Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant

30. november 2021 kl. 11:2589
Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant
Illustration: Clever.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske transportvaneundersøgelse indeholder over 160.000 interviews. Det er nok data til, at man kan vise forskelle i bilejerskab, kørte kilometer og parkeringsforhold helt ned på by-niveau. Det gør det muligt at udregne behovet for offentlige ladestandere i de enkelte byer såvel som på landsplan.

Andreas Barnekov Thingvad, elektroingeniør og PhD i integration af elbiler i elnettet, Hybrid Greentech Illustration: privatfoto.

Der er grundlæggende to typer af opladningsbehov:

Fagligt talt

Et nyt artikelformat i Ingeniøren og Teknologiens Mediehus' øvrige medier, hvor forskere og specialiserede fagfolk - nøgternt - formidler og forklarer en specifikt teknisk eller naturvidenskabelig problemstilling samt ny viden om tilhørende løsninger. Formålet er at give vores læsere mere viden om forskning og udvikling inden for deep tech eller deep science ved siden den journalistiske behandling af tekniske problematikker. Faglig talt kan indeholde faglige vurderinger, men er fri af partipolitiske synspunkter.

1)  Hverdagsopladning handler om at få dækket ens ugentlige energibehov. Man oplader generelt med AC, da man ikke behøver at oplade hurtigt, hvis man kan gøre det ved ens bopæl eller arbejde, hvor man alligevel opholder sig i længere tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2)  Rækkeviddeforlængende opladning er til, når man skal køre meget langt og har brug for at lade undervejs for at nå frem. Der bruger man DC-lynladere, fordi opladningen skal gå hurtigt.

Når man skal have dækket ens ugentlige energibehov, så er det mest bekvemt at oplade de steder, hvor man alligevel opholder sig med sin bil, såsom hjemme og på arbejdspladsen. 

Så slipper man for at bruge tid og energi på at finde en ledig ladestander og vente under opladningen.

Lynladere bruges primært på lange ture og kommer ikke til at levere hverdagsopladning i et væsentligt omfang, da de er markant dyrere og det er mere omstændigt at køre hen til en oplader og vente, imens bilen lader op.

Langt de fleste kan klare sig med lynladning en gang imellem

Figur 1 viser, at på en gennemsnitlig dag kører 98,6 procent af de danske biler mindre end 300 kilometer. I gennemsnit kører danske biler 45 kilometer per dag. Hvis elbilerne i fremtiden har en gennemsnitlig rækkevidde på 300 kilometer, så vil 1,4 procent af bilerne have brug for at lade undervejs. Det er imidlertid meget vigtigt at gøre det muligt for dem at køre på el, da disse relativt få biler kører 13 procent af den samlede afstand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Andreas Thingvad.

Det er nødvendigt med et netværk af lynladere langs med motorvejene, som kan levere den manglende rækkevidde for, at bilerne kan nå frem til deres destination. Det svarer til 3 procent af det samlede elforbrug til privat transport, som skal leveres af lynladestanderne.

Selvom de fleste kun vil bruge dem et par gange om året, er lynladerne den vigtigste del af lade-infrastrukturen, da de fjerner begrænsningen på rækkevidden og generelt gør det muligt at skifte til en elbil.

Hvor mange lynladere er der brug for i Danmark?

Hvis vi erstatter alle 2,7 millioner biler i Danmark med elbiler, vil de skulle lade 24 GWh per dag, hvoraf 3 procent skal leveres af lynladere. Det er mere usikkert, hvor effektivt lynladerne bliver brugt, men hvis 150 kW ladestandere kan levere 100 kW i 15 procent af tiden, så svarer det til 360 kWh per dag. Der er altså brug for 2000 ladestandere, som kunne fordeles på 100 ladestationer med 20 ladestandere i hver. Det er altså en overskuelig mængde.

En måde at sikre udbredelsen af lynladere kunne være, at staten betalte for tilslutningsafgiften, som er halvdelen af omkostningen ved at opsætte en 150 kW ladestander. Hvis staten betalte afgiften på 1000 kroner per ampere eller 217.000 kroner per ladestander for at forbinde til elnettet, ville det blive en samlet omkostning på 435 millioner for at kunne understøtte 100 procent elbiler.

Langt de fleste kan lade hjemme

Hverdagsopladningen af ens elbil er nemt og billigt klaret, hvis man har en oplader installeret på ens egen grund. Det er heldigvis muligt for 78 procent af de danske bilejere, som derfor kun har brug for at lade udenfor husstanden på de lange ture.

Bilejere i byerne har ofte ikke den mulighed og er afhængige af den offentlige lade-infrastruktur. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Figur 2 viser, at andelen af befolkningen, som kan parkere på deres egen grund, er lavere i byer med højere befolkningstæthed. Især København og Frederiksberg stikker ud, med kun omkring 20 procent, der ville kunne lade hjemme.

Illustration: Andreas Thingvad.

Behovet for kantstensladere

Ladestandere i det offentlige rum til hverdagsopladning er som regel 11-22 kW AC-ladere langs fortovet, hvor det også er muligt at parkere. Flere studier har vist, at de har en meget lav udnyttelsesgrad på 5-15 procent af tiden, hvilket betyder, at de kun leverer omkring 30 kWh om dagen. Det skyldes, at de steder, hvor der stor efterspørgsel efter opladning, også har stor efterspørgsel efter parkering, og hvor laderne derfor er blokeret af andre årsager end opladning.

Kantstensparkering i tætbefolkede byområder skal imødekomme en bred vifte af parkeringsbehov, som kan strække sig fra få minutter til flere dage. Netop på grund af den forskelligartede anvendelse er det svært at opnå en høj anvendelsesgrad af ladestandere på sådanne pladser.

Det er 18 procent af energiforbruget til hverdagsopladning, der skal leveres udenfor husstandene. Hvis kantstensladerne i fremtiden hver leverer 50 kWh om dagen, så vil 100 procent elbiler kræve 90.000 ladestandere eller en ladestander per 30 elbiler.  

17.000 af ladestanderne skal stå i Københavns Kommune, hvilket svarer til en ladestander per 8 elbiler eller 4 ladestandere per 100 meter offentlig vej i kommunen.

Det vil altså ændre bybilledet markant, hvis man ikke får øget udnyttelsesgraden eller finder andre måder at dække behovet. Der er heldigvis nogle store uudnyttede kilder til opladning: fælles parkeringspladser ved lejligheder og arbejdspladserne.

Hjemmeopladning ved lejligheder og rækkehuse

Hvis man bor i en lejlighed eller i et rækkehus, er der ofte en fælles parkeringsplads ved siden af ejendommen. Hvis der normalt eller altid er ledig plads, og det teknisk er muligt at installere ladestandere, så vil det være muligt for beboerne at få dækket deres daglige ladebehov hjemmefra. Det er dog ikke så simpelt som at sætte en lader op på sin egen grund, da det kræver en fælles beslutning i foreningens bestyrelse, men det har et kæmpe potentiale for at give folk mulighed for hjemmeladning.

På figur 3 kan man se, at det på landsplan er 13 procent af befolkningen, som parkerer på en fælles parkeringsplads med gode parkeringsvilkår ved deres bopæl, imens det i de større byer er omkring 20 procent.

Illustration: Andreas Thingvad.

Bilerne, som parkerer på disse parkeringspladser, kører 11 procent af den samlede afstand, hvilket vil sige, at udnyttelsen af parkeringspladserne har mulighed for at reducere behovet for offentlige kantstensladere med 58 procent.

Opladning ved arbejdspladsen

Hvis der er gode parkeringsvilkår på arbejdspladsen, og det er muligt at installere ladestandere, så kan medarbejderne dække deres daglige ladebehov derfra.

I figur 4 kan man se, at det på nationalt plan er 56 procent af befolkningen, som har gode parkeringsvilkår på arbejdspladsen, og at de store byer ikke ligger så langt derfra.

Illustration: Andreas Thingvad.

Selv på Frederiksberg, med landets højeste befolkningstæthed og med rift om parkeringspladserne, har 40 procent af beboerne gode parkeringsvilkår på deres arbejdsplads.

Hvis man får dækket behovet for dem, der slet ikke har mulighed for at lade hjemme, men som har gode parkeringsvilkår på deres arbejdsplads, så kan man reducere det offentlige ladebehov med 68 procent.

Hvor meget kan man reducere ladebehovet?

Samlet set har eksisterende fælles parkeringspladser ved siden af ​​lejligheder, rækkehuse og arbejdspladser potentiale for at reducere det offentlige ladebehov med 87 procent. Det efterlader kun 2,3 procent af energibehovet, der skal dækkes i det offentlige rum.

I stedet for 90.000 offentlige AC-ladestandere kan vi klare os med så lidt som 11.400 på landsplan, hvilket i forhold til 2,7 millioner elbiler svarer til én ladestander per 237 elbiler.

Ladebehovet i København kan ikke reduceres lige så dramatisk, og 4.500 af ladestanderne skal placeres i Københavns kommune. Det er 40 procent af det nationale offentlige ladebehov,selvom de københavnske biler kun kører 4 procent af de samlede kilometer. Det betyder, at man kan reducere behovet til én ladestander per 30 elbiler eller én lader per 100 meter offentlig vej.

89 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
89
17. december 2021 kl. 22:37

Jeg fandt denne artikel i en mail fra FDM den 13. december:https://fdm.dk/nyheder/nyt-om-biler/2021-05-kinas-tesla-indtager-europa-med-vild-ideEt stykke nede på siden står blandt andet:

*Det system, som Better Place kuldsejlede med i Danmark for otte år siden, har Nio praktiseret i Kina siden 2018, og efter en spæd start er der nu flere end 200 batteribyttestationer i Kina samt 142 egne lynladestationer. Begge dele bliver nu udbygget i Kina. Også et andet Kina-bilfirma, Volvos ejer Geely, er i gang med batteriskiftestationer i hjemlandet. Her loves en skiftetid på 90 sekunder. * Tja... vi får se, det bliver spændende.

86
11. december 2021 kl. 14:46

Så vidt jeg ved er ”Better Place” en ældre sag, når man ser på den udvikling vi har haft de sidste 5 år. Jeg synes det er en rigtig god ide med udskiftelige batterier. Uden at vide det men: Jeg kan ikke forestille mig, at batterierne indgår i bilens bærende konstruktion, så hvorfor ikke standardisere?

Der er så mange grunde til at udskiftelige batterier ikke duer til biler.

Det er ikke bare Better Place's implementering, men det generelle princip om at ladestationer skal overprovisionere batterier i et marked, der ikke kan producere nok batterier, at kompromittere vægt og sikkerhed og at alle væsentlige bilfabrikanter skulle blive enige om en batteriformfaktor, når de knapt kan blive enige om ladestikket.

Better Place døde netop på det sidste.

Det ville være lidt noget andet, hvis du kunne pakke 100 kWh ned i en mælkekasse på 100 kg, og markedet var oversvømmet med batterier.

Udskiftelige batterier hører kun til i lukkede systemer, hvor køretøjer kører ad faste ruter, og det kan f.eks. være gaffeltrucks, traktorer og lignende.

85
3. december 2021 kl. 23:19

Hos mig er det spændende. Vi skal snart lade både min og hustruens bil samtidigt hver nat. Det giver en samlet belastning af forsikringen i eltavlen på ca 32A på alle faser i ca 6 timer.

Det forstår jeg ikke helt - hvis hver bil virkelig skal lade seks timer med 3 x 16 A (hvilket er ganske meget), hvorfor kan den ene så ikke lade fra 19 til 01 og den anden fra 01 til 07.

Det behøver vel ikke være samtidig.

Eventuelt kan man lade med et overlap på en time eller to, hvor man så beder varmepumpen om at holde en lille pause.

84
3. december 2021 kl. 21:44

Hos mig er det spændende. Vi skal snart lade både min og hustruens bil samtidigt hver nat. Det giver en samlet belastning af forsikringen i eltavlen på ca 32A på alle faser i ca 6 timer.

Det svarer til at i kører et sted mellem 800 km og 1.000 km dagligt !

Med fossilbiler måtte i jo fuldtanke begge biler hver anden/tredie dag !

Men ok..... Det er selvfølgeligt en mulighed at begge voksne i en husstand bruger mindst 4 timer dagligt bag rattet i en bil.

Med det kørsels mønster kan jeg godt forstå i vælger elbiler frem for fossilbil, det er noget af en seriøs benzin regning i har stået med.

82
3. december 2021 kl. 20:03

Smider du batterier på de ladeinstallationer kan man have vildt mange biler til at dele en 32A gruppe. Da bilerne kun er hjemme med ladebehov i under halvdelen af døgnet kan du få det dobbelte antal biler dækket af, i forhold til hvad du kan med loadbalancing.

En parkeringsplads på en virksomhed eller en andelsforeningen, kunne sagtens klare sig med 265kWh batterier installeret.

Hvis de lades op i det halve døgn hvor ingen bruger laderne, kan det fordeles på biler med f.eks. type 2 ladere med loadbalancing, i parallel med de ladere der drives direkte fra net. Man kunne forestille sig at istedet for 1 22kW stander, så havde man 3 22kW standere, med buffere, der hver kunne fylde en 80kWh bil, eller 4, der kunne levere 65kWh med en ladehastighed på op til 22kW.

De andre ladere kunne så passende være 1 fasede ladere, og trække 6 biler hver med 3.7kW ca.

Det betyder effektivt 10 biler dækket af med 32A og så skal man godt kok sørge for at 22kW standerne kun bruges af dem med hurtigt ladebehov.

81
3. december 2021 kl. 19:44

Hos mig er det spændende. Vi skal snart lade både min og hustruens bil samtidigt hver nat. Det giver en samlet belastning af forsikringen i eltavlen på ca 32A på alle faser i ca 6 timer.

Plejer i da at køre 200 km væk fra hjemmet og retur, i hver jeres bil, siden du regner med at begge biler skal lades max fra 0% til 100% ?

Løsningen er helt enkelt at anskaffe ladere der kan lastdele. Eksempelvis Tesla Wallcharger. Alternativt kan du lade den ene lader køre på 1 fase og den anden på 2 faser. Så flytter i bare bilerne alt efter hvilken der har mest brug for at lade.

80
3. december 2021 kl. 19:41

Det kommer i sidste ende jo an på hvad man bruger sin bil til. Jeg har en Nissan Leaf, der insisterer på kun at lade med 1 fase. Det er 3,7kW, og da jeg har ca 80km på arbejde, tager der ca 12 timer at lade den helt op igen.

Der fungerer fint. Den er jo ikke tom når jeg kommer hjem, og behøver ikke være helt fuld hver dag for at jeg kan komme på arbejde.

Nu har vi dog også 2 biler, og hvis jeg skulle noget om aftenen, et par dage om ugen, ville det komme til at knibe med at komme på arbejde fredag.

Så jeg kan sagtens se for mig at nogen har behov for de 11kW for at hente sit daglige forbrug hjem igen, uden at skulle bekymre sig.

For de fleste ville man sagtens kunne dele 11kW på 3 biler, og kun lade med 1 fase på hver bil.

79
3. december 2021 kl. 19:32

Det værste er hvor utrolig dårligt det skalerer. Når 3 personer skal lade samtidig skal der jo sættes 3 standere op. Det betyder at de 22kw blev til 66.. selvom der i gennemsnit faktisk kun lades med under 22kW

Men det er dyrt fordi det er en spidsbelastning , hvis folk arbejder forskudt i 3 holdskift skulle man kun bruge 1 ladestander.. I princippet.

Det er derfor jeg argumenterer for at vi bør have lokale buffere, ved lige præcist den slags parkeringspladser.

Det er stadig dyrere end med 3 ac ladere, men hvis først du har en lokal buffer, vil den typisk være et DC lager, og så er en DC lynlader optioner pludselig ikke så dyr en tilføjelse.

78
3. december 2021 kl. 19:14

Jeg ved ikke hvad du bruger din elbil til i dagtimerne, men min kører typisk rundt på vejen, eller holder parkeret på arbejdets parkeringsplads.

I begge de tilfælde kan det være svært at have den koblet på ladestanderen derhjemme imens.

Så hvis nu vi siger at den kun lader om natten, og det er der nettet ikke travl, er alt sikkert godt.

Med mindre du bor et sted hvor det bliver noget skidt hvis alle dine naboer gør det samme.

Hos mig er det spændende. Vi skal snart lade både min og hustruens bil samtidigt hver nat. Det giver en samlet belastning af forsikringen i eltavlen på ca 32A på alle faser i ca 6 timer.

Men det er desværre også der varmepumpen gerne vil arbejde. Den æder ca 5A per fase her om natten om vinteren. Der er ikke meget tilbage til fryseren, køleskabet, og ungernes internet. (Forsikring på 35A)

76
3. december 2021 kl. 14:09

Jeg har el-bil - dvs jeg har selv købt mit batteri, det vile jeg da aldrig bytte på i bytte ordning, hvor jeg risikeredr at få et "slidt" batteri istedet. Better Place var et sjort påfund, men der var kun kunder med el-biler med leasing batterier der vil turde det. Løsningen er langsom ladning hjemme (og helst så langsom som muligt) og hurtigladning når man ude.

74
2. december 2021 kl. 10:04

....Tænk at kunne køre ind over en grav, og 2 min senere har man 4...

@Klaus Abel Ørum

Tænk hvis du og jeg...og 499.998 andre europærere indgik en lejebils aftale med Hertz.

Alle sammen omkring en Tesla model 3 Standard range i Hertz farver.

I leje aftalen står der at man altid skal sørge for at bilen er ryddelig. Tilsluttet en 11KW lader når den står stille. At man altid skal oplyse hvornår og hvor langt man forventer at køre næste gang man skal bruge bil.

Så kan du køre hen til nærmeste opladte bil, skifte og køre videre med det samme.

"jeg" der skal bruge den bil du sætter oplever ikke andet end at "jeg" stadigt kan køre hjem fra arbejde uden problemer.

Skulle der måske opstå et behov for at "jeg" skal bruge voldsomt megen ekstra kørsel, kan "jeg" jo lave samme nummer med den bil der står hos "Peter pedal"... videre til "Hansi".. osv.

"Vi" kan nu komme hele europa rundt uden at skulle andet end skifte bil når batteriet er fladt og bilernes navigations anlæg klare selv af finde ud af hvor den opladte står.

Det gode er at stort set al opladning ved være 11KW AC, batterierne vil derfor holde "tæt ved evigt" Rigtigt meget af strømmen til den store vognpark på 500.000 biler, vil kunne leveres fleksibelt som vind og sol nu laver strøm.

Jeg ved godt det vil stride mod rigtigt manges behov for at kunne sige: MIN BIL!

Personligt tager jeg gerne ovenstående løsning, frem for ejerskab med batteribytte abonnement.

73
1. december 2021 kl. 21:47

Ja, hvor mange gode ideer har ikke fejlet i første omgang. Ofte er det et spørgsmål om tid og sted. Så vidt jeg ved er ”Better Place” en ældre sag, når man ser på den udvikling vi har haft de sidste 5 år. Jeg synes det er en rigtig god ide med udskiftelige batterier. Uden at vide det men: Jeg kan ikke forestille mig, at batterierne indgår i bilens bærende konstruktion, så hvorfor ikke standardisere? Batterierne kunne udføres i fx 3 forskellige størrelser, med hver forskellige kW. En 8-10 kombinationer kunne sikkert gøre det. Tænk at kunne køre ind over en grav, og 2 min senere har man 40, 60 eller 80 kW i tanken. Det er selvfølgelig ærgerligt, at man ikke når en ristet pølse med hele svineriet. Betalingsmæssigt en model med abonnement + forbrug. Standardisering vil gøre det nemmere at genanvende materialerne i batterierne, og bilejerne får færre bekymringer med batteriernes holdbarhed, når de står og overvejer et elbilskøb. Jeg synes den er lige til forbenet, men jeg er godt klar over at det vil være svært at vende skuden.

72
1. december 2021 kl. 18:08

så har den virksomhed, som jeg er ansat i, også fået Clever til at opsætte opladere ved nogle af p-pladserne... De kan bruges både af gæster, medarbejdere og firmaets egne elbiler, det lyder ret smart, ik?

Når jeg leder på Clever så forekommer det mig at det de er mest "clever" til er at flå elbilskunderne. :-(

Men det kan også gøre meget, hvis vi kan oplade på de store arbejdspladser, da der ikke er et lavspændingsnet i industriområderne...

Når der nu ikke er lavspændingsnet ude ved din virksomhed, så formoder jeg at der findes x kV / 400 V transformer på matriklen og så er prisen pr. kWh vel indenfor hvad der ses i link, nemlig 36 - 47 øre / kWh excl. afgifter og transmissionstariffer og det skulle være oplagt mulighed for at virksomheden kunne forkæle medarbejderne med nogle billige kWh:https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Statistik/elprisnotat_2_halvaar_2020.pdf

70
1. december 2021 kl. 16:26

Ja, når man ser bort fra de tal, man ikke kan lide, så kan man jo få det resultat, man gerne vi, men det er jo statistisk fusk.</p>
<p>Og hvorfor mener du, at norske tal er repræsentative for Danmark?

Først jeg beklager at navnet ditt ble feil. Jeg vet utmerket godt hva du heter, med det ble allikevel feil denne gangen (da mitt eget navn ofte feilskrives, er jeg spesielt nøye på å skrive navn riktig).

Det hadde vært fusk om jeg hadde lagt fram mine tall uten å redegjøre for forutsetningene. Det gjorde jeg i detalj og enkelt fremstilt!

For å tilfredstille dine krav, så har jeg sett bilbasen.dk og ca 10 år gamle VW Golf og fant 76 stk. Med samme metodikk fant jeg et snitt på 172.000 km og maks variasjon på ca -37 og +37% (mot -34 til +34% på samme biler i Norge).

Der er et ingeniørfag, der hedder teletrafikteori - eller det var der i det minste en gang. Det handlede om at dimensionere telefoncentralers kapacitet. Jeg kan garantere dig for, at det ikke var nok at dimensionere efter, hvor mange minutter folk taler i telefon i døgnet.

Jeg har holdt meg til snittall og du hevder at snittall ikke er ikke anvendbare som utgangspunkt for dimensjonering. Så er det mange andre faktorer som kommer inn i bildet når en by skal dimensjonere sitt fortausladenett. Det behøver en ikke å ha jobbet med teletrafikk i 50 år for å forstå!

Min påstand er at snittall for ladebehov (ca 6 kWh per døgn) er et godt UTGANGSPUNKT for dimensjonering og mine undersøkelser nå viser at det ikke er veldig store variasjoner i strømbehov fra den ene bil til den annen.

Så må det sjekkes om lading hoper seg opp enkelte timer i døgnet, på enkelte dager i uken, på spesielle dager i året og fra en årstid til en annen og om beboere i leiligheter har andre ladevaner enn andre. Brede undersøkelser i Norge vise spredt lading over døgnet (mest om natten) og spredt over uken.

66
1. december 2021 kl. 11:45

Har du skiftet navn, Ketill Jacobsen? Til "Anonym". Din "avatar" afslører dig. ;-)

65
1. december 2021 kl. 10:59

Man skal selvfølgelig indregne spidsbelastning, men det tænker jeg er mere relevant for lynladere end kantstensladerer. I beregningen regner de med et gennemsnit for lynladerer, men tager i min optik ikke hensyn til spidsbelastning i ferie og helligdagsperioden, hvor mange skal tværs igennem landet. For kantstensopladere er der dog delvist taget højde for dette, da der regnes med at de kun levere 50kWh på en dag (måske lidt optimisk?) og da man ikke lader sin bil hverdag, med mindre man har behov. Folk med et gennemsnitlig kørselsbehov behøver kun lade 1-2 gang om ugen hvilket fordeler belastningen, hvorfor gennemsnitsbetrækningen tilnærmes.

64
1. december 2021 kl. 10:56

@Mikael Hansen #3:

Du skal cære opmærksom på forskellen mellem "egen grund", hvor tilslutning sker bag måleren, og "anden grund" (= fælles parkeringsplads), hvor der kræves NY måler og NY tilslutningsafgift som er mindst kr.18.000 incl. moms (Radius området). Et kabel må ikke krydse en skelgrænse.

Derfor er artiklens omtale af statsbetalt, eller ikke, tilslutningsafgift afgørende. Det er klart, at netselskabet skal have betalt sine kapacitetsomkostninger (som erudtrykt i rilslutningsafgiftens midelværdi for alle).

Så for en grundejerforening med egnet parkering, så er der en høj startpris for den første ladeboks. Det er sjældent det kan starte med 10 ladebokse med lastbalanvering, hvor afgiften kan deles mellem alle 10. Simpel ligning: P = T/n + B, hvor B er ladebokspris + bokskabling T er tilslutningsafgift + installation, n er antallet af ladebokse (brugere) og P er startprisen for hver bil.

63
1. december 2021 kl. 10:49

Behovet for fortovsopladning til moderne elbiler er ikke eksisterende.

En af forcerne ved elbiler er, at man ikke skal køre til "tanken". Dette synes jeg da også byboer skal have gavn af eller os som besøger nogen uden deres egen parkeringsplads. Selv en time ved en 11 kW lader giver også en fin rækkevide, mens du alligevel løber andre ærinder.

Jeg noter mig at Tesla (og så mange andre) lever i stenalderen. Check ;)

500 km på 15 min er vel 400-500 kW i gennemsnit over hele ladningen (måske 1000 kW i peak?). Selv når de batterier kommer, så er det altså noget billigere at etablere kantstensladere hvor det er muligt. Vi skal selvfølgelig have lynladere, men jeg ser ikke meningen i at de erstatter kantstensladerer. Der skal nok komme run på lynladere når alle taxier og andet erhverskørsel skal bruge dem i løbet af dagen.

62
1. december 2021 kl. 10:47

Disse pladser kan sågar bruges med god samvittighed, om man lader eller ej,</p>
<p>Det bliver da aldrig nogensinde OK, at biler, der ikke lader, blokerer en opladningmulighed.

Som situationen er nu er det uholdbart. Enig!

Men det er jo blot et spørgsmål om, at der er tilslutningsmuligheder nok, således at et simpelt ladeudtag ikke nødvendigvis skal udnyttes optimalt 24/7.

Man udnytter jo heller ikke sine 230V udtag i hjemmet fuldt ud.

Hvis man betaler for at lade uanset om man lader eller ej, så vil de fleste ikke-ladere/deltids-ladere nok kun vælge pladsen som en nødløsning.

61
1. december 2021 kl. 09:53

3 faser á 16A kan levere 3,7KW til 3 elbiler.

Står de natten over/8 timer så får de hver nat ca.150 km kørsel, eller hvad der svarer til ca 3 dages gnnemsnits pendling, dvs at der kun skal lades hver anden/tredie nat.

6-9 biler kan dermed snildt deles om en enkelt 400V/16A gruppe.

Skulle der være nogle som kunne lade i dagtimerne kan en sådan gruppe nemt understøtte 20 biler.

Eneste "problem" er at folk skal booke tid nogle dage i forvejen og folk skal samtidigt være fornuftige nok til at kunne indse at det er OK at bilen ikke er fuldt opladet hver morgen.

Hvem fuldtanker egenligt deres fossilbil fordi der er kørt 60km siden sidste fuldtankning ?

60
1. december 2021 kl. 09:39

Behovet for fortovsopladning til moderne elbiler er ikke eksisterende.

Det er en problematik der kun eksisterer omkring teknologisk forældede veteran elbiler.

Tidssvarende elbiler klarer i dag over 300km på under 20minutter, og ved næste model bliver de endnu hurtigere.

At der findes nogle gamle fossilfabrikanter der kun laver elbiler med forældet design er ikke en grund til at bruge penge på fortovsopladning, derimod et argument for ikke at købe deres teknologiske stenalder skrammel.

Prioriteten omkring anskaffelsen af elbiler må være at folk med:

Egen indkørsel, oplademulighed på arbejdspladserne og boligforeningsparkeringer.

Bør være de første der køber elbil.

Så må de sidste få procent vente med at købe elbil indtil 500km på 15min elbilen kommer på markedet.

Der produceres jo alligevel ikke elbiler nok til at vi alle kan skifte til elbil i morgen

Der er direkte tåbeligt at bruge penge på at løse en problemstilling der kun eksisterer fordi nogle få velstillede "her og nu" vil købe elbiler med forældet teknologi !

59
1. december 2021 kl. 08:49

Der er vel ingen der forestiller sig at bilisterne skal gå og flytte rundt på biler for at dele ladestandere?

Du skriver ingen, men den gængse opfattelse er at der skal være restriktioner, som at bilen skal flyttes så snart den ikke kan aftage max effekten, at bilen højst må holde på ladepladsen i 4 timer er vist det mest udbredte, prøv at køre lidt rundt i københavn, frederiksberg, og amager og se hvad der står på skiltene.

På vores pladser (forening i solrød) er døgnet delt i 3 tidszoner 3x8 timer og man må ikke køre til ladeplads uden at starte opladning, man skal aftage for mindst 20kr som er 8x2,50kr og man opfordres til at flytte bilen så snart bilen er ladet dvs hvis bilen er færdig opladet inden ens tidszone udløber.

58
1. december 2021 kl. 08:40

Virksomheder med respekt for sig selv og medarbejderne, kan da passende yde gratis ladning, ligesåvel som rundstykker og wienerbrød til kaffen.

På samme måde som at jeg ikke selv skal have en ovn med på arbejde, for at købe et varmt rundstykke i kantinen, så har den virksomhed, som jeg er ansat i, også fået Clever til at opsætte opladere ved nogle af p-pladserne... De kan bruges både af gæster, medarbejdere og firmaets egne elbiler, det lyder ret smart, ik?

55
1. december 2021 kl. 01:35

København har 125.000 parkeringspladser.

I 2035 vil det være rimeligt at størstedelen af pladserne har ladere.

Det er vel blot at komme igang. Hvis vi starter nu vil det kræve at der etableres knapt 10.000 laderere om året.

Der er vel ingen der forestiller sig at bilisterne skal gå og flytte rundt på biler for at dele ladestandere?

Og mon ikke financeringen til etablering kan ske med p-afgifter, så mange kroner bliver det jo ikke pr. plads.

53
1. december 2021 kl. 00:01

Du er kanskje veldig individuelt orientert? Hvis en i stedet ser på 1000 biler og ikke en, så jevner det hele seg ut. Eller ikke?

Det er fint at regne på et middel af 1000 elbiler, hvis man arbejder i 60 kV nettet eller på kommune eller landsplan... På en transformerstation er der ikke mere end måske 50 elbiler og endnu mindre på en udføring... I lavspændingsnettet er samtidighedden højere og for den enkelte husstand er det enten eller...

52
30. november 2021 kl. 23:54

Jeg huskede 10 mia og 1 mia forkert. Der er afsat 29 mia til investeringer i dag, og for 3 mia kan behovet for ladning af elbiler klares. Det er stadig kun en øgning af investeringerne på 10%. Og det er vel at mærke branchens egne tal

Ja ok, den har jeg set... Pengene er ikke sparet op, men er hvad der normalt investeres og det er kun op til 1.000.000 elbiler i 2030. Der forventes op til 3.200.000 elbiler i 2050...

Og så lige forudsætningen om intelligent opladning, jeg håber den snart kommer, ellers bliver det lidt dyre her i starten...

Men det kan også gøre meget, hvis vi kan oplade på de store arbejdspladser, da der ikke er et lavspændingsnet i industriområderne...

51
30. november 2021 kl. 23:53

så jevner det hele seg ut. Eller ikke?

Nej, det gør det da ikke. Hvis du ikke tager højde for spidsbelastninger og tidsrum og servicemål - og kun ser på gennemsnit - får du et suboptimeret system, som giver brugerne problemer. Det kan du simpelthen ikke lave om på.

Der er et ingeniørfag, der hedder teletrafikteori - eller det var der i det minste en gang. Det handlede om at dimensionere telefoncentralers kapacitet. Jeg kan garantere dig for, at det ikke var nok at dimensionere efter, hvor mange minutter folk taler i telefon i døgnet.

For å få litt tallunderlag så jeg på norske Finn og annonserte 2011 modeller av VW Golf 2011 modell. Jeg fant 120 til salgs og når jeg så bort fra de 10% (12) med lavest kjørelengde og de 10% (12) med lengst kjørelengde fant jeg et snitt (for de 80% på midten) på 14.500 km og laveste lå på 67% av denne kjørelengden og den lengste på 134% (altså +-34% av snitt).

Ja, når man ser bort fra de tal, man ikke kan lide, så kan man jo få det resultat, man gerne vi, men det er jo statistisk fusk.

Og hvorfor mener du, at norske tal er repræsentative for Danmark?

50
30. november 2021 kl. 23:41

Et gennemsnit kan nås på mange måder. Et døgngennemsnit kan nås med en lang tur og seks korte om ugen - eller syv lige lange ture. Eller 10 lange ture om måneden og 20 dages med småture. Det kræver da ikke så meget matematisk indsigt at se, at det gør en kæmpemæssig forskel.

Du er kanskje veldig individuelt orientert? Hvis en i stedet ser på 1000 biler og ikke en, så jevner det hele seg ut. Eller ikke?

For å få litt tallunderlag så jeg på norske Finn og annonserte 2011 modeller av VW Golf 2011 modell. Jeg fant 120 til salgs og når jeg så bort fra de 10% (12) med lavest kjørelengde og de 10% (12) med lengst kjørelengde fant jeg et snitt (for de 80% på midten) på 14.500 km og laveste lå på 67% av denne kjørelengden og den lengste på 134% (altså +-34% av snitt).

49
30. november 2021 kl. 23:37

Et gennemsnit kan nås på mange måder.

Fortsættelse:

Ud over det samlede energibehov er man også nødt til at definere en række servicemål: Hvor ofte må en beboer være tvunget til at lade op mere end 1 km hjemmefra, fx. Hvor ofte er det tilladeligt, at det er umuligt at få en ladeplads? Hvor tit må en beboer være tvunget til at flytte sin bil fra ladestanderen efter kl. 22? Og så videre.

Alene at opfylde det gennemsnitlige ladebehov giver ikke et velfungerende system!

48
30. november 2021 kl. 23:35

“Vi vil se om det ikke er muligt at gøre noget aller det Jens foreslår. 2-3 ladestandere der deles om en gruppe på 16A, der allerede eksisterer, vil fungere rigtig godt hvis det er muligt at gøre ved den valgte placering.“

Der findes systemer til husstande der sikre det samlede forbrug holder sig under mastesikringen på 25 A, Altså så summen af alt forbrug: elkomfur, varmepumpe og elbillader etc. Enten måler de med strømtænger på forsyningen eller også taler de med elmåleren. Tilsvarende systemer findes også til flere ladestandere, så I kan udnytte fx den del af den eksisterende elforsyning til vaskeriet, som ikke bliver anvendt.

Flere ladestandere med lastfordelinge er en god ide. - Når man ser 4-6 type2 ladere stå langs et fortov, så deler de typisk 22 kW (32 A) forsyning. - Eller sådan oprører de sig i forhold til ladetiden, når man kommer med en Renault Zoe, (der lader med op til 22 kW, hvis der ikke er andre som lader fra de andre standere.) :-)

47
30. november 2021 kl. 23:29

Nå er det vel også mye som tilsier at det ikke er så stor variasjon i kjørlengde fra en bil/person til en annen.

Det må du gerne dokumentere. Eller er det bare en løs påstand?

Et gennemsnit kan nås på mange måder. Et døgngennemsnit kan nås med en lang tur og seks korte om ugen - eller syv lige lange ture. Eller 10 lange ture om måneden og 20 dages med småture. Det kræver da ikke så meget matematisk indsigt at se, at det gør en kæmpemæssig forskel.

45
30. november 2021 kl. 23:25

Et eller annet tall må en ta utgangspunkt i! For eksempel skal en kommune bygge ut fortauslading for 2.000 biler. Skal da kommunen anta at disse bilene lader 5 ganger mer enn snitt? Eller hva mener du Jan A Nilesen? Eller 100 ganger mer?

Hvorfor pådutter du mig fem gange eller 100 gange - det har jeg da vist aldrig sagt noget om. Kun at man ikke kan dimensionere et velfungerende system ud fra gennemsnittet alene, men mindre man laver restriktioner for brugerne, så alle skal bruge det gennemsnitligt. Du er nødt til som minimum også at inddrage de perioder, hvor der er behov for opladning. Ellers risikerer man jo, at dem, der har et forbrug langt over gennemsnittet, tvinger andre til fx at lade op kl. 3 om natten eller om dagen, hvor de er et helt andet sted henne på arbejde.

Så skal opladningen ske fx fra kl. 19 til kl. 7 er du som udgangspunkt nødt til at gange med mindst 2, hvis ladefaciliteterne er for beboernes skyld. Skal opladningen primært ske mellem 22 og 06 for at aflaste nettet fra spidsbelastninger, skal du gange med mere.

Det er jo lige som parkeringspladserne i København. Det virker ikke særlig godt, hvis man dimensionerer antallet af p-pladser ud fra at beboerne i gennemsnit parkerer deres bil 12 timer i døgnet. Så kommer der til at mangle pladser om aftenen og natten, mens der er masser, når ingen har brug for dem i dagtimerne.

Men glem det bare, du fatter det ikke - og du kan ikke en gang skrive mit navn rigtigt.

44
30. november 2021 kl. 23:12

Det mener jeg faktisk er meningsløst, da stort set ingen svarer til gennemsnittet. Nogle ligger langt over, andre langt under. Så man risikerer at designe et system, der er suboptimeret, men mindre man også indfører restriktioner for brugerne.

Et eller annet tall må en ta utgangspunkt i! For eksempel skal en kommune bygge ut fortauslading for 2.000 biler. Skal da kommunen anta at disse bilene lader 5 ganger mer enn snitt? Eller hva mener du Jan A Nilesen? Eller 100 ganger mer?

Nå er det vel også mye som tilsier at det ikke er så stor variasjon i kjørlengde fra en bil/person til en annen. Med unntak av noen få har de fleste begrenset med tid til å sitte i en bil hver dag (og de som tjener mest har minst tid).

42
30. november 2021 kl. 23:04

Disse pladser kan sågar bruges med god samvittighed, om man lader eller ej,

Det bliver da aldrig nogensinde OK, at biler, der ikke lader, blokerer en opladningmulighed.

Jeg så det for nyligt ved Nørreport i Københevn, hvor fem af otte ladepladser var optaget af fire Teslaer og en (husker ikke mærket), som ikke engang havde sat deres kabler i. De skulle bare have en parkeringsplads.

Tre biler var i gang med at lade på de sidste pladser, og en strømtrængende elbilist måtte holde og vente på, at en af ikke-laderne vendte tilbage.

Duer simpelthen ikke.

I

40
30. november 2021 kl. 22:53

I denne diskusjonen (og i sammenhengen mitt innlegg står i) er det naturlig å holde seg til gjennomsnitt!

Det mener jeg faktisk er meningsløst, da stort set ingen svarer til gennemsnittet. Nogle ligger langt over, andre langt under. Så man risikerer at designe et system, der er suboptimeret, men mindre man også indfører restriktioner for brugerne.

Det svarer lidt til at oplyse, hvad gennemsnitslønnen er i et land, hvor nogle tjener ekstremt meget og andre næsten ingenting. Måske ser gennemsnitslønnen fin ud - men alligevel kan der være mange med økonomiske problemer.

39
30. november 2021 kl. 22:45

1500kr pr ampere. Det går til installation nedgravning og 10/0,4kv trafo første gangs investering , driften af ditto tages over tariffen</p>
<p>Derfor koster 4 ladepladser 16x1500 til radius ialt 24.000kr eller 6000 kr pr styk i tilslutning hvis det skal indkøbes</p>
<p>Prisen er fra et monopol under tilsyn af myndighederne

Her forudsættes det, at der skal ekstra kapacitet til for at sikre kapaciteten til opladning. Men hvis der ved ejendommen er kapacitet til husholdningernes forbrug i spidslast, er der vel også kapacitet til at lade biler op udenfor spidslast. Hvis man vil have sikkerhed for, at nettet ikke overbelastes, kan man skrue ned for ladekapaciteten, når/hvis det samlede elforbrug overstiger en kapacitetsgrænse.

38
30. november 2021 kl. 22:43

Hvorfor er det så dyrt at tilslutte sig elnettet. 25.000 kr lyder ret voldsomt, hvad går pengene til?</p>
<p>0 0</p>
<p>

Det er fordi, man skal betale en del af de bagvedliggende infrastruktur som ny bruger. Der er det samme, hvis du bygger et nyt hus og skal sluttes til. Så skal du betale for din del af transmissionsnettet - eller slipper den sidst tiulsluttede jo for at betale på andres bekostning. Så du betaler simpelthen for en lille del af det samlede transmissionsnet.

37
30. november 2021 kl. 22:15

Vi vil se om det ikke er muligt at gøre noget aller det Jens foreslår. 2-3 ladestandere der deles om en gruppe på 16A, der allerede eksisterer, vil fungere rigtig godt hvis det er muligt at gøre ved den valgte placering.

Det kan være at du kan nøjes med at få sat en ekstra hovedmåler, hpfi og 3x16A gruppe op i den eksisterende tavle så du kan afregne el til ladning separat fra den almindelige el/foreningens el.

Så kan du lave en separat elaftale med en leverandør med variabel pris. Når du lader om natten på variabel pris (timepris på Nordpool plus tillæg) får du ladestrømmen billigt. Nogen gange kan du få selve strømmen gratis - der skal selvfølgeligt betales målerleje og abb, men det er overkommeligt. Afgiftsrefusionen er ca 1,1 kr/kWh. I dette tilfælde kan jeg anbefale Monta.app der kan styre din ladning efter Nordpool prisen og CO2 indholdet i strømmen. Vi har opnået at kunne lade til under 0,3 kr/kWh i samlet omkostning.

Alternativt er at nøjes med en bimåler som du/I afregner efter til fællesskabet. Så er i forbrugere på fællesskabets elaftale som sandsynligvis er fastpris - 2,00 - 2,20 kr/kWh. Du kan dog stadig få afgiftsrefusionen, og så det er billige end fastprisabb op til omkring 40.000 km/årlig.

36
30. november 2021 kl. 22:08

timer á 8 kW er 48 kWh, svarende til cirka 250 kilometers kørsel om ugen eller cirka 35 kilometer om dagen.</p>
<p>Det er sikkert fint for nogle, men for mange danske bilister holder det ikke.

Jeg regner et behov på 8 kWh per bil per dag, 6 kWh hjemme og 2 kWh på arbeidsplass og hurtiglading. Danske biler kjører ca 15.200 km i snitt per år (2020) og elbilene bruker i snitt ca 0,18 kWh per km. Dette blir 2736 kWh per år og 7,5 kWh per dag. Noen elbiler vil kjøre lengre og noen kortere. I denne diskusjonen (og i sammenhengen mitt innlegg står i) er det naturlig å holde seg til gjennomsnitt!

35
30. november 2021 kl. 22:04

Den fine man har sikkert læst sig til en masse viden inden for et meget snævert felt hvilket skinner igennem. 78% af boligejerne kan IKKE lade hjemme da kablerne ude i vejen i mange boligområder ikke kan levere mere end de gør i dag. Kablerne er fysisk ikke store nok. Det ville han have vist hvis han havde talt med de elektrikere der gennem de sidste 40 år har trukket disse kabler. Så uanset hvad hans regneark siger så er virkeligheden en ganske anden. Så skal folk lade hjemme så skal store dele af DK graves op for der skal nye kabler, transformaterstationer m.m.

Hvis du ser på det almindelige døgnforbrug af el i kongeriget, er der masse af ledig kapacitet i elnettet hvis bare vi fordeler forbruget en lille smule.

Med vores løsning starter ladning automatisk når prisen er lavest i løbet af døgnet. Det er selvfølgeligt når forbruget i øvrigt er mindst - aka når belastningen af elnettet er lav. Det er faktisk ikke så svært hvis bare man ser på de rigtigtë løsninger.

Der ud over har distributionsselskaber selv meldt ud at de ikke ser et større problem end at det kan løses. De har på nuværende tidspunkt opsparet 39 mia af forbrugernes penge, som pr. regulering er dedikeret til udbygning og modertnisering af elnettet. Deres bud er at der i alt skal 43 mia til for at have moderniseret infrastrukturen til at kunne håndtere varmepumper og elbil ladning. Mon ikke de manglende 10% er kommet i kassen inden for de næste 9 år.

Så no worry - bare se at komme i gang. det er et spørgsmål om at se efter de mere instilligente løsninger end fastprisabonnementerne.

Så er jeg klar over at de 20 -25% der bor i lejeboliger og lever på kantstensopladning.har det sværere. Jeg er sikker på at markedet finder nogle gode løsninger. Det er jo lykkedes i Norge. Der er sikkert modeller derfra der kan benyttes. Det er vigtigt at se på muligheder i stedet for begrænsninger.

31
30. november 2021 kl. 20:15

1500kr pr ampere. Det går til installation nedgravning og 10/0,4kv trafo første gangs investering , driften af ditto tages over tariffen

Derfor koster 4 ladepladser 16x1500 til radius ialt 24.000kr eller 6000 kr pr styk i tilslutning hvis det skal indkøbes

Prisen er fra et monopol under tilsyn af myndighederne

30
30. november 2021 kl. 20:07

Vi bør gå efter 350kw ladere langs motorveje - til Kia og Hyundai biler idag... og mange flere biler i fremtiden..