Far, mor og karriere gør timerne for få

»I skal skrive jeres underskrift først med højre hånd.«

Folk skribler hurtigt ned.

»Og nu med venstre.«

Det går en hel del langsommere, og der lyder spredte grin.

I mødelokalet på Sørup Herregaard i Ringsted er ti par samlet. Parrene sidder ved siden af hinanden. Nogle holder i hånd, og stemningen er afslappet.

Oplægsholder Kenneth Carstensen fra Komplement taler om, hvad det vil sige at have et talent, og da folk har skrevet deres underskrift for anden gang, spørger han, hvordan det var.

»Det var velkendt med højre. Let og hurtigt. Med venstre var det svært, anderledes og lidt irriterende og forkert på en måde,« svarer Michael Howitz, der er læge og gift med civilingeniør Rikke Viten Howitz.

De har ligesom ni andre par meldt sig til IDAs karriereplankursus for par.

»Det er netop forskellen på talent og tillært. Det, du har talent for, vil altid falde dig naturligt. Og det er det, du kan blive bedst til,« forklarer Kenneth Carstensen.

Ord på livets op- og nedture

Et af formålene med kurset er, at parrene skal lære, hvordan de i fællesskab kan få en hverdag med børn, karriere og hinanden til at hænge sammen.

Under det næste punkt skal parrene præsentere hinanden og hinandens talenter.

»Talenter ligger tit skjult. Man kender dem ikke selv. Desuden bliver man mindet om den andens talenter, når man skal præsentere dem,« siger Kenneth Carstensen.

Det er de positive og livsbekræftende historier, der er i fokus på weekendens kursus.

Deltagerne får udleveret et stykke papir med et koordinatsystem på. X-aksen er tidsenhed fra færdiggjort uddannelse til nu. Y-aksen skal angive høj- og lavpunkter i familielivet, karrieren og egoet.

Der bliver delt fedtfarver ud, og så er opgaven at indtegne kurver med rød, blå og grøn.

Da de er færdige, går deltagerne sammen to og to - ikke med partneren. De skal interviewe hinanden om årsagerne til op- og nedturene.

»Det er en rigtig god øvelse. Man får sat ord på de ting, der har været godt i ens liv,« siger Michael Howitz.

Sammen med sin kone er han kommet for at få nogle redskaber til, hvordan hverdagen med karriere og tre børn kan komme til at hænge bedre sammen.

I symbiose med regnskabet

Eftermiddagen er gået, og det er blevet mørkt. Hovedbygningen udsender et lokkende lys, og som natsværmere på vej mod en tændt gadelygte strømmer parrene hen imod lyset og den varme mad.

Skikkelserne, som går to og to, aftegner sig mod lyset. Nogle har armen om hinanden.

Efter middagen bliver der vist en film om stress. Personerne i filmen har ikke tid til at tage sig af deres familie, og deres partnere må klare stort set alt i hjemmet.

Filmen lader til at gøre indtryk på deltagerne.

»Man kan spørge sig selv, hvorfor denne her mand, som lever i fuldstændig symbiose med virksomhedens regnskab, overhovedet har valgt at få børn og kone,« siger en af de mandlige deltagere.

De fleste kan dog nikke genkendende til nogle af problemerne, som personerne i filmen har.

Netop det at få tiden til at slå til er en af de udfordringer, som Rikke Viten Howitz og Michael Howitz står med.

»Vi har valgt et liv, hvor der skal være plads til, at vi begge kan have en karriere. Det er meget rart at høre, at man ikke er alene, men at andre også har de problemer med at få tingene til at hænge sammen,« siger Rikke Viten Howitz.

Men hvad kan man så gøre for at undgå at blive stresset?

Vær til stede

»Det handler om at være til stede, dér hvor man er. Når du er på arbejde så lad være med at bekymre dig om familien og børnene. Og når du er hjemme, så lad være med at tænke på arbejde,« siger Bodil Gavnholt fra Komplement.

»Få en rengøringshjælp,« siger en af de mandelige deltagere højt.

Der lyder en spredt latter.

Netop rengøringshjælp er en af de foranstaltninger, Rikke Viten Howitz og Michael Howitz har måttet ty til.

»Ud over rengøringshjælpen overvejer vi at ansætte en pige til at hente børnene et par gange om ugen,« fortæller Michael Howitz.