Falske coronavacciner dukker op i Mexico og Polen

Illustration: Bigstock

Millioner af mennesker vaccineres dagligt i øjeblikket i kampen mod coronavirus, men vaccinationskampagnerne frister tilsyneladende svindlere til at drage nytte af den store efterspørgsel.

I den forbindelse har den amerikanske vaccineproducent Pfizer bekræftet to falske versioner af deres vaccine. De falske udgaver er fundet i henholdsvis Mexico og Polen, skriver Deutsche Welle.

I Mexico havde 80 patienter ifølge The Wall Street Journal allerede fået den falske vaccine, inden det blev opdaget. Det falske og ineffektive stof havde dog ingen sundhedsmæssige konsekvenser.

Læs også: Overlæge: Vi finder nok aldrig ud af hvorfor vacciner kan give blodpropper

Hætteglassene lignede ved første øjekast de originale fra Pfizer, men blev opbevaret i usædvanlige kølemontrer, ligesom serienumre og udløbsdato var anderledes end dem, der officielt var blevet solgt til staten.

Der findes også mindst et andet bekræftet tilfælde af forfalskning af Pfizer-vaccinen, som er blevet identificeret i Polen. Her havde en polsk 26-årig mand på det sorte marked tilbudt falske certifikater for negative PCR-tests og hætteglas, der angiveligt skulle indeholde BioNTech-Pfizer-vaccinen.

Også her viste vaccinen sig at være falsk, da hovedingrediensen ikke kom fra Pfizers fabrikker, men derimod stammede fra et anti-rynke-middel. Der var dog ikke nogen, der nåede at få den falske vaccine.

Eksemplerne på forfalskning af vacciner kommer ikke som en overraskelse for leder for global sikkerhed i Pfizer, Lev Kubiak.

»Vi har meget begrænsede leverancer – leverancer som vil blive større, i takt med at vi opruster, og andre virksomheder indtræder på markedet. Indtil da er der en perfekt mulighed for kriminelle,« siger han til The Wall Street Journal.

Frygter mindsket tillid

Der er dog ikke fare for, at de falske vacciner sniger sig ind i det officielle udbud af vacciner, mener Polens sundhedsminister Adam Niedzielski.

»Risikoen for, at en forfalsket dosis kommer i officiel cirkulation, er praktisk talt ikke-eksisterende. Alle certificerede produkter leveres direkte til vaccinationscentrene,« sagde han ved en pressemøde, hvor han tilføjede, at han i højere grad frygtede, at de falske vacciner ville skade indsatsen for at højne tilliden til vacciner.

Læs også: Forskere fra USA’s forsvar vil implantere microchips for at opdage corona

I sidste måned kom verdenssundhedsorganisationen WHO med en officiel advarsel mod at modtage vacciner gennem andet end de officielle forsyningskanaler.

Organisationen anbefaler desuden vaccinationscentrene at destruere emballagen fra vaccinerne efter flere anmeldelser om, at kriminelle grupper har genbrugt emballage, ligesom flere myndigheder verden over har modtaget mistænkelige tilbud om leverancer af vacciner.