Fare for olieudslip ved væltet vindmøllepram ud for Hvide Sande

En vindmøllepram er i dag væltet ud for Hvide Sande med 178.000 liter diesel om bord. Beredskabet frygter olieudslip, mens den stærke vind forhindrer oprydningsarbejdet og vragdele driver i land.

En vindmøllepram er væltet ud for kysten ved Hvide Sande på grund af det voldsomme blæsevejr. Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

Vindmølleprammen Sea Worker har stået under observation siden sidste onsdag, hvor trosserne sprang på grund af uvejr, og prammen gik på grund, efter at mændene om bord var blevet evakueret. Der har den stået indtil i dag, hvor den hårde blæst væltede den omkuld. Prammen vender i øjeblikket næsten på hovedet.

Det lokale beredskab advarer nu om olieudslip ved prammen.

»Problemet er, at der er 178.000 liter diesel om bord, og vi er meget bekymrede for, om der går hul på tankene,« siger beredskabschef i Brand og Redning MidtVest Kim Bjerg Vemmelund.

Miljøskib på vej

Derfor har beredskabet indkaldt den lokale beredskabsstab på politigården i Holstebro, og både Beredskabsstyrelsen og et miljøskib fra Esbjerg er på vej til stedet. Derudover er det miljøskib, som over de seneste dage har overvåget vindmølleprammen, også til stede.

Vindmølleprammen ligger tæt på kysten og kan ses fra land. Men på grund af det voldsomme vejr kan det blive en meget svær opgave at løse for beredskabet, hvis der går hul på olietankene om bord, oplyser Danske Beredskaber i pressemeddelelsen.

Vinden forhindrer oprydning af olie

»Vores udfordring er, at vejret lige nu fortsat er meget blæsende, og det betyder, at det bliver meget svært at samle olien op, hvis der først går hul på det. Der ligger en bjergningsplan, men vi afventer, at det bliver bedre vejr, for det kan simpelthen ikke lade sig gøre at komme til derude på grund af vejret,« siger beredskabschef Kim Bjerg Vemmelund.

Det lokale beredskab holder indtil videre øje med situationen.

»Vi holder ved stranden og observerer vindmølleprammen i øjeblikket. Der ligger et miljøskib i området derude for at observere den fra havsiden. Det er det, vi har iværksat indtil nu,« siger indsatsleder Henning Olesen fra Brand & Redning MidtVest.

OPDATERING KL 15:00:
På stranden i Hvide Sande er udstyr fra vindmølleprammen begyndt at drive ind på land. Beredskabsstyrelsen går langs stranden og samler udstyret sammen. Det oplyser indsatsleder fra Brand & Redning MidtVest, Henning Olesen, til Danske Beredskaber. Politiet har sat hjemmeværnsfolk ind langs stranden til at holde nysgerrige borgere væk fra de ting, der driver ind på land.

Kommentarer (10)

Længe sikkert. Aner ikke hvad forbruget er, men det kunne nok godt være 100-200 liter i timen.
Men husk at autonomitet er vigtigt og platformen kan være måneder om at sætte Møller eller skifte komponenter i en park.
Og jo oftere man bunkrer jo oftere er der en risiko for en læk.

Det er trods alt relativt sjældent at man kæntrer en Jack up.

  • 0
  • 0

Det er ikke ualmindeligt at andre fartøjer kan bunkre fra en pram på arbejdsstedet. I sagens natur er det kun mindre fartøjer som bunkrer på den måde, og det kan spare tid idet disse fartøjer ikke er nødt til at forlade arbejdsstedet kun for at bunkre.

  • 1
  • 0

Prammen er udstyret med 2 stk. Caterpillar generaotr sæt på 611 kW, og både jack-up systemet og kranen kræver en del effekt, men hvor lang tid den kan operere på 150 m3 er et godt spørgsmål af afhænger fuldstændigt at operationsmønsteret.

MEN, hvorfor skal alle flydende mængder angives i liter? i forbindelse med skibe taler man normalt altid om kubikmeter, m3; det andet bidrager kun, unødigt, til sensationseffekten.

  • 1
  • 0