Danske fagfolk er delt i to lige store grupper, når det gælder et ja eller nej til skifergas i Danmark. Det fremgår af den første undersøgelse af holdningen til den kontroversielle energikilde blandt energi- og miljøingeniører i Danmark.
Undersøgelsen er foretaget af Ingeniørforeningen, IDA, og her tror formand Frida Frost, at splittelsen skyldes flere uafklarede spørgsmål, herunder miljøpåvirkningen:
»De miljømæssige aspekter skal ses i forhold til et forventet udbytte, men i dag ved vi meget lidt om betydningen af begge forhold.«
40 procent af fagfolkene ser positivt på skifergas, mens 36 procent er negativt stemt over for produktion i Danmark. Hver fjerde er neutral eller har ikke taget stilling.
Concito: Overraskende
Hos den grønne tænketank Concito kalder direktør Thomas Færgeman resultatet for overraskende:
»De fleste med indsigt i energi ved, at naturgas udleder halvt så meget CO2 som kul og derfor vil være en god overgangsløsning til vedvarende energi. Derfor overrasker det mig, at ingeniørerne er så delte.«
Det er hensyn til miljøet, der får mange fagfolk til at tvivle. Samtidig frygter seks ud af ti, at en dansk skifergasproduktion vil påvirke udbygningen af vedvarende energi negativt. Endelig er der tvivl om klimagevinsten, idet dansk skifergas i det nuværende energimarked måske ikke som i USA vil fortrænge kul, men blot erstatte importeret gas.
Hos IDA er budskabet, at Danmark både bør udfase fossile brændstoffer og eksportere olie og gas frem mod 2050. Øgede fund i form af skifergas ændrer ikke på den holdning:
»Danmark skal fortsat være en aktiv og dygtig spiller, når det gælder til energi, klima og miljø. Jeg mener helt klart, at vi kan få en betydelig rolle ved indvinding af skifergas, uanset om vi finder skifergas egnet til indvinding i Danmark, for know-how på området vil være en efterspurgt vare,« siger Frida Frost.
Enorme mængder – måske
Det amerikanske energiagentur (EIA) har anslået, at den danske undergrund indeholder 650 milliarder kubikmeter naturgas i skiferlag – eller fire gange den samlede mængde naturgas, der til dato er indvundet.
Europæiske eksperter finder estimatet overdrevet, men før en dansk prøve er analyseret i løbet af næste år, ved ingen, om dansk skifergas er kommercielt attraktiv. I undersøgelsen er et flertal dog overbevist om, at skifergas i Danmark vil bidrage positivt til økonomien og sikre forsyningssikkerheden og dansk knowhow.
Per Kent Pedersen er lektor ved University of Calgary i Canada og forsker i skifergas og -olie. Han er ikke nervøs på Danmarks vegne.
»Med den rigtige lovgivning er skifergas mindre farlig end transport af olie og kul. Det meste vil være ren naturgas, som ikke i sig selv er sundhedsskadelig. De kemikalier, der anvendes, bruges i relativt små mængder, der kan kontrolleres,« siger han.
Frida Frost er enig i, at Danmark kan håndtere de miljømæssige udfordringer. Hun mener derfor, at Danmark bør slå til, hvis efterforskningsboringerne viser gas i kommercielle mængder:
»Hvis det kan gøres på en forsvarlig måde, der tager hensyn til naboer og miljø, så er svaret ja.«
