny ph.d.- afhandling. Illustration: Jens Steemann Kristensen.
Både forskning og konkrete brande viser, at en brand kan brede sig voldsomt under tagmonterede solceller, selvom tagkonstruktionerne overholder alle brandkrav. Manglende lovgivning betyder nemlig, at solcellerne ikke betragtes som en del af bygningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Solceller breder sig i disse år over en stadigt større del af den danske bygningsmasse, og energikrisen efter Ruslands angreb på Ukraine kan gøre det til et lovkrav at installere solceller på tage. Men den danske lovgivning ignorerer den øgede brandrisiko, som solceller medfører.

Måden, solcellerne bliver monteret på, kan nemlig føre til voldsomme tagbrande, der er svære at slukke, og til store økonomiske tab. Sådan lyder advarslen fra Danske Beredskaber og civilingeniør Jens Steemann Kristensen, der har undersøgt emnet i en ph.d.-afhandling.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
21. august 2022 kl. 15:06

Øget brandrisiko? - Det lyder umiddelbart mærkeligt. Der er op imod 100.000 tagplacerede solcelleanlæg herhjemme. Er der blot et eksempåel på, at der har udviklet sig en brand, som ikke kunne slukkes?? Og den fysiske begrundelse for denne risiko er ikke forklaret, så jeg forstår den! De fleste solceller er vel monteret på teglsten eller cementtagsten, som ikke kan brænde.

Og så tænker jeg på de mange km2 solcelleanlæg, der dækker marker med tørt græs nedenunder. En brand her må også være svær at slukke! Og her kan det økonomiske tab være meget større.

5
20. august 2022 kl. 13:33

Ja, de 30 minutter det tog de professionelle at sætte solcelletaget op kommer til at ruinere det hele. En håndværker koster vel 800 kr i timen for tiden.

4
19. august 2022 kl. 23:42

A) Hvis der opstår behov for at udskifte taget, eller at reparere en utæthed. Så bliver denne reparation betydeligt dyrere fordi solpanelerne skal demonteres og herefter skal de monteres igen.

B) Hvis der opstår et behov for at udskifte solpanelerne: Så kan det blive nødvendigt også at demontere taget. Det sker fordi de nye monteringskonsoller har andre dimensioner end de gamle. Dette kan gøre en i forvejen tvivlsom investering i solpaneler endnu mere tvivlsom.

3
19. august 2022 kl. 11:32

Kun flade tage? Artiklen og undersøgelsen omtaler kun flade tage. Kender ikke meget til problemstillingerne, men tænker hvorvidt andre tagtyper ikke er udsat for øget brandrisici? Hvordan kan f.eks. parcelhusejere forebygge såfremt f.eks. BR ikke stiller specifikke krav til solcellerinstallationer?

2
19. august 2022 kl. 10:42

Hvis solpaneler er monteret med afstand til taget, så er det da indlysende at der kan opstå en "kanaleffekt" som forstærker en brand.

Sektionering, for at bryde luftstrømmen, synes at være en indlysende forebyggelse.

1
19. august 2022 kl. 10:10

Ruslands angreb på Ukraine

Kan vi ikke blive fri for journalisternes personlige politisering i Ingeniøren?

At skrive "energikrisen kan gøre det til et lovkrav ..." er det saglige argument, ikke Ruslands angreb på Ukraine, for tiltaget og alt rigeligt for forståelsen af resten af artiklens indhold.