Familielisten: IDA-formands engagement i Enhedslisten er et stort problem

26. maj 2016 kl. 07:306
Familielisten: IDA-formands engagement i Enhedslisten er et stort problem
Illustration: IDA.
Som de eneste to undlod Familielistens medlemmer af IDAs 65 mand store repræsentantskab at stemme på Thomas Damkjær Petersen. Bekymringen er ubegrundet, lyder det fra andre lister og fra en tidligere samarbejdspartner i den tværpolitiske interesseorganisation Skole og Forældre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kan et IDA-medlem, der har været aktiv i Enhedslisten, blive formand for IDA?

Ja, mener 63 af de 65 repræsentantskabsmedlemmer, der har valgt Fagforeningslistens listefører, Thomas Damkjær Petersen, til ny IDA-formand. Nej, mener listefører Michael Herold, Familielisten, og derfor skrev listens to repræsentantskabsmedlemmer ikke under på konstitueringsaftalen, forklarer han.

Michael Herold, listefører for Familielisten, mener, det er et problem, at IDAs formand ikke partipolitisk repræsenterer et flertal af de 100.000 medlemmer.

»Vi mener ikke, at en person, der har stillet op for Enhedslisten, dækker den gennemsnitlige ingeniørs politiske opfattelse af verden. Vi tror simpelthen ikke på, at et flertal blandt de 100.000 medlemmer er enhedslistemedlemmer. I givet fald så det nok også anderledes ud i Folketinget,« siger Michael Herold og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har et rigtigt stort problem, hvis formanden er medlem af Enhedslisten - eller DF for den sags skyld, fordi det er yderfløjene. Hvis man skilter med sin landspolitiske holdning, skal man holde sig til det. Han vil være nødt til at tale med to tunger: en, når han taler i regi af enhedslistemand, og en, når han udtaler sig som formand for IDA,« siger Michael Herold.

Læs også: Thomas Damkjær Petersen er ingeniørernes nye formand

IDAs nye formand, Thomas Damkjær Petersen, er civilingeniør og tidligere trafikplanlægger i Movia. Illustration: IDA.

Thomas Damkjær Petersen tilbageviser kritikken og peger på, at han ikke længere er aktiv i Enhedslisten:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg går til jobbet med ydmyghed, respekt for organisationen og som formand for hele IDA – også for de skeptikere, der er er,« siger den nyvalgte formand.

Thomas Damkjær Petersen henviser blandt andet til, at han har været aktiv i Skole og Forældre i næsten 20 år, heraf 10 som formand, og at det også en interesseorganisation med stor landspolitisk bredde. Her afløste han i 1998 en venstrekvinde på formandsposten og overlod den i øvrigt til en anden venstrekvinde i 2008.

Læs også: Formandskandidat: »Der er ikke noget specielt ved offentligt ansatte ingeniører«

Den nu pensionerede sekretariatschef i Skole og Forældre Niels-Christian Andersen, der har arbejdet sammen med Thomas Damkjær Petersen i cirka ti år, forventer, at Familielistens bekymring viser sig ubegrundet:

»De fleste foreningsaktive i Skole og Forældre var også partipolitisk aktive, og der var meget, meget få enhedslistefolk. Thomas har i de mange år, han var formand og næstformand, aldrig nogensinde bragt sit partipolitiske engagement med ind. I sin tid som formand har han nogle gange været talsmand på synspunkter, han ikke selv delte. Han var fuldstændig loyal over for hovedbestyrelsens beslutninger,« fortæller Niels-Christian Andersen og tilføjer:

»Jeg tror overhovedet ikke, det bliver et problem.«

Unfair, at politisk baggrund diskvalificerer

Den holdning deler Jens Heide, listefører for Pensionistlisten. Han kender den nye formand fra sin tid på Fagforeningslisten og som samarbejdspartner i IDA Offentlig:

»Det er unfair, hvis folks politiske baggrund skal diskvalificere dem. Selvfølgelig hvis de fører ren partipolitik, men Thomas går altid loyalt med det kommissorium, han har. Har man lavet en aftale med Thomas, ved man, at det holder, selv om det ikke er hans kop te. Sådan har han altid været,« siger Jens Heide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger også på, at det er begrænset, hvor meget den nye formand kan udrette uden opbakning fra de øvrige medlemmer af repræsentantskabet.

»Fagforeningslisten har kun 8 ud af 65 mandater, og han ved godt, at han politisk er en død mand, hvis han ikke lytter,« siger Jens Heide.

Læs også: IDA-lister: Fast formandshonorar kan føre til pamperi

Ingeniørlisten valgte at støtte Thomas Damkjær Petersen, selvom Fagforeningslisten og Ingeniørlisten på en række områder står langt fra hinanden, f.eks. i spørgsmålet om fast løn til formanden, som Ingeniørlisten var arg modstander af.

Vil sikre, at formanden har den rigtige kasket på

Når Ingeniørlisten valgte at skrive under på konstitueringsaftalen, skyldes det ifølge listefører Jørn Guldberg, at Thomas Damkjær Petersen har erklæret, at han ønsker at støtte de aktive medlemmer, der gør en frivillig indsats i IDA:

»Vi vil gerne være med til at sikre, at han forstår den opgave, han hermed har påtaget sig. Står man udenfor, har man ingen mulighed for at påvirke, hvad der sker. Det forudsætter, at man har en dialog. Vi vil søge dialogen og om fornødent hjælpe, hvor der er brug for det,« fastslår Jørn Guldberg.

Formandens politiske tilhørsforhold bekymrer ikke Jørn Guldberg alverden:

»Vi har ikke tidligere set på folks partibog, når de blev valgt. Du kender heller ikke min. Thomas er nu formand for IDA, og vi vil gerne hjælpe ham, så han beholder den rigtige kasket på. Det har jeg set, at han godt kunne, i helt konkrete situationer, hvor han er gået ud med det budskab, der var aftalt. Det respekterer jeg, at han kan.«

Ingeniørens papirudgave bringer i morgen et interview med IDAs nye formand, Thomas Damkjær Petersen.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
26. maj 2016 kl. 13:49

Det er nok værd fremover at lægge mærke til hvilke politiske meldinger, der kommer fra den nye formand. Det er jo ikke usædvanligt at denne udtaler sig til medierne på foreningens og medlemmernes vegne i diverse tekniske og samfundsmæssige spørgsmål.

4
26. maj 2016 kl. 12:52

Enhedslisten - partiets målsætning er en afskaffelse af den private ejendomsret til produktionsmidlerne og at denne skal overgå til arbejderklassen gennem på den længere bane en revolution.

For det første er der vel ingen, ikke engang partiet selv, der tager den målsætning alvorligt.

For det andet er der vel ikke lighedstegn mellem alle dele af partiets og Thomas Damkjær Petersens personlige målsætninger. Det ville i så fald være noget af et unikt tilfælde.

For det tredje burde det overhovedet ikke være diskvalificerende for posten, at man er politisk aktiv. Uanset hvilket parti det så måtte være for. Thomas har vel stillet op for partiet på grund af et passende værdipolitisk overlap. Man må gå ud fra, at han også er valgt til formand på grund af en passende værdipolitiks overlap med resten af repræsentantskabet, så kritikken virker mildest talt usaglig og substansløs.

2
26. maj 2016 kl. 12:12

Mener Michael Herold mon at Familielisten, der til IDA-valget måtte nøjes med 381 stemmer, repræsenterer et flertal af IDA's medlemmer?

Familielisten fik lige under 5% af de afgivne stemmer.

Ifølge en meningsmåling fra sidste år stemmer 6,4% af Ingeniørerne på Enhedslisten (https://ing.dk/infografik/grafik-saadan-stemmer-de-danske-ingenioerer-176746).

Så kan man jo tænke lidt over, hvilke af de to lister der bedst repræsenterer de danske ingeniører...

1
26. maj 2016 kl. 09:53

Vi tror simpelthen ikke på, at et flertal blandt de 100.000 medlemmer er enhedslistemedlemmer.

Er flertallet af ingeniører overhovedet medlem af et parti, endsige det samme parti? Sikke et vrøvleargument.