Faktatjek: Blå blok bruger forældet tal i udspil til landbrugets klimaplan

Plus10. september 2021 kl. 14:5311
Faktatjek: Blå blok bruger forældet tal i udspil til landbrugets klimaplan
Illustration: Bigstock.
Blå blok har i dag præsenteret udspil til en klimaplan for landbruget. Her hedder det, at dansk landbrug over mange år har halveret udledningen af kvælstof og leveret et »væsentligt bidrag« til et bedre vandmiljø. Men virkeligheden er en anden, siger professor.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Dansk landbrug har over de seneste mange år halveret udledningen af kvælstof, og har derfor leveret et væsentligt bidrag til at sikre et bedre vandmiljø«.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
12. september 2021 kl. 20:53

Argumenterer du i ramme alvor for at vi som samfund først kan fratage lovlige erhverv deres levebrød, gøre deres produktionsudstyr værdiløst og derefter fratage dem deres erstatningsret!

Nej, og det skriver jeg ikke.

Jeg skiver noget mere generelt ud for noget for noget princippet, ikke som mit eget princip, hvad du har forstået, men som parodi på MF, som jeg ikke bryder mig om.

Ud fra dette princip, skal alle arbejde for sin indkomst. Minkavlerne fik en sikker indtægt ti år efter nedlukning, gennemsnitligt noget i retning af 6kk proanno, uden krav om at løfte en finger.

Det må aldrig blive ok at skiftende regeringer kan lukke erhverv de ikke bryder sig om uden at stå til ansvar, og erstatte det de gør værdiløst!

Erhvervet var allerede værdiløst.

Citat: "I perioden fra 2010 til 2015 red alle i minkbranchen på en bølgetop. Minkavlerne oplevede en sand guldalder, hvor den gennemsnitlige salgspris på et skind i perioder var dobbelt så høj som udgiften til at fremstille det.

"Personligt synes jeg, at hver eneste konkurs er en konkurs for mange. Men det er rigtigt, at hvis kigger på det udefra, og vi sammenligner med andre virksomheder både i og udenfor landbruget, så er 50 konkurser på 1.600 minkfarme ikke mange", siger Tage Pedersen.

"At der er lykkedes at holde antallet af konkurser i vores branche nede på 50, skyldes at langt de fleste minkavlere har været rigtig gode til at konsolidere deres virksomheder".

SLID PÅ RESERVERNE Når det først er nu, at minkavlerne oplever en stigning i antallet af konkurser, så skyldes det, at pengene fra de gode år efterhånden er ved at slippe op.

"De seneste fire år, hvor vi har oplevet salgspriser, der for de allerfleste avlere har være mindre end fremstillingsprisen, slider voldsomt på reserverne", siger Tage Pedersen."https://landbrugsavisen.dk/stort-pres-p%C3%A5-minkavlerne-hver-tredje-farm-lukket-og-resten-tjener-ingenting

Priserne på pels i perioden op til coronaen: Pris på minkskind, kr.

2009: 203 kr. 2010: 336 kr. 2011: 401 kr. 2012: 503 kr. 2013: 612 kr. 2014: 324 kr. 2015: 387 kr. 2016: 235 kr. 2017: 262 kr. 2018: 218 kr. 2019: 198 kr.

Pelsproduktionen var med andre ord allerede på vej i graven.

Pelsproduktionen var en trussel mod folkesundheden, og den kunne lukkes med det argument. Regeringen lagde op til en folketingsbeslutning, dvs. bred opbakning fra hele tinget. Det blev underløbet af Jakob Ellemann, og den instruks, som allerede var udstedt om at slå besætningerne ned over en weekend var pludseligt ulovlig, for så at blive lovlig et par dage senere med regeringens og dens støttepartiers vedtagelse.

Der var med andre ord en formel fejl, en ulovlig instruks, som kunne bringe MF i problemer.

For at mildne vreden fra landbrug og opposition, så gav MF en gigantisk erstatning på statens, dvs. de danske borgeres bekostning. Pelsavlerne fik atten milliarder kroner, som kommer til fuld udbetaling inden for ti følgende år.

Det er en svinestreg.

MFs fodfejl kommer til at koste os alle, og som altid, så får de åh... så arbejdsomme liberalister erstatning for en industri, der allered lå ned.

Jeg havde ikke tænkt mig, at det skulle blive nødvendigt at hive alvoren frem efter mit forsøg på at skrive noget lettere distanceret og ironisk om en lidt bredere situation.

Selverkendelse og proportionssans er en mangelvare i dansk landbrug.

Man er faktuelt de største bistandsklienter af alle, og en kæmpe belastning for samfundsøkonomi og miljø. Det danske arbejdsfællesskab og min bare.

10
12. september 2021 kl. 20:03

Hej Knud Mikkelsen

Argumenterer du i ramme alvor for at vi som samfund først kan fratage lovlige erhverv deres levebrød, gøre deres produktionsudstyr værdiløst og derefter fratage dem deres erstatningsret! - Det må aldrig blive ok at skiftende regeringer kan lukke erhverv de ikke bryder sig om uden at stå til ansvar, og erstatte det de gør værdiløst!

Jeg argumenterer for at man ikke skal yde statstilskud til et erhverv, som ikke bidrager positivt til samfundet og som forurener nærmiljøet, atmosfæren og grundvandet.

Jeg argumenterer for at man skal gøre tiltag mod et erhverv, som qua sin driftsform er arnested for muterende zoonotiske sygdomme.

Jeg argumenterer for at evt erstatning skal være rimelige og ikke kun baseret på hvor sørgmodig Jakob Elleman ser ud.

9
12. september 2021 kl. 19:17

Argumenterer du i ramme alvor for at vi som samfund først kan fratage lovlige erhverv deres levebrød, gøre deres produktionsudstyr værdiløst og derefter fratage dem deres erstatningsret! - Det må aldrig blive ok at skiftende regeringer kan lukke erhverv de ikke bryder sig om uden at stå til ansvar, og erstatte det de gør værdiløst!

Og mit gær et at samtlige tidligere minkavlere allerede igen arbejder mere end du nogensinde har gjort :-).....

7
10. september 2021 kl. 20:54

Gyllesprederen er afskaffet for lang tid siden og døde fisk er ikke et særsyn !

Jeg kan stadig huske, at der visse dage lugtede fælt af gylle i Hornsherred i '90-erne. Okay, der var også sted, hvor der ofte lugtede fælt af ristede løg.

Døde fisk forbindes ofte med iltsvind.

Jeg tror ikke journalisterne har den store indflydelse på billedvalgene; der har derimod medieredaktører. De ønsker vist af uvisse grund mange klik.

6
10. september 2021 kl. 20:39

Hej Nis Dine betragtninger er helt rimelige.

Tak for det!

Wow, du forstod budskabet om "sociale kompetancer"(selvom du næppe er i den tilsigtede målgruppe).

Det ser ud til at "de blå" (som ikke er de amerikanske demokrater), ikke ser Deadline og muligvis derfor, er gået glip af et eller andet.

Jeg tror ikke, at ret mange af de afghanske kvinder er handicappet af ret meget andet end de herboendes (ofte helt uklædelige) modvilje mod fremmede - og personer med amdet udsyn end de selv har.

5
10. september 2021 kl. 19:02

Hvor er disse billeder taget og hvad har de med artiklen at gøre ? Gyllesprederen er afskaffet for lang tid siden og døde fisk er ikke et særsyn ! God journalistisk etik er ikke at anvende billeder som ikke omtales i teksten.

4
10. september 2021 kl. 18:26

Hej Nis Dine betragtninger er helt rimelige.

Jeg så lige DR2 Deadline, hvor en sociolog kom med en definition på, hvad social kompetence er for en ting. Socialt kompetent er det menneske, der ikke er fuldstændigt overladt til/i sine følelsers vold, men som også kan sætte ord på, dvs. forholde sig reflekterende til sine eksistentielle udfordringer.

De stakler, som MF vil integrere i vort arbejdsfællesskab, mangler tit de sociale kompetencer, og af mange forskellige grunde. Hvis de er kvinder af afghansk oprindelse, er der en vis risiko for, at de er handikappet af det menneskesyn, som de er flygtet fra, lige som der er en risiko for, at de som andre tilkommere har forskellige grader af traumer med sig. Der er også alle vore egne sønner og døtre af almindelige junkier, alkoholikere og kriminelle m.m. De har aldrig lært at distancere sig fra deres følelser, kan ikke sætte ord på og agerer derfor dårligt i det arbejdsfællesskab, som Mette Frederiksen vil tvinge dem ind i. De bliver bare agresssive.

De medlemmer af Bæredygtigt Landbrug, som indstævnede Stig Markager for at fremlægge for dem ubekvemme videnskabelige beskrivelser af sammenhængen mellem dansk landbrug og dets påvirkning af miljøet, er udfordret af en økonomisk situation, hvor de både er nationens dyreste bistandsklienter, samtidigt med at de alligevel ikke kan få enderne til at mødes. I stedet for at erkende situationens alvor og forstå sig selv, som det, der er, en kæmpe belastning for landets økonomi og miljø, så kastede de deres sidste sparemønter efter retsvæsenet, og endte op med slemme skrammer på renomeet.

De skulle nok have sat skråen over i den anden side, lyttet lidt til nogle andre end deres egne, grinet lidt og tænkt viderer, fx i erkendelse af, at de hverken er liberale eller bærdygtige i ordets rigtige betydning, men at de kun er i stand til at lade sig bære af offentlige midler.

Det kan være svært at sætte ord på, hvad der sker i spillet om landbrugsreformen. Men det handler tydeligvis om meget andet end naturvidenskabelige fakta. Det er denne dybereliggende sociale realitet, der forklarer faktaresistensen rundt omkring.

Det danske samfund er ekstremt sammensat, rent kulturelt. Jeg ved snart ikke hvordan man skulle få den mangfoldighed til at mødes i en slags samtale om verdens sande tilstand. Det er for nemt bare at gøre grin af det.

3
10. september 2021 kl. 17:31

Sammen redder vi klimaet og de indre farvandes miljø, mens tyskerne får serveret og klapper fasttakt og bifaldende til vort arbejdsfællesskab.

Nu er et godt grin jo at kimse af - i disse tider. Så det er med en vis ulyst, at jeg må påpege et par mulige svagheder ved dit "nytteprojekt":

  1. tyskerne er her ikke hele tiden .kun ca 1 måned om året, men de er mange så ...
  2. krabberne æder ganske rigtigt det plankton, som æder algerne, men de kan ikke fiskes hele året og slet ikke alle sammen på en gang
  3. hvad skal de tidligere minkavlere og de burkaklædte lave resten af året?

Men bortset fra det, er det en (mindst) lige så god idé, som at samle cigaretskodder på stranden.

Afghanistans taleban havde iøvrigt ikke været noget problem, hvis vi stedet havde eksporteret jernbaner (for 2000 mia $) til dem de sidste 20 år. Og de havde haft masser af tog at vedligeholde. Og resten kunne arbejde med køreplaner for de mange tog - og de ville have en god grund til at hade vesten, mens de vented på toget!

Og hvor de hen med toget, spørger du? Til Kabul, for at blive barberet, hos landets eneste skægrager.

2
10. september 2021 kl. 16:24

har fået tildelt 18 milliarder som erstatning for en produktion, der alligevel var på vej ned. Pelsavlen gav ikke overskud de sidste par år op til det tidspunkt, hvor besætningerne måtte slås ned af hensyn til folkesundheden.

De mange penge, som endnu ikke er udbetalt, men som bliver udbetalt de næste ti år til folk, uden at de skal gøre noget som modydelse, kunne skydes ind i klima og miljøprojekter.

Disse gæve pensionerede pelsavlere har slet ikke godt af at gå og suge på lappen så længe. Se selv: https://ing.dk/andre-skriver/mere-end-fem-timers-fritid-skidt-dit-velbefindende-249850Og de kan i stedet ansættes til noget nyttigt.

Regeringen har desuden afsat 200 millioner, som skal bruges på at sætte især kvinder på overførsel til at rende rundt inde i byerne for at samle cigaretskodder op efter de festglade mennesker, som nu endeligt kan slå sig løs igen efter et helt år i karantæne. Det er regeringens form for nyttejobs. Men der findes andre ting, som de kan gøre sammen med pelsavlerne.

Jeg var ude og blive vasket ude i Kattegat igår, og der var så mange krapper, der fes rundt om fødderne på mig, at det distraherede min hårvask alvorligt.

Det fik mig til at tænke på, at man kunne sætte pelsavlere og kvinder i burkaer til at fange krapper. Der kan laves en fin suppe af dem, og man fjerner på den måde kvælstof fra vandet!

Suppen kunne sælges billigt til alle tyskerne, der strømmer til landet for at se, hvordan vi behandler hinanden.

Tyskerne ser på os med stor interesse, fordi de har en udbygget historiske viden om, at Mette Frederiksen har ret i, at det er en myte, at arbejde er en lyst.https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/daenemark-migranten-sollen-bei-bezug-staatlicher-hilfen-arbeiten-17526671.htmlDen skal aflives, og tyskerne, som får serveret suppe og budskab her fra, de kan berige os med deres egne erfaringer med, hvordan deres egen tidligere store leder, Adolf, tog fejl, når han lod det stå med store typer over porten til diverse lejre, at "Arbeit macht frei".

Sammen redder vi klimaet og de indre farvandes miljø, mens tyskerne får serveret og klapper fasttakt og bifaldende til vort arbejdsfællesskab.

1
10. september 2021 kl. 15:35

Afvandingsprojektet financierede min første udviklingsopgave: digitaliserede 2D-temakort, men der var også bidrag fra DEC: VAX/DBMS V1.0[1] og Oslo Universitet GPGS (General Purpose Graphic System). Blev afløst af ESRI's ArcView 10-12 år senere.

Ved ikke om de målestationer i vandløbene, der skulle afsløre kvælstofudledninger nogensinde kom på plads.

I 2006 udskiftede en "blå blok"-regering grundkortet (kommunegrænser). Suk!

[1] Egentlig var det vist en "faktureringsfejl", der fik sælgeren til at kompense med databasen.