Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Familieterapi er det nye personalegode

Flekstid, madordning, fysioterapi, hospitalsordning og motionsrum. Pakken af personalegoder hos Vestergaard Company var omfangsrig, men indeholdt ingen politik for medarbejdere med ondt i psyken - før en medarbejder blev ramt af stress.

Roskildevirksomheden, der producerer lufthavnsudstyr, valgte at henvise medarbejderen til en familieterapeut, som efterfølgende blev fast tilknyttet virksomheden. I dag er tilbuddet skrevet ind i trivselspolitikken, og alle medarbejdere kan få en henvisning til terapeuten af deres nærmeste leder - også selv om årsagen ikke er arbejdsrelateret.

»Vi har tilknyttet en samtaleterapeut, fordi vi gerne vil have glade medarbejdere og forhindre, at de lægger sig syge. Vi har en klar forventning om, at sygefraværet generelt falder, samt at vi får færre langtidssygemeldinger,« siger økonomi- og administrationschef Hardy Thøgersen, der anslår, at cirka fem procent af medarbejderne indtil videre har benyttet sig af ordningen.

Panikangst, stress og depression er nogle af de problemer, som medarbejderne i Vestergaard Company henvender sig til familieterapeut Lone Carmel med. »Det er personalepleje på linje med, at man får tilbudt fysioterapi, hvis man har ondt i ryggen,« siger hun. (Foto: Das Büro) Illustration: Peter Sorensen/www.petersorensen.net

Hurtigere på benene

Psykologhjælp er et personalegode, der vinder indpas i stadig flere virksomheder, fortæller Povl Erik Jensen, lektor på Institut for Innovation og Organisationsøkonomi ved Handelshøjskolen i København:

»Der er en tendens til, at virksomheder forlanger mere og mere af de ansatte. Især nøglemedarbejdere skal hele tiden være på dupperne, så nu er man begyndt at tilbyde dem psykologhjælp, for at de kan fungere optimalt - og komme hurtigst muligt tilbage på arbejde efter en sygemelding. Ligesom med andre personalegoder er det et middel til at holde på nøglemedarbejdere, men det handler også om bundlinjen,« siger han.

I Vestergaard Company er familieterapeuten et kendt ansigt blandt de ansatte, og det er ikke længere tabu for virksomhedens smede, produktionsmedarbejdere, teknikere og ingeniører at bede om hjælp, hvis man har det skidt.

»Overordnet set handler det om at skabe mere trivsel på arbejdspladsen, fordi det er en forudsætning for et godt psykisk arbejdsmiljø,« siger familieterapeut Lone Carmel fra firmaet Relazion.

Hun mener ikke, at virksomhederne træder ind over medarbejdernes privatsfære ved at tilbyde samtaleterapi.

»Det er personalepleje på linje med, at man får tilbudt fysioterapi, hvis man har ondt i ryggen. Der er mange, som ikke bryder sig om at snakke med chefen om deres personlige problemer, derfor er det fornuftigt, når virksomheder tilbyder ekstern trivselsrådgivning. På den måde får medarbejderne en accept af, at virksomheden gerne vil hjælpe dem med deres problemer, samtidig med at de får lov at have deres privatliv for sig selv,« siger Lone Carmel.

Svært gensyn med kolleger

Det er meget forskellige årsager, der får de ansatte til at henvende sig til familieterapeuten. Det kan være alt lige fra stress, depression og panikangst til mistrivsel på arbejdspladsen. En medarbejder har ud over en række personlige samtaler også brugt hende til den svære overgang, det er, når man skal tilbage på jobbet efter at have haft en nedtur.

»Gennem samtaleforløbet fandt han ud af, at han havde nogle psykiske problemer af familiemæssig karakter. Efter længere tids sygemelding var det svært for ham at møde op på jobbet og forklare kollegerne, hvordan det hang sammen. Derfor tog han mig med,« fortæller Lone Carmel.

Hun holder cirka syv samtaler om måneden med medarbejdere fra Vestergaard Company, og da selskabet for nylig fyrede 15 medarbejdere, fik de alle tilbud om samtaler med terapeuten, hvis de skulle have behov for det.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vigtig artikel.

Hvor det super godt at der er kommet mere fokus på den psykiske tilstand hos den enkelte. Må rigtigt mange andre lære af dette eksempel. Både arbejdsgivere og ansatte.

For hvor fedt er det at tjene mange penge og i det hele taget gøre et godt stykke arbejde, hvis man i bund og grund ikke har det godt med og i sig selv.

  • 0
  • 0

Vigtig artikel.

Hvor det super godt at der er kommet mere fokus på den psykiske tilstand hos den enkelte. Må rigtigt mange andre lære af dette eksempel. Både arbejdsgivere og ansatte.

For hvor fedt er det at tjene mange penge og i det hele taget gøre et godt stykke arbejde, hvis man i bund og grund ikke har det godt med og i sig selv.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten