Fagforeninger råber vagt i gevær over RFID-chips i ansatte

12. november 2018 kl. 17:0813
Fagforeninger råber vagt i gevær over RFID-chips i ansatte
RFID-chippen til brug som implantat er på størrelse med et riskorn og placeres ved en hudfold i håndryggen, hvor der ingen risiko er for skader. Illustration: Dangerous Things.
To af Storbritanniens største fagforeninger gruer for, at firmaer skyder genvej til at detailstyre ansattes gøren og laden ved at presse dem til at sige ja til RFID-chips som implantater.
Artiklen er ældre end 30 dage

Storbritanniens største fagforening gruer for udsigterne til, at ansatte i stigende grad udstyres med RFID-chips som implantater under dække af forbedring af sikkerheden.

Det skriver avisen The Guardian.

Ængstelsen er opstået, efter forlydender om, at firmaer, der sælger implantaterne til firmaer og privatpersoner, tilsyneladende nyder fremgang.

Britiske BioTeq har således udstyret 150 personer med chips, som indehaverne altså kan anvende til eksempelvis at åbne elektroniske døre med, starte deres biler eller bruge som opbevaring af data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hovedparten af personerne er private, men på erhvervssiden oplyser BioTeqs adm.direktør, Steven Northam, at enkelte pengeinstitutter og ingeniørselskaber har benyttet sig af muligheden for at få chips implanteret under deres ansattes hud.

Læs også: USA-firma vil have mikrochips i de ansatte

Selve chipsene koster mellem 600-2.200 kroner pr. person. Steven Northam har også selv en implanteret ligesom de øvrige direktører hos BioTeq og hans andet selskab IncuHive.

Den svenske chipproducent Biohax melder tillige om vækst i det britiske arbejdsmarked og siger, at de er i kontakt med flere britiske firmaer om at udstyre deres ansatte med chips. Angiveligt et større selskab med hundredetusinde af ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biohax’ chips koster 1.285 kroner, og selskabets stifter Jowan Österlund spår en vækst i forbindelse med juridiske eller finansielles selskaber med et behov for at øge sikkerheden.

»Disse virksomheder beskæftiger sig med følsomme dokumenter. [Chipsene] vil give dem mulighed for at fastsætte begrænsninger alle,« udtaler han til den britiske avis.

En ny trussel mod privatlivets fred

På den modsatte hos repræsentanterne for de ansatte, holder man hænderne nede uden begejstring og implanterede chips.

»Teknologien ændrer den måde, vi arbejder på, men dette er ubehagelig læsning. Virksomheder bør koncentrere sig om mere umiddelbare prioriteter og fokusere på at engagere deres medarbejdere,« lyder det fra CBI, som repræsenterer knap syv millioner personer ansat i den private sektor.

Læs også: Iværksætterkontor bruger indopererede chips som adgangskort

Fagforeningen TUC gruer for, at medarbejdere blive tvunget til at acceptere RFID-chips.

»Vi ved, at de ansatte allerede er bekymret for, at nogle arbejdsgivere bruger teknologi til at kontrollere, detailstyre og fjerne medarbejderes ret til privatlivets fred. Mikochipping vil give chefer endnu mere magt og kontrol over deres arbejdere. Der er indlysende risici involveret, og arbejdsgivere må ignorere dem eller at presse deres ansatte til at blive chippet,« siger generalsektær Frances O’Gradysaid til The Guardian

Chips i familien og de ansatte

I USA går udviklingen også mod flere chips i de ansatte. Hos tech-virksomheden Three Square Market forlød det i 2017, at topchefen vil bede om at få indopereret små mikrochips under huden i sine ansattes hænder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi synes, at det er det rigtige at gøre for at fremme innovation, lidt ligesom den førerløse bil har gjort i de seneste måneder,« sagde direktør Todd Westby til CNBC, og forsikrer, at Three Square Market ikke kan og vil bruge chippen til at overvåge sine ansatte.

Todd Westby forventer, at over 50 medarbejdere vil takke ja til at få indopereret mikrochippen. Hans egen familie skal i øvrigt også have implanteret en chip i hånden.

Internetbutikken Dangerous Things er førende inden for salg af chips til biohacking og oplyser, at de har solgt 10.000 RFID-chipimplantater de seneste to år på verdensplan. Tallet er støt stigende. Illustration: Dangerous Things.

Three Square Markets inspiration stammer i øvrigt fra Sverige og partnerselskabet BioHax International, hvor 150 medarbejdere har fået indopereret chips.

Danmark halter bagefter

I Sverige er lovgivningen om chipimplantater mere klar end i Danmark og andre lande, så i Sverige benytter tusindvis af mennesker sig allerede af indopererede chips.

I Sverige har metroselskabet i Stockholm kontaktet den svenske sammenslutning for personer med chip i kroppen for at undersøge mulighederne for at koble chippene til metrosystemet.

Dermed vil passagerer kunne checke ind i metroen med et enkelt sving med hånden – ligesom danskerne gør det med rejsekort. De svenske banker kigger også nærmere på betalingsløsninger for personer med chips i hænderne.

Læs også: Silicon Valley-chefer biohacker sig selv

»Vi ser i øjeblikket en rivende udvikling, når det kommer til nye betalingsløsninger. Hvis danskerne i fremtiden har et chipimplantat, der kan fungere som et dankort, vil vi se nærmere på, hvordan vores teknologi kan kobles sammen med det,« sagde Chris Lund-Hansen, direktør for Verifone, der står bag bl.a. dankortautomaterne i oktober 2017 til Berlingske Tidende.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
13. november 2018 kl. 16:29

Man kan f.eks. forestille sig, at bestyrelsesformanden og den administrerende direktør til gengæld får indopereret en lille, radiostyret sprængladning i hjertet, som så kan udløses, hvis nogen bliver utilfreds med, at de misbruger RFID-chipsene. No like? Det var bare synd, så må du finde anden beskæftigelse.

11
13. november 2018 kl. 12:10

SÅ er der da vist rigtigt åbnet op for identitetstyveri via simpel hacking! :-(

10
13. november 2018 kl. 11:04

Det er slet ikke som 1984 - det er værre! Selv om Smith blev overvåget, var der, som jeg husker bogen, blinde vinkler. Og Orwell havde nok ikke fantasi til at forestille sig total trådløs elektronisk overvågning.

9
13. november 2018 kl. 10:12

Når du ikke længere arbejder for samme arbejdsgiver. Når...... Når... .. Når du skal have en MR scanning og chippen skal fjernes og indsættes igen?

8
13. november 2018 kl. 10:02

Mennesker og dyr kan ikke bruge den samme type. Vi mennesker har behov for noget der ikke kun returnerer et ID. Vi har brug for en programmerbar NFC chip, som kan fungere som Mifare kort, Visakort, Mastercard, Dankort, oplåsning af dør, indgang på arbejdspladsen,... De chips koster mindst 600 kr Se https://dangerousthings.com/product-category/x-series/

7
13. november 2018 kl. 08:48

Hvis jeg endelig skal have en chip sat et smartere sted end i nøglebrikken, vil jeg foretrække at lade urmageren placere den i mit armbåndsur. Det har jeg altid på, og risiko for infektioner er ikke større end den var før... Hvem har så iøvrigt rettighederne til at programmere den chip i hånden? - det er min krop, så det må vel være mig der skal bestemme, hvordan den skal programmeres? Sådan tænker firmaer helt sikkert ikke - så jeg vil i hvert fald ikke have en indopereret.

6
13. november 2018 kl. 08:27

@Leif Neland

Prisen afhænger selvfølig af hvem det skal bruge den.

Chips til direktionen koster 600 kr , der følger en ferrari med, samt fri benzin kort. De 600 kr kan trækkes fra i skat.

Chips til den ufaglært koster 2.200 kr, komplet med overvågning GPS og mikrofon. Skal betales over en afdragsordning med ÅOP på 1000%.

5
13. november 2018 kl. 07:42

Hvad er der mon ekstra i de chips, når de koster 600-2.200 kroner pr. person.

På eBay kan man købe rfid-chip med injektionssprøjte til 21kr/stk til f.ex. kat, hund og hest ved 100stk, og ca 3kr for en ring til fugle.

Er der andre sensorer i? Mikrofon?

4
13. november 2018 kl. 06:45

..nej nej! ..HOST HOST!!

3
12. november 2018 kl. 20:49

"Halter bagefter". Det er så naivt og dumt at tro, at bare fordi nogle andre gør noget (dumt), så skal vi også gøre det - og indtil vi gør det, "halter vi bagefter". Nej, vi gør da ikke. Vi lader de andre lande gøre dumme ting - og så gør vi egentlig kun det som giver mening og fornuft.

2
12. november 2018 kl. 20:19

Interesant tid man går i møde.

For nuværende kan man risikere, at tegnebogen af tvivlsom værdi på grund af koder o.a bliver stjålet.

Fremadrettet bliver hånden amputeret og tyven smutter med bilen for at tømme bankboksen som et eksempel.

Klø bare på, der er masser af andre interesante scenarier der kan komme på tale.

1
12. november 2018 kl. 19:31

Hold jer væk fra mine hænderhænder