Farlig asbest eller ufarlig eternit? Robotter skal se forskel

3. juni 2019 kl. 10:025
Farlig asbest eller ufarlig eternit? Robotter skal se forskel
Det er ikke til at se med det blotte øje, om et eternit-tag indeholder asbest eller ej. Stoffet blev forbudt i 1987. Illustration: TI.
Nyt projekt vil gøre det billigere at skaffe sig af med eternitplader og samtidig gøre det muligt at genbruge de ufarlige af pladerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvert år deponeres op mod 40.000 ton eternit-tagplader. Noget af det indeholder de enormt farlige og kræftfremkaldende asbestfibre, men langt de fleste er bare uskyldige eternitplader uden asbest, idet anvendelsen af asbest blev forbudt i 1987

Derfor har en forskergruppe fra Teknologisk institut i samarbejde med deponi-, robot- og nedrivningsindustrien sat sig for at prøve at skille de mange tagplader ad for kun at skulle deponere de farlige af dem.

Læs også: Holland vil fjerne kræftfremkaldende asbesttage: Danmark tøver stadig

På den måde kan man både spare en masse deponeringsudgifter, fordi det kun er de asbestholdige, der skal graves ned, men man kan også genanvende de mange plader, der ikke indeholder asbest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I dag har man ikke nogen sikker måde at identificere de farlige plader på, og problemet bliver værre og værre jo længere der går, for andelen af farlige asbestplader falder, efterhånden som de udskiftes uden at nye sættes op,« siger Dorthe Hamann, der er faglig leder hos Life Science på Teknologisk Institut og står i spidsen for projektet.

Målet er en fuldautomatisk robot, der kan skille pladerne ad med 100 procents sikkerhed.

Teknologisk Instituts simple, foreløbige konceptskitse Illustration: TI.

Kend din asbest

»Det første der nu skal ske er, at vi skal have fundet nogle karakteristika ved de asbestholdige plader,« siger Dorthe Hamann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun forklarer, at de fleste asbestplader er mærket med tegn, der kan identificere dem, men også at tegnene kan være sløret eller fjernet af tidens tand.. Derfor skal forskergruppen finde andre indikatorer, der kan hjælpe en robot med at skelne mellem de relativt tunge plader som enten farlige og ufarlige.

Læs også: 1,3 millioner asbesttage i Danmark: Sådan kan du sikre dig, hvis der er asbest i dit tag

De indikatorer skulle forskergruppen på omkring ti mand gerne have fundet frem til inden udgangen af 2019.

Farlige fejl

Dorthe Hamann erkender da også, at teknologien skal leve op til nogle skrappe krav om præcision, så asbestplader eksempelvis ikke ender med de ufarlige eternitplader.

Det skyldes især at en af ambitionerne bag projektet er, at de ufarlige plader skal genanvendes.

»Hvis vi kan finde de plader, der ikke indeholder asbest er der gode muligheder for at genanvende dem. for eksempel ved at knuse pladerne og bruge dem til nye plader eller i beton,« siger Dorthe Hamann.

Læs også: Medicinalvirksomhed tav gennem årtier om fund af asbest i babypudder

Det er støvet fra de asbestholdige plader, der er dødeligt, hvorfor det ville være ret uheldigt, hvis den kommende robot sender de forkerte plader til knusning.

Forskningsprojektet har et budget på omkring to millioner og er et samarbejde mellem DanRobotics, Deponi Syd, Norecco, Cembrit, Teknologisk Institut og Kingo Karlsen. Umiddelbart kommer det til at løbe to år frem.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. juni 2019 kl. 13:02

Pladerne er mærket med numre, så man kan skelne mellem asbest og ikke asbest, De, der smulrer, er typisk de mange plader, der i al hast blev produceret til erstatning, Fabrikken var meget modvillig med at erstatte disse ringe plader. Jeg har udskiftet de fleste ved renovering, men også medbragt mange nyere plader og er rystet over den ligegyldighed og sammenblanding af gammlet og nyt - så det er på tide at skelne. I øvrigt er jeg forarget over de spkladte byggesagkyndige der vurderer der vurderer og alver tilstndsrapporter -her i området er der en der siger K3 fordi der er mos på pladerne. Mage til klaphatte skal man da lede længe efter. Af skaf den ordning og gør noget effektivt for miljøet i stedet for.

3
3. juni 2019 kl. 10:44

Don der er formentlig også mange, der allerede har lagt et andet tag ovenpå, hvor det vil være rigtig dyrt at fjerne pladerne før det nye tag er slidt op.

2
3. juni 2019 kl. 10:42

Hvis taget ikke er utæt hvad skulle så få folk til at bruge en stor sum penge på at lægge et andet tag som ikke kan noget det gamle også kunne?
Vil man have disse tage fjernet så må man betale da det er en ekstra udgift for folk. Kan jo ikke passe af folk skal på tvinges en udgift fordi man lige pludselig nu efter så mange år mener at det er så farligt at det skal fjernes.

1
3. juni 2019 kl. 10:13

Kunne man ikke kortlægge hvilke ejendomme som har eternitplader med asbest, og så gøre det attraktivt for ejeren at udskifte disse med nye plader, så man en gang for alle kan få asbestplader ud af affaldssystemet. Der vil nok altid være en plade eller to som ikke komme med i første omgang, men dem kan robotterne så fjerne løbende fra den "normale" eternitpladeaffald så det bliver muligt at genbruge eternitpladeaffald