Færøerne går efter 100 procent vedvarende energi
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Færøerne går efter 100 procent vedvarende energi

Hele Færøernes strømforsyning skal frem mod 2030 omlægges til vedvarende energi. Det er ambitionen hos Færøernes landsstyre og det færøske elselskab SEV.

Det nye landsstyre har nedfældet i sit regeringsgrundlag, at al energi på land skal komme fra vedvarende energikilder såsom vand, vind, sol og havstrømme. Og SEV's direktør, Hákun Djurhuus, præsenterede tirsdag selskabets konkrete planer på en konference, skriver avisen Sermitsiaq.

SEV har etableret en vindmøllepark med 13 møller på hver 900 kW uden for Thorshavn. Udfordringen for SEV er nu at sikre det optimale udbytte af den ujævne vind og at sikre en stabil elforsyning fra parken.

Og eftersom Færøerne ikke kan tilkobles et større elnet, såsom det danske, eller købe energi andre steder fra, må Færøerne have eget back-up system. SEV er derfor i gang med at etablere et nyt batterisystem til vindmølleparken, som skal sikre en stabil elforsyning.

Samtidig er der i sommerperioden for lidt vind til at møde Færøernes energibehov. Derfor vil SEV også benytte såkaldte pump and storage-systemer:

SEV ejer flere dæmninger på Færøerne, og hvis der opstilles vindmøller med forbindelse til dæmningerne, som I Vestmanna på Streymoy, kan overskudsenergien fra vinden bruges til at pumpe vand op bag dæmningerne. I perioder med højt energiforbrug kan vandet så presses gennem turbiner og genererer elektricitet.

EV har flere steder opstillet vindmøller i nærheden af dæmninger, og overskudsenergien fra vinden kan bruges til at pumpe vand op bag dæmninger. I perioder med store mængder energi presses vandet så gennem turbiner og genererer elektricitet.

Menes der ikke at "I perioder med behov for ekstra energi, presses vandet så gennem turbiner og genererer elektricitet", eller genererer vindmøllerne ikke strøm, men kun pumpekraft til vand?

  • 3
  • 5

Er det relevant med undervandsturbiner placeret på bunden af de mange smalle stræder mellem øerne? Der er næsten altid kraftig strøm den ene eller anden vej !?

  • 2
  • 0

En færing nævnte at det bedste sted for den slags lå mellem Vågø og Mykines.Med de strømhastigheder han nævnte er der ihvertfald tre Barsebækker 4 gange i døgnet

  • 2
  • 1