Faren fra rummet - 2002 NT7

Det er sommer, og bølgerne har været høje - også i den hjemlige debat - forårsaget af en melding fra amerikanske og britiske astronomer om en nyopdaget asteroide, 2002 NT7. Asteroiden blev først observeret af Lincoln Near Earth Research Project (Linear) i New Mexico den 5. juli og forskerne på JPL, som er dygtige til at beregne sådanne objekters baner, gjorde opmærksom på, at NT7 var en potentiel kandidat til en kollision med Jorden den 1. februar 2019.

Selv om JPL også sagde, at truslen var "meget minimal", og at en kollision med et objekt af den størrelse efter deres vurdering sker med millioner års mellemrum, satte den nyhedshungrende presse sig for at puste historien op.

NT7 er en omkring 2 km stor asteroide, som vil passere tæt på Jorden i 2019 med en hastighed af ca. 106.000 km/t. Da den vejer godt til, omkring 10^13 kg, er dens kinetiske energi astronomisk stor: 4,3 gange 10^21 Joule, svarende til en eksplosion af godt en million Megaton TNT. Den er i den tunge klasse, som kan forårsage globale ødelæggelser på Jorden. På den såkaldte Torino skala, som blev introduceret i 1999 for at give et mål for, hvor alvorlig en sådan trussel er, rangerer NT7 på et 0 eller måske et 1-tal, svarende til "events meriting careful monitoring". Skalaen går til 10.

Astronomernes første umiddelbare bud - efter at NT7 kun havde været observeret i tre uger - lød på at risikoen var omkring 1:200.000. Nasa's vurdering kort efter at nyheden slap ud var, at risikoen på Torino skalaen var 0, hvilket betyder, at risikoen for et sammenstød med en anden hidtil ukendt asteroide af samme størrelse er større end risikoen fra NT7. Videre vurderer Nasa, at yderligere observationer sandsynligvis vil vise, at NT7 med sikkerhed ikke vil ramme. NT7 kan observeres i de næste 12 måneder, og det mest sandsynlige er, at vi ikke hører mere til sagen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten