Storbritanniens største fagforening gruer for udsigterne til, at ansatte i stigende grad udstyres med RFID-chips som implantater under dække af forbedring af sikkerheden.
Det skriver avisen The Guardian.
Ængstelsen er opstået, efter forlydender om, at firmaer, der sælger implantaterne til firmaer og privatpersoner, tilsyneladende nyder fremgang.
Britiske BioTeq har således udstyret 150 personer med chips, som indehaverne altså kan anvende til eksempelvis at åbne elektroniske døre med, starte deres biler eller bruge som opbevaring af data.
Hovedparten af personerne er private, men på erhvervssiden oplyser BioTeqs adm.direktør, Steven Northam, at enkelte pengeinstitutter og ingeniørselskaber har benyttet sig af muligheden for at få chips implanteret under deres ansattes hud.
Læs også: USA-firma vil have mikrochips i de ansatte
Selve chipsene koster mellem 600-2.200 kroner pr. person. Steven Northam har også selv en implanteret ligesom de øvrige direktører hos BioTeq og hans andet selskab IncuHive.
Den svenske chipproducent Biohax melder tillige om vækst i det britiske arbejdsmarked og siger, at de er i kontakt med flere britiske firmaer om at udstyre deres ansatte med chips. Angiveligt et større selskab med hundredetusinde af ansatte.
Biohax’ chips koster 1.285 kroner, og selskabets stifter Jowan Österlund spår en vækst i forbindelse med juridiske eller finansielles selskaber med et behov for at øge sikkerheden.
»Disse virksomheder beskæftiger sig med følsomme dokumenter. [Chipsene] vil give dem mulighed for at fastsætte begrænsninger alle,« udtaler han til den britiske avis.
En ny trussel mod privatlivets fred
På den modsatte hos repræsentanterne for de ansatte, holder man hænderne nede uden begejstring og implanterede chips.
»Teknologien ændrer den måde, vi arbejder på, men dette er ubehagelig læsning. Virksomheder bør koncentrere sig om mere umiddelbare prioriteter og fokusere på at engagere deres medarbejdere,« lyder det fra CBI, som repræsenterer knap syv millioner personer ansat i den private sektor.
Læs også: Iværksætterkontor bruger indopererede chips som adgangskort
Fagforeningen TUC gruer for, at medarbejdere blive tvunget til at acceptere RFID-chips.
»Vi ved, at de ansatte allerede er bekymret for, at nogle arbejdsgivere bruger teknologi til at kontrollere, detailstyre og fjerne medarbejderes ret til privatlivets fred. Mikochipping vil give chefer endnu mere magt og kontrol over deres arbejdere. Der er indlysende risici involveret, og arbejdsgivere må ignorere dem eller at presse deres ansatte til at blive chippet,« siger generalsektær Frances O’Gradysaid til The Guardian
Chips i familien og de ansatte
I USA går udviklingen også mod flere chips i de ansatte. Hos tech-virksomheden Three Square Market forlød det i 2017, at topchefen vil bede om at få indopereret små mikrochips under huden i sine ansattes hænder.
»Vi synes, at det er det rigtige at gøre for at fremme innovation, lidt ligesom den førerløse bil har gjort i de seneste måneder,« sagde direktør Todd Westby til CNBC, og forsikrer, at Three Square Market ikke kan og vil bruge chippen til at overvåge sine ansatte.
Todd Westby forventer, at over 50 medarbejdere vil takke ja til at få indopereret mikrochippen. Hans egen familie skal i øvrigt også have implanteret en chip i hånden.
Three Square Markets inspiration stammer i øvrigt fra Sverige og partnerselskabet BioHax International, hvor 150 medarbejdere har fået indopereret chips.
Danmark halter bagefter
I Sverige er lovgivningen om chipimplantater mere klar end i Danmark og andre lande, så i Sverige benytter tusindvis af mennesker sig allerede af indopererede chips.
I Sverige har metroselskabet i Stockholm kontaktet den svenske sammenslutning for personer med chip i kroppen for at undersøge mulighederne for at koble chippene til metrosystemet.
Dermed vil passagerer kunne checke ind i metroen med et enkelt sving med hånden – ligesom danskerne gør det med rejsekort. De svenske banker kigger også nærmere på betalingsløsninger for personer med chips i hænderne.
Læs også: Silicon Valley-chefer biohacker sig selv
»Vi ser i øjeblikket en rivende udvikling, når det kommer til nye betalingsløsninger. Hvis danskerne i fremtiden har et chipimplantat, der kan fungere som et dankort, vil vi se nærmere på, hvordan vores teknologi kan kobles sammen med det,« sagde Chris Lund-Hansen, direktør for Verifone, der står bag bl.a. dankortautomaterne i oktober 2017 til Berlingske Tidende.
