Falsk ammoniak-alarm: Astronauter tilbage i evakueret del af rumstation

Det var en falsk alarm, der onsdag formiddag dansk tid forårsagede, at mandskabet på Den Internationale Rumstation måtte tage iltmasker på og evakuere den amerikanske del af rumstationen. Det skriver Nasa på en blog.

Alarmen, der gik i gang, kunne have været et varsel om, at der lækkede ammoniak. Derfor fik mandskabet besked på at tage beskyttelsesmasker på, søge tilflugt i den russiske del af rumstationen, samt lukke slusen bag sig. Men efter et par timer kunne astronauterne igen åbne lågen og svæve tilbage i den amerikanske del.

Læs også: Den amerikanske del af rumstationen evakueret

Ammoniak benyttes til at køle rumstationen ned gennem rør og varmevekslere på ydersiden af rumstationen. Ifølge et tweet fra Chris Hadfield, en tidligere astronaut, kaldes et ammoniaklæk 'one of the big three', hvilket hentyder til et af de tre store katastrofescenarier på rumstationen. De to andre er brand og en lækage i skroget. Ammoniak er et godt kølemiddel, men meget giftigt.

Alarmen, som gik i gang, er designet til at overvåge kabinens atmosfære. Da den gik i gang, satte sikkerhedssoftware det ene af rumstationens kølesystemer ud af drift.

Data modtaget fra forskellige systemer om bord er blevet studeret grundigt af flightcontrollere og viser ingen spor af ammoniaklækage inde i rumstationen. I stedet regner Nasa med, at alarmen er blevet sat i gang af en forbigående fejl i et af stationens computer-relæ-systemer.

Ved at slå relæ-boksen fra og til igen lykkedes det at få fejlmeddelelsen til at gå væk. Nasa oplyser samtidig, at relæ-boksen ser ud til at være i god stand.

Af sikkerhedsmæssige årsager var mandskabet stadig iført de samme masker, som de blev tvunget til at tage på, da alarmen gik, da de igen tog ind i den amerikanske del.

Mandskabet har taget målinger af atmosfæren for stationen for at sikre, at der ikke var spor efter ammoniak. Når de er sikre på, at der ikke er spor efter ammoniak, kan de igen tage maskerne af.

Samtidig fortsætter flightcontrollere med at analysere data i et forsøg på at fastslå, hvad der fik alarmen til at gå i gang. Samtidig vil arbejdet med at genaktivere det nedlukkede kølesystem fortsætte gennem torsdagen. Mandskabet forventes ifølge Nasa at fortsætte deres normale forskningsaktiviteter torsdag.

Kilde Nasa