Færre søger naturvidenskab: Københavns Universitet trækker ansøgertallet ned
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Færre søger naturvidenskab: Københavns Universitet trækker ansøgertallet ned

Københavns Universitet har indført et karakterkrav på seks på stort set alle bacheloruddannelser, og det ser ud til at koste ansøgere. Illustration: Christoffer Regild / www.regild.dk

Søgningen til de naturvidenskabelige bacheloruddannelser i Danmark går, som fortalt i sidste uge, 3 procent tilbage på landsplan, mens søgningen til teknisk videnskabs bacheloruddannelser (primært civilingeniøruddannelsen) går 4 procent frem.

Det viser årets ansøgertallene for 1. prioritet; det vil sige det universitetsstudie, som de unge helst vil ind på ud af otte mulige prioriteter. De statistikker blev offentliggjort af Styrelsen for Forskning og Uddannelse i torsdags, hvor ansøgningsfristen udløb klokken 12.

Når man kigger dybere i tallene, viser det sig, at de naturvidenskabelige fag på Københavns Universitet, KU, dykker med 11 procent i forhold til ansøgertallet i 2017, svarende til 310 færre ansøgere. Samlet ønsker 2.461 at læse naturvidenskab i København. På Aarhus Universitet stiger søgningen derimod med 5 procent (53 flere), så 1.218 vil læse i Aarhus. På IT-Universitetet stiger søgningen med 11 procent (78 ansøgere), så 785 vil læse der. Og ellers er der stort set status quo. Det viser et udtræk, som Styrelsen for Forskning og Uddannelse har lavet til Ingeniøren.

Alt i alt vil 192 færre unge læse en naturvidenskabelig bacheloruddannelse på landsplan, og faldet i interessen for naturvidenskab må derfor tilskrives nedgangen på Københavns Universitet.

Fakultetsdirektøren: Ventet fald

Faldet i København tager fakultetsdirektøren på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Science, ved Københavns Universitet, Henrik Zobbe, alligevel med ophøjet ro. For i år har Københavns Universitet indført et krav om, at alle ansøgere skal have et karaktergennemsnit på mindst 6 for at søge ind.

Læs også: Unge flokkes om uddannelse i kunstig intelligens

»Vi havde selvfølgelig ventet en nedgang i ansøgertallet, efter at vi har indført et karakterkrav på 6 på vores uddannelser. Vi har lavet beregninger på det, og ud fra det kunne vi forvente færre ansøgere. Så det kommer ikke bag på os,« siger Henrik Zobbe.

Målrettet rekruttering

»Vi koncentrerer os heller ikke så meget om, hvor mange der søger, og hvor mange vi optager, men om hvor mange vi uddanner. Derfor handler det om at få optaget nogle studerende, der er så dygtige og robuste, at de kan gennemføre en hel uddannelse,« siger han.

Læs også: Unge flokkes om ingeniørstudier: »De unge får afgørende betydning for fremtidens samfund«

Karakterkravet på 6 er én af 12 frafaldsindsatser, der skal sikre, at flere studerende gennemfører deres studie. De andre tiltag skal blandt andet sikre, at de unge har en klar fornemmelse af, hvad studiet går ud på, og hvad der forventes af dem.

»Det er en form for mere målrettet rekruttering. Og når de unge så er optaget, har universitetet sørget for at forbedre undervisningen i studieteknik og sikre bedre studiegrupper med mere. Vi håber at uddanne flere. Det er hele ideen,« siger Henrik Zobbe.

KU vil optage lige så mange

Det er vigtigt at huske, at ansøgertallet kun siger meget lidt om, hvor mange der bliver optaget.

Og der er ikke lagt op til, at Københavns Universitet skal optage færre ansøgere i år end sidste år, hvor Science samlet optog 2.044 ansøgere fra både kvote 1 og kvote 2.

Læs også: Flere unge vil være ingeniør – men naturvidenskab er på tilbagegang

Sidste år oversteg optaget på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet med 2.044 optagne i øvrigt for første gang optaget på Det Humanistiske Fakultet i København, der lå på 1.964 studerende.

Generelt færre ansøgere til KU

Nedgangen i ansøgertallet med 11 procent på de naturvidenskabelige bacheloruddannelser på København Universitet kan holdes op imod, at Københavns Universitet samlet går 7 procent tilbage – svarende til at 865 færre ønsker at læse i København, mens Aarhus Universitets samlede søgning stiger med 5 procent svarende til 480 flere ansøgere.

Læs også: Kronik: Nyuddannede ingeniører i job er vores fælles ansvar

Karakterkravet på 6 på Københavns Universitet gælder for alle bacheloruddannelser undtagen geografi, geoinformatik, geologi-geoscience samt landskabsarkitektur, hvor adgangskravet først bliver indført i 2019, mens der er fri adgang på to studier: musikvidenskab og teologi.

89.700 unge landet over har søgt ind på en videregående uddannelse. De får besked den 28. juli om, hvorvidt de er optaget på deres drømmestudie.

På trods af et samlet fald i ansøgertallet til det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, er ansøgertallet til Datalogi (som ligger på dette fakultet), steget med 8% til 281 for førsteprioritetsansøgere (jeg har ikke tal for de øvrige prioriteter). I nogle år har adgangskvotienten ligget et godt stykke over den minimumskarakter på 6, som KU har indført, så søgningen til Datalogi på kvote 1 er ikke påvirket af dette. Men selv om dette minimumssnit også gælder kvote 2, oplevede vi også her en stigning i antallet af ansøgere -- 15.79% for første prioritet og 24.2% samlet set.

  • 1
  • 0

Det er vel som planlagt når man dropper muligheden for at komme ind med en adgangseksamen under 6.0.

Godt at KU holder fanen højt og prøver at markere sig i en dansk verden hvor tendensen konstant har været at sænke kravene så flere og flere kommer i gennem eksamen og bliver kandidater for at få flere penge fra staten. Vi trænger virkeligt til et Elite Universitet i DK a la Harvard og Sorbonne.

  • 5
  • 3

Alt i alt vil 192 færre unge læse en naturvidenskabelig bacheloruddannelse på landsplan, og faldet i interessen for naturvidenskab må derfor tilskrives nedgangen på Københavns Universitet

  • kan (en del af) forklaringen ligge her?:

Selv om færre søger en videregående uddannelse, oplever ingeniøruddannelserne øget søgning. Det vækker både lettelse og glæde...

https://ing.dk/artikel/unge-flokkes-ingeni...

  • 1
  • 1