Faretruende vækst i kvælstofniveauet i havet ud for Kina

Kinas vækst i befolkningstal, industriel produktion og landbrug kan nu aflæses direkte på kvælstofniveauet i havet omkring Kina, der omfatter Det Gule Hav, Det Østkinesiske Hav og Det Japanske Hav.

En gennemgang af målinger siden starten af 80'erne viser, at indholdet af kvælstof er firedoblet fra to mikromol pr. liter til otte mikromol pr. liter på 25 år. Udviklingen skaber frygt for opblomstring af giftige alger og en vækst i områder med iltsvind, som kendes fra blandt andet Østersøen og Den Mexicanske Golf.

Bag undersøgelsen er forskere fra USA og Sydkorea, og en af forfatterne, Kitack Lee fra Pohang-universitetet for videnskab og teknologi i Sydkorea, er især overrasket over, at kvælstofniveauet også er markant steget på store dybder.

Den 6.300 kilometer lange Yangtze-flod, der skæres over af De Tre Slugters Dæmning, er en af hovedbidragsyderne til kvælstofforureningen af havet omkring Kina. (Foto: Tommy Brandi Krog) Illustration: Picasa 2.0

Foruden fra Kina kommer en del af forureningen også fra andre lande i området, som for eksempel Japan, men »Kinas bidrag af kvælstof er uundgåeligt stort,« siger Kitack Lee til Nature.

Væksten i kvælstofforurening er også størst i Det Gule Hav øst for Kina, hvor den 6.300 kilometer lange Yangtze-flod har sit udspring efter at have flydt gennem Kina.

Med en koncentration af kvælstof på otte mikromol pr. liter har niveauet oversteget niveauet i Den Mexicanske Golf, og det bekymrer Ken Johnson, der er oceanograf på Monterey Bay Aquarium Research Institute ved Moss Landing i Californien.

»Hvis du fandt otte mikromol i Golfen, så ville de døde områder unægteligt være meget større,« siger Ken Johnson til Nature.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Set i lyset af vores egne manglende gennemførelse af vandmiljøplaner - så er dette jo langt mere alvorligt. Ikke mindst fordi vi i Europa er medansvarlige for at forholdene i Kina går grassat. Medansvarlig fordi vi ikke stiller samme krav til forarbejdening / bekæmpelse af forurening m.m. som vi gør i vores del af verden. Gjrode vi det - ja så havde vi stadig meget industri m.m tilbage i Europa.

  • 0
  • 0

Ifølge Connie Hedegaard er CO2 det altoverskyggende problem. Hvis vi alligevel dør af katastrofale opvarmninger, så betyder det jo ikke noget med lidt kvælstof. (Ironi)

  • 0
  • 0

Udviklingen skaber frygt for opblomstring af giftige alger og en vækst i områder med iltsvind, som kendes fra blandt andet Østersøen og Den Mexicanske Golf

Med opblomstring af giftige alger menes sikkert cyanobakterier / blågrønalger. Disse alger blostrer ikke op p.g.a. udledt kvælstof, idet de er i stand til selv at forsyne sig med kvælstof fra atmosfæren! Algevækst afhænger af forholdet mellem kvælstof og fosfor - kvælstof og fosfor i planktonalgerne er ca. 7:1 (det såkaldte Redfield-forhold) Noget tyder på at der er for lidt kvælstof til vækst af grønalger, derfor opformeres blågrønalger, hvoraf mange arter er giftige. Der er mange huller i artiklen, det ville være rart med et link til undersøgelsen.

Mvh. Per A. Hansen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten