Færre alvorlige arbejdsulykker i NCC

Arbejdsulykker koster koster ifølge en opgørelse fra Handelshøjskolen i Århus danske virksomheder tre milliarder kroner. Herudover kommer omkostninger i form af produktionsforstyrrelser, dårligt image, medarbejderflugt og tab af ordrer, skriver magasinet Arbejdsmiljø.

Men det er iikke umuligt at gøre noget ved sagen. Entreprenørfirmaet NCC har ved fem års målrettet indsats nedbragt ulykkesfrekvensen fra ca. 47 ulykker per en million arbejdstimer til 28,5 i 2001, selvom tallet for NCC Constuction er steget igen i 2002 til 36.

Sikkerhedschef i NCC Construction, Srisai Das, fortæller, at stigningen i arbejdsulykker i 2002 især fandt sted i og omkring sommerferien, fordi en række medarbejdere blev flyttet rundt mellem byggepladserne.

»Det betød, at der var medarbejdere fra flere forskellige sjak på nogle få byggepladser og forskellige arbejdskulturer der mødtes. Men det er vigtigt at sige, at alvorlighedsgraden af de ulykker, der sker nu er væsentlig lavere end for fem år siden. Der er meget mindre fravær som følge af arbejdsulykker,« siger Srisai Das.

Ifølge Charlotte Martin, konsulent i Branchearbejdsmiljørådet for bygge og anlæg har mange store entreprenørvirksomheder har gjort mange ting for sikkerheden.

»Entreprenørvirksomhederne er gode til at opsætte mål for arbejdsmiljøet - og det der skal jo til, før man overhovedet kan begynde. Men det er ikke altid, at målene bliver gennemført helt ned på byggepladsniveau, hvilket virksomhederne forklarer med det store tidspres og den machosikkerhedskultur, der ofte er på en byggeplads,« siger Charlotte Martin til Ingeniøren.

Tarzan har for meget plads

Netop arbejdskulturen på en byggeplads er en af de ting, teknisk direktør i NCC, Per Tagora, nævner som en af årsagerne til, at processen med at nedbringe arbejdsulykker har været lang.

»Vi ved, at der er medarbejdere, som tror, at de bliver betalt for at løbe en risiko. Det er så det, vi igen og igen prøver at fortælle ikke er tilfældet,« siger Per Tagora og fortæller, at den såkaldte jernhånd i en fløjlshandske har givet gode resultater.

Blandt andet er nogle af medarbejderne på byggepladsen blevet udstyret med kameraer for selv at få øjnene op for og dokumentere situationer, der kan føre til arbejdsulykker, så alle kan blive bevidste om dem og undgå dem. Desuden er sikkerhed konstant på dagsordenen i virksomhedens eget blad.

Men i mindst to tilfælde er medarbejdere blevet fyret for ikke at overholde sikkerhedsbestemmelserne, og det sendte chokbølger gennem de timelønnede. Fyringer som Specialarbejderforbundet i Danmark, SiD, og Forbundet Træ-Industri-Byg, TIB støtter, så længe reglerne for afskedigelse overholdes.

Også formænd og projektledere bliver kaldt til samtale, hvor der kan falde brænde ned, når der sker ulykker, og på denne måde har alle gør sit for at sikre det sikreste arbejdsmiljø.

NCC skønner, at virksomheden har fået en gevinst på godt over 20 millioner kroner, ved at nedbringe arbejdsulykker.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten