Fare for personskade: Helsingør Stadion ramt af nye problemer

15. maj 2020 kl. 14:474
Fare for personskade: Helsingør Stadion ramt af nye problemer
Illustration: Helsingør Kommune.
Jordvoldene omkring banen på det nye Helsingør Stadion risikerer at styrte sammen, fordi de er anlagt forkert. Sammen med buler i banen og dårlige materialer er byggeriet blevet en træls kæde af fejl.
Artiklen er ældre end 30 dage

Problemerne vil tilsyneladene ingen ende tage på Helsingør Kommunes nye Stadion. En ny orientering til kommunens økonomiudvalg, som Helsingør Dagblad har omtalt, fortæller, at der udover de allerede konstaterede fejl og mangler i bygninger og kunstgræsbanen også er problemer med jordvoldene omkring det nedgravede stadion.

Læs også: Stadionet er vor tids katedral

Derudover er jordvoldene og det øvrige landskabsarbejde enten ikke færdiggjorte eller udført forkert. Jordvoldene udbedres inden for de næste par måneder, da sammenskred kan medføre personfare, står der således i orienteringen.

Budget sprængte og tidsplan skred

Stadionbyggeriet blev besluttet i februar 2017, hvor Helsingør FC var i gang med en fantastisk sæson, som endte med at sende dem op i superligaen. Stadionet skulle leve op til kravene til 1. divisions fodbold og rumme plads til 4.000 tilskuere. Hede fodbolddrømme var dog langt fra den eneste baggrund for byrådets beslutning. Skoler og foreninger skulle også kunne bruge den opvarmede kunststofbane til fodbold og andre former for sport alle ugens syv dage, fortalte formanden for Sundheds, - Idræts- og Fritidsudvalget Jens Bertram (K).

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har ønsket at forene eliteidræt med breddesporten, da vi vil have, at der er plads til alle. Derfor bliver det nye stadion langt mere end blot hjemmebane for FC Helsingør. Det bliver et kraftcenter for idræt og en række forskellige sportsgrene samtidig med, at hele området bliver et samlingspunkt for både børn, unge og voksne i Helsingør. Ikke blot når FC Helsingør spiller kampe, men alle ugens syv dage fra morgen til aften,« forklarede han i kommunens pressemeddelelse.

Helsingør Stadions opvisningsbane ligger i en fordybning i terrænnet. Men nu har det vist sig, at jordvoldene er anlagt forkert, så de risikerer at skride sammen. Illustration: Nova5 og Elkiær & Ebbeskov .

Læs også: Se Brasiliens VM-stadioner vokse frem på få minutter

Byrådet bevilgede 57 mio. kr. til byggeriet, som efter planen skulle gå i gang i august 2017, så stadionet kunne stå klart til brug allerede i marts 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Stadion plages af rust- og duelorteproblemer for millioner

Men stadionet endte med først at blive indviet i august 2019. For det oprindelige budget viste sig at være markant lavere, end entreprenørernes bud, så entreprisen måtte ud i en anden budrunde, som B. Nygaard Sørensen vandt med et bud, der ifølge Building Supply lå på 54 mio. kr. Deroveni skulle kommunen selv sørge for lysanlæg, kunstgræs og afsætte en pulje til uforudsete udgifter, så den samlede regning nåede op omkring 81 mio. kr.

Forurening, granater og konkurs

Undervejs i byggeriet stødte entreprenøren desuden på en stor slaggeforurening og flere granater dukkede op, fordi området en gang har været en sø, hvor der tilsyneladende er blevet dumpet ammunition. Fundene forsinkede byggeriet, mens kommunen ifølge Helsingør Dagblad fandt penge til de direkte ekstraomkostninger i en kommunal pulje til miljøoprydning.

Læs også: Sydsiden er hoppet i stykker: Brøndby Stadion skal have udskiftet tribune

Ved afleveringen af byggeriet i juii 2019 blev der konstateret fejl og mangler for 5,2 mio. kr og udskudte arbejder for 850.000 kroner, og kommunen tilbageholdt derfor noget af betalingen til entreprenøren. Helsingør Kommune var imidlertid ikke den eneste, der mente at have penge til gode hos BNS. 30. januar i år indgav BNS således en konkursbegæring.

»Baggrunden for konkursen er vigende driftsresultater i 2019/2020, og at selskabets likviditet er blevet presset som følge af øget kapitalbinding i et antal omtvistede entreprisesager,« forklarede kurator Henrik Sjørslev fra DLA Piper til JP Finans.

Vil hente erstatning fra garantiselskab

De mange fejl og mangler og udskudte arbejder kommer ifølge orienteringen til økonomiudvalget til koste mere, end de 800.000 kr, som kommunen havde tilbageholdt, da BNS opgav ævred. Derfor er kommunen i dag ved at rette sine krav mod Tryg, der har stillet garanti på 5,3 mio. kr - svarende til ti procent af entreprisesummen. På nuværende tidspunkt kan kommunen dog ikke sige, hvor mange penge, de vil kræve fra Tryg.

Læs også: Brasiliansk OL-stadion lukket: Kraftig vind kan blæse taget ned

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som om de ovennævnte problemer ikke var nok, har det ifølge orienteringen også vist sig, at drifts- og vedligeholdelsesmaterialet for blandt andet de tekniske anlæg er af så ringe kvalitet, at det nu undergår en fuldstændig gennemgang.

For brugerne af stadionet er det desuden et problem, at underlaget under kunstgræsbanen har sat sig langs den ene langside og på midten af banen, så der opstår lunker på banen. Hvornår den fejl kan blive udbedret, kan kommunen heller ikke sige, fordi mandskabet, der skulle klare det, kommer fra Polen og ikke kan rejse til Danmark og tilbage igen, uden at skulle i karantæne ved hjemkomsten.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. august 2020 kl. 08:49

"Det bliver et kraftcenter for idræt og en række forskellige sportsgrene...", ja,ja. Så længe det er fodbold !

3
17. maj 2020 kl. 14:35

Besynderligt at en offentlig instans anlægger en plastic-kunstof-græsplæne når samme kommune allerede slås med miljøproblematisk udsivning fra en anden tilsvarende og hele verden arbejder på at få fjernet microplast fra naturen.

2
17. maj 2020 kl. 09:30

Hvor er det trist at der ikke findes dansk arbejdskraft, som er kompetente til at fylde hullerne i en fodboldbane, det kan jo umuligt være på grund af, at man absolut vil bruge underbetalte udlændinge, i en så lille detalje af et projekt i den størrelse.

1
16. maj 2020 kl. 13:54

Hm... Disse fodboldbaner bliver ved med at give hovedbrud.jeg har selv været med til at sikre sætningsfrie løsninger - og det er ofte dyrt. Var det en totalentreprise? Så er jordarbejde lidt for ofte neglegeret.