Færre giftige fluorstoffer i isbjørne og sæler

10. juni 2013 kl. 08:041
Færre giftige fluorstoffer i isbjørne og sæler
Illustration: Anders Bilgram.
Politiken: Det giftige og svært nedbrydelige fluorstof PFOS er for første gang for nedadgående i dyrelivet i Arktis, viser ny forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er mindre og mindre af det giftige og kræftfremkaldende fluorholdige stof PFOS i isbjørne og sæler. Det viser nye tal fra det arktiske overvågningsprogram.

PFOS har i årtier været anvendt blandt andet til brandslukning og til at imprægnere møbler, tæpper og regntøj, men blev i 2009 sat på Stockholmkonventionens liste over verdens farligste stoffer. Ikke mindst fordi det via fødekæden har fundet vej til Grønland og Arktis, hvor det har plaget dyrelivet. Men nu er tendensen nedadgående.

»Når globale forbud mod farlige kemikalier er så stor en succes, at vi kan se det direkte på isbjørne, giver det selvfølgelig blod på tanden. Jeg vil arbejde for, at vi skal af med alle de farlige såkaldte perfluorerede stoffer. Det er også grunden til, at vi allerede sidste år sørgede for at gå hårdere til en række stoffer,« siger miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun henviser til, at et andet perfluoreret stof, PFOA, nu er på vej til at blive optaget på EU's kandidatliste. Det er første skridt på vej mod at udfase stoffet, mener hun. PFOA er fundet i blandt andet emballagerne til almindelige fødevarer som popcorn og melblandinger.

En lang række undersøgelser har dokumenteret skadevirkningerne af de perfluorerede stoffer. F.eks. har kvinder med PFOS i blodet sværere ved at blive gravide. Der er også sammenhæng mellem lavere fødselsvægt og højt niveau af fluorstoffer i blodet hos moderen.

Dokumentation

Politikens artikel

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. juni 2013 kl. 09:36

PFOS, som delvist er forbudt, viser faldende tendens på Grønland, men det har det gjort i mange år i Canadisk arktis! Andre fluorstoffer, der fortsat bruges, er i midlertid i stigning i arktis og andre steder. Det samme med flammehæmmere. De forbudte bromerede diphenylethere er på vej ned, men fx. HBCDD er på vej op i Arktis. Så klap lige hesten!