Fagligt talt: Kan din IoT-enhed holde ti år på AA-batterier?

Plus16. februar 2022 kl. 11:066
Fagligt talt: Kan din IoT-enhed holde ti år på AA-batterier?
Illustration: Amazon.
Artiklen er ældre end 30 dage

Faglig talt

Af Jimmy Jessen Nielsen, lektor i wireless connectivity, Institut for Elekt

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
17. februar 2022 kl. 10:41

Du skal nok bruge en aktuator mere sammen med en ventil til at tage trykket af installationen, hvis det er til frostsikring. Desuden skal løsningen være både sikker og robust så du ikke kommer til et oversvømmet hus og en kæmpe vandregning pga en fortegnsfejl :-) Del gerne et forslag til en løsning her. Jeg går med de samme tanker til fjernstyring af en installation til et drivhus. Bruger pt et alm tænd sluk ur som ikke er den bedste løsnin

Jeg har foreløbig købt sådan en Valve Manipulator. Det var ikke lige til bruge der, men jeg tænker, at der er muligheder med den.https://www.ebay.com/itm/304244207991

Jeg tænker ikke, at jeg vil vinterlukke for vandet hjemmefra. Så langt er der heller ikke, men det var jo smart nok at man fx automatisk kunne lukke det, hvis måleren begynder at løbe, når der ikke burde være gæster i huset. Og så kunne man også lukke uden at skulle ud på vejen og ned i brønden. Jeg ville aldrig turde bruge den uden også at have fuld kontrol over måler data. Fjernstyring ville jeg lave med noget ESP8266 og et relæ og noget MQTT. Måske med Tasmota.

Der findes masser af projekter til drivhus vanding online. Jeg ved ikke hvor meget du bruger der, men ellers ville jeg nok måske gå med en opsamler tank fra tag og så evt. fylde noget i den, hvis den er ved at være tom. Og så bare bruge små pumper til vanding. Altså i stedet for at risikere vand fra hanen. Men det kommer selvfølgelig an på mængderne og hvor længe man er væk ad gangen og den slags. Det vil jo altid være en risiko, hvis man automatiserer åbning af vand fra "hanen" og man er på ferie 1000km væk :-)

5
16. februar 2022 kl. 22:57

spændende ide. Du skal nok bruge en aktuator mere sammen med en ventil til at tage trykket af installationen, hvis det er til frostsikring. Desuden skal løsningen være både sikker og robust så du ikke kommer til et oversvømmet hus og en kæmpe vandregning pga en fortegnsfejl :-) Del gerne et forslag til en løsning her. Jeg går med de samme tanker til fjernstyring af en installation til et drivhus. Bruger pt et alm tænd sluk ur som ikke er den bedste løsning

4
16. februar 2022 kl. 22:12

Alle snakker om batteridrevne sensorer; men man glemmer fuldstændig aktuatorer, lamper og motorer, som ikke kan køre på batterier og derfor er nødt til at have en strømforsyning, og når den alligevel er der, kan man da lige så godt bruge den til at drive sensorerne også.

Bestemt. Jeg overvejer også at sætte en aktuator på stophanen i sommerhuset, så man kan lukke for vandet remote. Jeg forstår ikke det store problem i at strømforsyne noget der er i et parcel eller sommerhus.

3
16. februar 2022 kl. 14:49

Det ville være rart, hvis man måtte tilføje en eller anden ekstern strømforsyning, så man ikke skulle høre på "du må ikke få adgang til dine egne livedata, fordi vi så risikerer at du dræner vores batteri for hurtigt". Jeg gad fx godt kunne aflæse min vandmåler hjemme og i sommerhuset når jeg har lyst og så tit jeg har lyst. Det virker absurd at jeg i princippet selv skal have installeret en ekstra måler for at kunne se live data om mit forbrug.</p>
<p>Det kunne fx bruges til alarm ved brud i sommerhuset og ellers vil jeg gerne se hvor meget de forskellige enheder bruger i hjemmet.

Se https://max-i.org/green-smart-house-solution.html .

Alle snakker om batteridrevne sensorer; men man glemmer fuldstændig aktuatorer, lamper og motorer, som ikke kan køre på batterier og derfor er nødt til at have en strømforsyning, og når den alligevel er der, kan man da lige så godt bruge den til at drive sensorerne også. Så sparer man også miljøet for produktion og bortskaffelse af batterierne, man slipper for at skifte dem i tide og utide på måske svært tilgængelige steder, og man undgår dårlige forbindelser som følge af koroderede batteripoler og batteriholdere, som næsten er mere reglen end undtagelsen efter kort tid, hvis der bare er den mindste smule fugt til stede.

2
16. februar 2022 kl. 13:38

Er der mon nogen der kan forklare hvorfor man ikke benytter flowet i en vandmåler som energiforsyning til et lille genopladeligt batteri? Det virker ikke som nogen god business case at udskifte hele måleren bare fordi batteriet er fladt?

1
16. februar 2022 kl. 13:20

Det ville være rart, hvis man måtte tilføje en eller anden ekstern strømforsyning, så man ikke skulle høre på "du må ikke få adgang til dine egne livedata, fordi vi så risikerer at du dræner vores batteri for hurtigt". Jeg gad fx godt kunne aflæse min vandmåler hjemme og i sommerhuset når jeg har lyst og så tit jeg har lyst. Det virker absurd at jeg i princippet selv skal have installeret en ekstra måler for at kunne se live data om mit forbrug.

Det kunne fx bruges til alarm ved brud i sommerhuset og ellers vil jeg gerne se hvor meget de forskellige enheder bruger i hjemmet.