Fagfolk om renseprodukter til solceller: Lad moder natur klare opgaven
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fagfolk om renseprodukter til solceller: Lad moder natur klare opgaven

Danmark oplevede et regulært solcelleboom i 2012, og udbredelsen af ét produkt har det med at skabe føljetoner af ekstraprodukter og serviceydelser, der skal hjælpe til med at forbedre oplevelsen.

Et af de produkter, som solcelleboomet har fremelsket, er rensevæsker, der skulle kunne tage snavset fra solcellepanelerne, således at Solens stråler bedre trænger igennem og skaber mere energi.

Senest har Borup Kemi lanceret en spritholdig rensevæske til solcellepaner, som ifølge producenten skulle være effektiv i at opløse smuds og desuden forbedre overfladernes vandafløb, så solcellerne bliver mindre modtagelige over for snavs.

Ifølge en pressemeddelelse fra producenten viser forskning fra Boston University, at så lidt som fire gram støv og skidt per kvadratmeter panel kan nedsætte energieffektiviteten med helt op til 40 procent.

En rigtig dårlig forretning for solcelleejeren, hvis de tal holder stik.

Ifølge seniorkonsulent i solenergi ved Teknologisk Institut Ivan Katic er det helt korrekt, at snavs og skidt kan påvirke solcellernes ydelsesevne. Problemet er bare ikke så stort i Danmark, påpeger han. Solcellers effektivitet kan godt nedsættes med 40 procent, men det er i mere ekstreme tilfælde – som solcelleanlæg, der står placeret i ørkener, hvor mængden af støv er langt større, og adgangen til rent vand er langt sværere.

»Spørgsmålet om, hvordan man egentlig bør rense solceller, har vi fået en del gange. Som udgangspunkt er solcellepaneler de fleste steder i Danmark rimelig selvrensende, da vi har så meget regn. Og normalt har tagene en hældning på mellem 25 og 50 grader, og det er nok til at holde grundrengøringen i orden,« siger han.

Hos en af landets førende forhandlere af solceller, EnergiMidt, er rådet det samme.

»Basalt set er det jo bare spritprodukter. Vores holdning i EnergiMidt er, at man bare kan lade moder natur om at klare rengøringen, og vi vil ikke anbefale, at man begynder at købe rensevæsker,« siger Rasmus Refshauge, solcellespecialist i EnergiMidtjylland, og henviser til, at energivirksomheden har renset sit eget solcelleanlæg med regnvand siden 1993.

Der findes undtagelser

Ivan Katic fra Teknologisk Institut tør ikke udtale sig om, hvorvidt rensevæsken fra eksempelvis Borup Kemi virker eller ej, da der aldrig er blevet foretaget undersøgelser af virkningen. Men han er enig i, at mængderne af støv og snavs i Danmark sjældent bliver så store, at det ikke kan klares med regnvand.

Dog kan der findes undtagelser, påpeger Ivan Katic. Solceller, der er placeret på fladere tage, er sværere for naturen at rengøre på grund af hældningen, ligesom miljøet, solcellerne er placeret i, kan afgøre, hvor beskidte de bliver, og hvor stort behovet er for en grundig rensning.

Ingeniøren har tidligere skrevet om solcellevirksomheder, der har forsøgt sig med at placere solceller i de danske landbrug, og har man eksempelvis solceller i nærheden af en svinestald, vil panelerne blive mere beskidte på grund af ammoniakstøv i luften.

Solceller placeret på bygninger i eksempelvis industriområder eller ved havne er i samme fare for at blive mere beskidte end på et normalt parcelhus på grund af mere forurening, og sådan kan man finde andre eksempler.

Stadig lyder anbefalingen dog, at spuling med vand bør kunne klare opgaven

Heller ikke formanden for Landsforeningen af Solcelleejere Torsten Jensen, anbefaler, at man bruger de sparede udgifter til el på renseprodukter. Selv har han ikke testet nogen af produkterne, siger han til Ingeniøren, men fra andre medlemmer af foreningen forlyder det, at der ikke kan registreres nogen forskel i solcellernes ydeevne, hvad end de renses med regn eller kemi.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Overskriften siger at moder natur skal klare opgaven, teksten siger at spuling med vand bør kunne klare opgaven, hvad mener forfatteren egentlig?

Vores ovenlys vinduer bliver bedst rene efter tøsne, dvs når sneen smelter og langsomt glider af, så tager den skidtet med, men efter sne sæsonen skal nye fugleklatter have hjælp af en børste og vand, gerne med en dråbe sulfo, ellers bliver de hvide plamager siddende.

Jeg tænker at glatte glasplade opfører sig nogenlunde ens om det er ovenlysvinduer eller pladen over solcellerne, forskellen må være at ovenlysvinduerne får lidt varme indefra, hvor solcelle panelerne bagpå er ventileret med udeluft, men jeg tror ikke det påvirker glaspladen over solcellerne så de bedre afstøder fugleklatter.

 • 3
 • 0

Vis nogle undersøgelser og lad os selv vurdere om det kan betale sig at gøre dem rene eller ej.

Er det ikke ganske gammeldags at lade en såkaldt "ekspert" afgøre det for alle os tåber der intet kan forstå.

Det er da bemærkelsesværdigt at solcelleejerne skal høre på så mange eksperter, lad dog folket selv finde ud af det.

Derudover er det da morsomt at læse de selvmodsigende gode råd :)

 • 2
 • 1

Se bare på udvalget af "brillerens", glasrens og produkter til at rense skærme med. Så deet. -) Det kan ikke undre, at der også er et voksende marked for salg af (dyrere) produkter.

Jeg laver selv skærmrens, men til tablets, briller og mobiler bruger vi med skam at melde renseservietter. Selvom det bare er sprit på fnugfrit papir. (Men det slår også baksiller ihjel)

Jeg ville tro, at kalk fra afskylning er et størrer problem, og ammoniak tror jeg også på. Sådan som alger gror allevegne nær svinefarme og gylleudspredningssteder.

Men alger får det nok for varmt på solceller.

Mvh
Tine

 • 3
 • 0

Jeg har ca. 26 graders hældning på taget og har aldrig rengjort dem, har testet på et panel efter et regnvejr og kunne ikke se noget skidt på køkkenrullen.
Har også oplevet at de har været dækket til med pollen så de var hvide. Alligevel peakede de på samme niveau som vanligt.
Ja jeg ved godt det ikke er særligt videnskabeligt testet. :)

Men jeg har endnu ikke set noget der kan få mig til at kravle op på en stige og gøre dem rene og tage chancen at jeg ødelægger noget eller mig selv.

Jeg har så meget kalk i vandet at jeg tror ikke det er en fordel og jeg er overbevist om at det ikke kan betale sig at få nogen til at gøre dem rene. De 1500kr de skal have for det kan ikke tjene sig hjem igen.

Jeg kan godt forestille mig at det måske kunne være en ide at fjerne fugleklatter hvis de ikke forsvinder selv. Jeg har en mistanke om der er noget coating på panelerne som bliver ætset af dem(efter at have set nogle områder der har fået et andet genskin efter der sad klatter på dem i en måned.

 • 1
 • 0

Jeg laver selv skærmrens, men til tablets, briller og mobiler bruger vi med skam at melde renseservietter.

Det hele (undtagen briller, som får en tur under vandhanen med en dråbe opvaskemiddel) tørrer jeg af med en hårdt opvredet, ren klud.
Alt eftertørres med et rent viskeskykke. :-)

 • 2
 • 0

Da jeg kom hjem efter 3 ugers ferie i Sverige, havde det ikke regnet i disse 3 uger, og solen skinnet hele tiden. Det undrede mig, at panelerne ikke gav fuld power. Men jeg kunne se der lå et tykt lag støv på. Så jeg skyllede dem lige af med vand, og det gav lige 10% mere (45gr. hældning). Så støv kan helt sikkert betyde noget. Men ja - for det meste regner det jo ofte i DK, så det er ikke det store problem ellers.

 • 1
 • 0

Dine paneler blev kølet ned da du vaskede dem, og derfor steg ydelsen.
Hvis du havde kontrolleret ydelsen 20-30 min senere ville de formentligt være tilbage på samme niveau som tidligere :)

 • 1
 • 1

Det er vel bare en ny version af slangeolie. Det gør absolut intet, men så længe du bruger det, så opdager du ikke at det ikke hjælper. Til gengæld udsætter du dig selv for fare ved at bestige dit tag med jævne mellemrum for at spritte solcellerne af.

 • 2
 • 2

Dine paneler blev kølet ned da du vaskede dem, og derfor steg ydelsen.
Hvis du havde kontrolleret ydelsen 20-30 min senere ville de formentligt være tilbage på samme niveau som tidligere :)

Og endnu bedre: Hvis man har sine paneler fordelt på 2 (eller flere strenge) så kun vaske den ene og sammenligne produktionen en uges tid derefter .

(Mit anlæg er delt på 2 strenge, men de er ikke lige store og bliver desuden ramt forskelligt af skygger så jeg kan ikke selv lave forsøget)

Med den mængde nedbør vi får her i landet tror jeg også på at de er stort set selvrensende for almindeligt skidt og støv. Noget andet er fulgleklatter og lign. der effektivt kan sætte store dele af et panel helt ud af drift til vejret får den opløst. Der tror jeg godt det kan svare sig at bruge et par minutter med vand og børste, hvis ellers man kan komme til panelerne... Min erfaring er at fuglene gerne sidder på tagrykken og skider på de øverste paneler når de letter. Specielt et problem om efteråret når fuglene mæsker sig i bær fra træerne i haven ...

Lidt det samme med sne om vinteren (fik vi ikke meget af sidste vinter). Midt udhus fra 1928 ligger som 3 længer og ahs til belastningen af taget trækker jeg sneen ned hvis der kommer store driver. Og er jeg så alligevel i gang trækker jeg også sneen af solcellerne. Men i forhold til den lave produktion skal man ikke gøre det for produktionen skyld.

 • 0
 • 0

Der er på mit anlæg (30 grader taghældning) efter eet år konstateret begyndende algebelægning. Bor i landsbymiljø men med svinefarme i området. Algevækst er også et udbredt fænomen som jeg kan se på husets træværk.
Fugleklatter har jeg konstateret regner ikke af af sig selv.
Som en vinduspudser gav mig et godt råd en gang. En spand vand og et par dråber opvaskemiddel til at tage overfladespændingen. Så har du det perfekte rensemiddel til både vinduer og solceller.
Brug det med en af de lange børster man kan købe nu og efterskyl med vand. Har du algevækst vil en sjat Rhodalon sikkert være gavnlig.
Antal gange om året efter behov. God fornøjelse og gør det nu ikke til en videnskab (eller lidenskab).

 • 2
 • 0

Vi har faktisk lavet en (ganske uvidenskabelig test), med to anlæg, samme hældning / kompasretning / invertere. (De står ved siden af hinanden)
Det ene blev vasket af - det andet blev ikke. (Sommerdag i 2013)
Ydelsen stiger 8-10% på panelerne som bliver vasket af / kølet ned - og når de er blevet varme igen er ydelsen tilbage på normalt niveau.

Resultatet (igen ganske uvidenskabeligt) : omkostninger til tid / materialer (og evt. risiko for at skvatte ned fra taget) står ikke mål med merproduktionen fra anlægget.

Vedrørende fugleklatter:
De skal være meget store (eller mange) for at de kan skygge så meget, at ydelsen falder målbart.

God sommer - nyd produktionen og lad naturen klare vedligeholdelsen :)

Mvh

Rasmus Andersen
Viva Energi A/S

 • 2
 • 0

Der ligger i snit skidt som ansorberer lys til solceller med ca 12%.

Dig ligger der mere om sommeren pga pollen men omvendt er ansorbtionen større når solen stråler ind ved lave vinkler så det mindre skidt om vinteren påvirker mere.

Der er ganske rigtigt ikke rigtigt noget fornuftigt at gøre ved det medmindre der er tale om et større anlæg hvor der ofte er integreret renseanlæg.

Talrige virksomheder sælger automatiske vaskesystemer.

De i snit 12% attenuation betyder ikke det store på et veldimensioneret anlæg hvor solcelle max output er større end inverter kapaciteten.

På sigt så skal fleste dog regne med nedgang i effektiviteten pga. kemisk degradering og vinderne partiklers slid.

Se blot på almindelige ruder for at iagttage effekten. Eller mere accelleret på bilers frontvindue.

 • 1
 • 0

Jeg forsøgt også at rense mine med vnd sidste sommer. Det skete i en periode hvpor solen bagte fra en skyfri himmel i en lang periode.
Jeg så et tykt lag pollen på panelerne (hældning 25 grader). Jeg tog haveslangen og sprøjtede vand på cellerne for at skylle den pollen (og sikert meget andet skidt) ned.
Umiddelbart viste anlægget at ydelsen steg 10 -15% og kom op på en hidtil uset høj ydelse. Desværre holdt effekten kun 15 - 20 minutter hvorefter ydelsen var helt magen til ydelsen dagen før.
Da jeg ikke kunne se skidt på cellerne har jeg konkluderet at det var den kølende effekt af vandet.

 • 0
 • 0

Jeg har ingen Solceller, men som vinduespudser , har jeg stadig ikke set nogle selvrensende Velux/skråvinduer, selvom der reklameres med selvrensende nano behandlede vinduer. Tværtom oplever jeg, at snavset sidder bedre fast på føromtalte vinduer end lodrette vinduer, nok fordi de er mere modtagelige for solen, og snavset brænder sig fast. Tænker det også gøre sig gældende for et solcelle panel, der samtidig er sort, og derfor ikke reflektere strålerne væk, og der er en del større varmepåvirkning der. Må formode, at skråvinduerne har samme hældning som solpanelerne, og smuds påvirkningen er den samme? Måske tager jeg fejl? Det skal siges, jeg tilbyder ikke at rense solceller..... endnu. Jeg tjekker markedet:-)

 • 1
 • 0