Det er da helt ulogisk. Gælder det på landsplan - eller kun DTU? Hvorfor? Her kunne Ingeniøren passende vise sin landsdækkende vilje (?) og undersøge det nærmere.
Fredag var sidste dag for at indsende en ansøgning til de videregående uddannelser, og den mulighed har i alt 88.754 benyttet sig af i år. 7.119 af dem har søgt ind på ingeniøruddannelserne – sidste år var tallet 7.283.
Tallet dækker over et fald på 6 pct. for diplomingeniøruddannelserne, mens ansøgertallet til civilingeniøruddannelserne er gået frem med 2 pct. i forhold til 2018. Selvom færre søger ind på et ingeniørstudie, er andelen af det samlede ansøgertal det samme, fordi ansøgere til videregående uddannelser generelt er faldet med omtrent 1 pct.
Formanden for IDA og Engineer the future, Thomas Damkjær Petersen, ærgrer sig over det lavere ansøgertal.
»Igennem de seneste år har vi været vidne til en kontinuerlig stigning i ansøgningstallene til ingeniørstudierne. Det er imidlertid rigtig ærgerligt, at vi i år oplever et fald,« udtaler han i en pressemeddelelse fra Engineer the future.
Han påpeger, at der kommer til at mangle 10.000 kandidater indenfor STEM-fagene i 2025.
»Der er derfor et presserende behov for en øget indsats, der skaber større interesse for ingeniørfaget blandt unge,« siger han i pressemeddelelsen.
Men faktisk er der alt for mange, der interesserer sig for ingeniørfaget – i hvert fald hvis man ser på antallet af studiepladser. Generelt søger langt flere ind på ingeniøruddannelserne, end der egentlig er plads til, skriver DTU i en pressemeddelelse.
Det er tilfældet for den engelsksprogede DTU-bachelor General Engineering. 418 har ansøgt om en studieplads på uddannelsen, heraf 192 som førsteprioritet. Men der er kun plads til 150 studerende.
Hos Foreningen for Rådgivende Ingeniører, FRI, bekymrer den stagnerede udvikling den adm. direktør, Henrik Garver.
»Det er beklageligt, at der samlet set er en tilbagegang i antallet af ansøgere til ingeniøruddannelserne. Men vi kan ikke ud fra tallene sige noget om kvaliteten af ansøgerne, og i betragtning af den markante fremgang, der har været i antallet af ansøgere i tidligere år, er der fortsat tale om et højt antal ansøgere i år,« siger han i en pressekommentar fra FRI.
Allerede nu har mange ingeniørvirksomheder svært ved at rekruttere kvalificerede kandidater. Det gælder for eksempel for en producent af vindmøllevinger, LM Wind Power. John Korsgaard, som er Senior Director of Engineering Excellence i virksomheden, påpeger, at det bliver et problem, når efterspørgslen på grønne løsninger stiger, samtidig med at ingeniørmanglen bliver større.
»Hvis danske virksomheder også i fremtiden skal kunne bane vejen for den grønne omstilling gennem eksempelvis at reducere omkostningerne ved vindenergi, er det afgørende, at endnu flere unge, skarpe hjerner vælger ingeniøruddannelserne til,« siger han i en pressemeddelelse fra Engineer the future.
Den faldende interesse for at søge ind på ingeniørstudierne gælder dog kun det ene køn. For mens ansøgertallet generelt er faldet på tværs af ingeniøruddannelserne, er antallet af kvindelige ansøgere steget en smule.
Sidste år var 31 pct. af ansøgerne til eksempelvis DTU kvinder, men det er i år steget til 32 pct. Det glæder Lars D. Christoffersen, som er dekan for DTU’s bacheloruddannelser.
»Historisk set er ingeniøruddannelserne domineret af mandlige ansøgere, men vi arbejder hårdt på at ændre den skæve kønsfordeling. Derfor er vi glade for, at udviklingen går den rigtige vej,« siger han i en pressemeddelelse fra DTU.
Det er da helt ulogisk. Gælder det på landsplan - eller kun DTU? Hvorfor? Her kunne Ingeniøren passende vise sin landsdækkende vilje (?) og undersøge det nærmere.
Hej Benny I Aarhus er vi også gået tilbage, men det var forventeligt, da der er indført karakterkrav på samtlige ingeniøruddannelser. Du kan se her: http://ingenioer.au.dk/aktuelt/nyheder/nyh...
Folk gider tilsyneladende ikke ingeniør faget, men det er efter min mening ikke så svært at løse dette problem, hvis bare man ser en kendsgerning i øjnene, nemlig prisens(lønnens)afhængighed af udbud og efterspørgsel.
Lønnen er for lav, og det nytter ikke noget at jamre, der skal handling til, og "skillinger på bordet"!
Eller kravene er sat lidt højere, det vil forhåbenlig mindske frafald. Det er trods alt ikke et studie uden forudsætninger.
Interessant artikel fra FRI
Problemet er nok nærmere at det er rapport-rytterne, som jo har frit valg på alle hylderne der falder fra. De folk der har en reel interesse og nysgerrighed, samt prøver at udfordre sig selv, bliver (som tingene er i dag) relativt hårdt straffet. Frafaldet er generelt højt, fordi interessen ikke er afgørende for optaget. Jeg er pt. på en uddannelse hvor vi startede 30 studerende, vi er efter 18 måneder kun 10 stk. tilbage og det er ikke “12-tals pigerne” kan jeg så informerer, tvært imod.
...er da et pænt stort antal. For i 1965 hvor de store årgange toppede Etklip ""I 1968 kan udvide antallet af årligt optagne studerende til det forudsatte antal, nemlig 600 civilingeniørstuderende og 400 akademiingeniørstuderende "" Fra
'Glemmer' artiklen ikke at tage højde for det faldende antal danskere i 'de studierelevante aldersklasser'??: Gymnasier, handelsskoler mfl. imødeser et faldende antal 16 - 19årige frem mod 2030...dét må da også påvirke søgningen til ingeniørfagene!?
Jo - det kan vaere rigtigt - men måske også at "vi ingeniører" ikke er gode nok til information om hvad ingeniør udd og job indeholder. Og her savner jeg offentlig viden om hvad FRI og IDA mener og fokusere på Og hvad der skrives om på PRO og PLUS på dette medie.
Unge kan ikke få viden.... Et mega problem...
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard