Falster-producent hitter med miljøvenlig plast til blodposer

Virksomheden Melitek i Nr. Alslev på Falster har succes med at producere avanceret plastgranulat til medicinalindustrien. Melitek leverer som en af få producenter i verden blød plast, som ikke indeholder miljøfarligt pvc eller phthalater. Granulatet bliver brugt til at producere slanger, beholdere og blodposer til medicinalindustrien, der således er sikker på, at der ikke trænger hormonforstyrrende stoffer ud af plasten og ind i patienter.

Melitek oplever nu så stor vækst, at virksomheden kan udvide kapaciteten fra 10.000 til 25.000 ton om året.

»Man skal vise sine kunder, at man tør vokse med dem. Derfor har vi valgt en seriøs vækst. Vi laver meget kundetilpasset udvikling. Vi er hele tiden i kontakt med vores kunder om deres forventninger til materialerne, både hvad de medicinske krav og de fysiske egenskaber angår. Vi har et godt, bære­dygtigt alternativ til pvc,« siger Jesper Laursen, forretningsdirektør og medejer af Melitek.

Læs også: Danskere: Vi kan udvikle den giftfri blodpose

Virksomheden oplever en vækst i efterspørgslen fra eksisterende kunder og tilgang af nye kunder, og den vil gerne sikre, at den har rigelig kapacitet, fortæller Jesper Laursen.

»Vi laver den nye produktions­linje i en separat hal, sådan at vi har to fritstående fabrikker, som er uafhængige af hinanden. Det betyder, at vi har høj sikkerhed for at kunne fortsætte produktionen, hvis der skulle ske uheld på den ene produktionslinje. Det sikrer forsyningen til kritiske kunder.«

Hemmelig opskrift

Virksomheden, der også sælger plastgranulat i USA og i Kina til det kinesiske marked, har fundet en måde at frembringe blød plast på uden at bruge pvc og phthalater. Granulatet produceres efter hemmeligholdte opskrifter.

»Vi kunne godt vælge at tage nogle patenter, men vi er en lille virksomhed, og vi kan ikke forsvare patenter. Patenter er kun noget værd, hvis man kan forsvare dem. Vi holder vores opskrifter hemmelige. Det er svært for andre at bryde den kode, som vi har fundet,« siger Jesper Laursen.

Læs også: Miljøstyrelsen: Nu er der alternativer til farlige phthalater i medicinsk udstyr

Melitek har i dag knap 30 medarbejdere, hvoraf cirka ti er ingeniører og faglærte, og skal nu ansætte flere. Blandt andet leder Melitek efter unge plast- eller kemiingeniører. Virksomheden flyttede for ti år siden fra københavnsområdet til Falster. Jesper Laursen er godt tilfreds med den arbejdsstyrke, der findes på egnen. Desuden har virksomheden flere udenlandske plasteksperter tilknyttet.

»De folk, vi har i udlandet, har nogle spidskompetencer inden for plast, som vi ikke kan finde i Danmark,« siger han.