Færre gravide ryger – men sønnernes sædkvalitet er fortsat i bund

Danske mænds sædkvalitet ligger i bund internationalt – men ingen ved præcis hvorfor.

I Danmark har forskere på Rigshospitalet kørt store studier de seneste 22 år for at fastslå årsagen, og i første omgang virkede gravides rygning som en meget afgørende faktor.

Men der er tilsyneladende noget, der har overhalet rygning, fortæller overlæge og seniorforsker på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion Niels Jørgensen.

»Vi ved, at det går ud over sædkvaliteten hos mænd, hvis deres mor ryger under graviditeten, men så igen – i de seneste år har færre gravide røget, mens sædkvaliteten ikke er blevet bedre, så der må være kommet et nyt problem til siden,« funderer Niels Jørgensen, som har været med siden studiets start i 1996.

Læs også: Leder: Ligegyldighed over for farligt legetøj må stoppe

Studiet omfatter flere end 6.000 unge mænd, som er blevet grundigt testet i forbindelse med deres session i militæret. Seneste undersøgelse viste, at blot 20 procent af mændene havde god sædkvalitet, når lægerne så på antal celler, hurtighed og udseende.

Og sådan har det i store træk set ud hvert år gennem disse mere end 20 år, når de nye værnepligtige er blevet spurgt til vaner og har aflagt prøver. Og det selv om der i 1996 var 40 procent af mødrene, der havde røget under graviditeten mod 18 procent i de senere år.

»Det burde trække op, at færre af mødrene har røget under graviditeten. Vi ved, at rygning har en negativ effekt, men hvad der så er trådt i stedet er en gåde. Det har vi ikke styr på,« siger Niels Jørgensen og understreger, at mændenes egen rygning samt passiv rygning ikke ser ud til at være det store problem for sædkvaliteten.

Læs også: Sædkvaliteten hos vestlige mænd er halveret på 40 år

Hormonforstyrrende stoffer eller dårlig kost i søgelyset

Hvad problemet kan være, tør overlægen ikke udtale sig for skråsikkert om, men et bud kunne være, at flere hormonforstyrrende stoffer kan have påvirket testiklernes udvikling – ikke kun, mens de lå i maven, men også i årene efter.

»Vi kan også se, at de unge mænd drikker mindre, så det er heller ikke det. Der må ligge noget andet i deres aktuelle livsstil,« siger Niels Jørgensen, som har været med til at udforme undersøgelserne helt fra starten i 1996 og desuden kan se, at sædkvaliteten i dag er markant dårligere end i 1940'erne, hvor reglerne omkring rygning var knap så strikse.

Hvert år bliver der skruet lidt på parametrene i undersøgelsen for at komme længere ud i hjørnerne. De senere år fylder kosten f.eks. mere i undersøgelsen.

Læs også: Ekspert-panel: Drik trygt tre kopper kaffe om dagen

»Vi vil jo gerne så langt ind i problematikken, at vi nærmest kan se, hvilken type fødevarer der rykker i den ene eller den anden retning. I begyndelsen tillagde vi ikke kosten så stor betydning – og det er heller ikke sikkert, at den har det – men er der lidt at komme efter, er det måske en af de mange bække små,« fortæller Niels Jørgensen og fortsætter:

»Vi håber at kunne vende denne kedelige tendens. 15 procent af de mænd, der har deltaget i undersøgelsen, får muligvis brug for hjælp til at få børn, og det er godt nok mange. Så der er nogle faktorer i vores livsstil, som vi ikke har styr på,« siger han.

Den dårlige nyhed om de danske mænds sædkvalitet er blevet publiceret i tidsskriftet Human Reproduction.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tænk nu hvis det var - gisp! - landbrugets giftstoffer! Det er jo helt utænkeligt i dette det mest intensivt opdyrkede land i verden. Eller hvis det var det bombardement af kemikalier, som vores ekstreme forbrug medfører. Eller hvis det var udledningen fra den bilisme, som den ekstreme midte er rørende enig om, ikke må antastes på nogen måde, og som konstant bliver gjort mere omfattende med statskassens milliarder i røven. Det vil jo sætte spørgsmålstegn ved hele samfundet og den måde vi har indrettet os på.

Nej, det må være deres "individuelle livsstil", så behøver vi nemlig ikke at placere noget ansvar. Så kan vi bruge de næste 20 år på at teste den "hypotese", mens vanviddet glad kører videre.

Uvildige videnskabsfolk? Tjah.

 • 12
 • 8

Manglende motion og papirbleer.

I dag bruger man tykke papirsbleer, der gør de uudviklede testikler meget varme. Derudover dyrker de fleste børn, unge og voksne meget mindre motion en før computeren og spillekonsollen slog igennem.

Desuden spises og drikkes der meget mere sukker. Og sæd indeholder sukkerarter. Så hvis kroppen ikke selv producere det vigtige sukker, sæd skal bruge, ja så kommer der nok færre sædceller.

Så i bund og grund er der nok mere en en grund, til de lave sædcelletal.

 • 2
 • 2

Hvordan er det lige man ved at mødres rygning fører til dårligere sædkvalitet? Man kunne godt få mistanke om at det er en ren statistisk korrelation - jeg tænker det er svært at lave kontrollerede forsøg af.

 • 2
 • 1

I dag bruger man tykke papirsbleer, der gør de uudviklede testikler meget varme.

De uudviklede testikler hos blebørn sidder oppe under maven, de er ikke faldet ned i pungen endnu. Så længe de sidder deroppe, har de samme temperatur som resten af kroppen. Det ændrer en tyk papirsble nok ikke meget ved.

Desuden spises og drikkes der meget mere sukker. Og sæd indeholder sukkerarter. Så hvis kroppen ikke selv producere det vigtige sukker, sæd skal bruge, ja så kommer der nok færre sædceller.

??? Når der spises og drikkes mere sukker giver det mindre sukker til sædcellerne?? Virker det ikke lidt bagvendt?

 • 8
 • 0

Stress er vel om noget en meget vigtig faktor i denne sammenhæng. Og vi har vel alle dage benyttes os af en eller anden grad for stimulans, for at "magte" dagligdagen - men rygning er nok ikke snedigt at kaste sig i gang med - lige meget hvordan det pakkes ind eller hvad årsagen måtte være. Vi stå vel egentlig også over for nogle grimme spørgsmål omkring livet som helhed. Med f.eks råvildt og ulve kalder vi det vildtregulering og i landbruget handler det om "forædling" både hvad angår dyr og planter. Men med os mennesker er der nogle meget følelsesladede etiske og moralske emner der skal vendes, før vi kan begynde at debattere hvordan vi skal overleve på bedste vis. Har man f.eks ret til at blive mor? Er det bare en ret man kan "forlange", som et led i et moderne samfund - eller burde vi overveje at vi måske har et enorm ansvar for at passe på vores krop og sind, for at opnå "god avl" - for vi er jo bare dyr og naturen er ikke specielt tilgivende over for vores følelser, som vi klamre os så meget til. Jeg ved ikke selv hvordan vi skal løse problemet. Men et forsigtigt forslag kunne være at lade være med at tage noget for givet og være lidt mere taknemmelig når det går godt, samt afbalancere forventninger og resultater lidt mere - f.eks ved at skære ned for facebook, twitter, instagram, reklamer og fake news. Og her tænker jeg på længere varende 24/7 stress, hvor man ikke har tid til at restituere.

 • 1
 • 0

Det har virkelig taget alt for mange år, inden der begyndte at komme fokus på ernæringen - hos både moren og faren - der skal jo to tango! Vel kan rygning da være en betydelig medvirkende faktor, men også her drejer det sig om kombinationsfaktorer: kost, rygning, manglende motion, for meget sprut, stress mv. - og ikke mindst et betydeligt indtag af østrogene stoffer. Desværre har vi jo en lægestand, de generelt er opdraget til at tænke i nationaløkonomiske baner dvs. ikke generer pesticidlandbruget og kemikalieindustrien.

 • 2
 • 1

"Husdyr der skal bruges til avl får ikke sprøjtet foder, det nedsætter frugtbarheden= antal og kvaliteten af avkommet. Det har man vidst siden 60 erne hvor zoologisk have måtte købe en gård for at skaffe usprøjtet foder til arter fra deres avlsprogram. Grænseværdierne for sprøjtemidler er kun fastlagt efter deres giftighed, ikke efter den effekt de har på frugtbarheden. Man har længe kendt til dette. Godkendelsesforsøg der udføres når man skal markedsføre et pesticid måler forsøgsdyrenes efterfølgende frugtbarhed. Men disse data har mig bekendt aldrig været lagt til grund for vurdering af grænseværdierne, kun toxværdierne(giftighed)" (Kristian Fordsmand).

Derudover er der fertilitetsnedsættende virkninger af de nu forbudte flammehæmmere samt hormonforstyrrende stoffer i plastik(-legetøj).

Endelig kan man spørge en fagmand der stort set aldrig har taget fejl i sine vurderinger, https://rosemaimonide.com/

 • 2
 • 0

Efter at have set tv programmet Fedt, Fup og Flæskesteg for nogle år siden, har jeg fravalgt alt Dansk produceret pålæg. Pålæg der kan stå frit fremme i varmen, i en måneds tid uden at fordærves, må være fyldt med en stor mængde kemikalier, som mine indvolde og ædlere dele ikke skal nyde godt af.

 • 0
 • 0

Hvordan er det lige man ved at mødres rygning fører til dårligere sædkvalitet? Man kunne godt få mistanke om at det er en ren statistisk korrelation - jeg tænker det er svært at lave kontrollerede forsøg af.

Forskningen har et behov for et kvalitetsløft.

Hvad er forskellen på de kvinder som røg og de kvinder som ikke røg under graviditeten?

Når det kan udelukkes at det var røg der var årsagen til skaderne?!

Svaret må være sminke, kosmetik.

 • 0
 • 0

"People living in an Argentine town in the heart of the GM soy and maize growing area suffer miscarriages at three times and birth defects at twice the national average rate, a new study shows. In addition, the study found a correlation between a high environmental exposure to glyphosate and an increased frequency of reproductive disorders (miscarriage and birth defects)." https://www.gmwatch.org/en/news/latest-new...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten