Der er en klar tendens til, at elløbehjulsbrugere har en markant højere ulykkesfrekvens end cyklister.
Faktisk er antallet ikke mindre end syv gange højere end for cyklister, viser den første evaluering af "små motoriserede køretøjer", som Færdselsstyrelsen netop har gennemført for at følge op på prøveordningerne med elløbehjul, speed pedelecs, motoriserede skateboards og "selvbalancerende køretøjer".
Færdselsstyrelsen understreger selv, at datagrundlaget er for spinkelt til konklusioner, ikke mindst fordi der kun er tale om tal fra en afgrænset periode på under et år. Ifølge styrelsen skal der gå tre-fem år før forsøgsordning kan evalueres.
»Denne første evaluering skal således primært betragtes som en nulpunktsmåling, hvorudfra udviklingen inden for udbredelse, adfærd, ulykker og klimaaftryk kan følges over den kommende årrække,« skriver Færdselsstyrelsen.
Transport- og boligminister Benny Engelbrecht er dog lidt hurtigere på aftrækkeren i hans afledte pressemeddelelse.
»Det er en af mine kerneopgaver som transportminister at sikre, at vi kan færdes trygt og sikkert i trafikken. Evalueringen peger desværre i retning af, at det ikke er tilfældet, når vi taler om de elektriske løbehjul,« siger han ifølge ministeriet.
»Der er flere oplagte muligheder, vi kan se nærmere på. Vi kan for eksempel indføre et krav om, at brugeren af løbehjulet skal bære hjelm under kørslen,« lyder det fra Benny Engelbrecht, som også vil have en dialog med kommunerne om at forbyde færdsel på elløbehjulene på bestemte tidspunkter af døgnet.
Elløbehjulsture er overraskende lange
Der er mange andre interessante tal i evalueringen fra Færdselsstyrelsen, hvor det blandt andet fremgår, at 208 brugere af løbehjul blev standset og spurgt om hvor langt de kører.
Det overraskende høje gennemsnit er 4,4 kilometer, fordelt på 3,1 ture om ugen.
»I undersøgelsen svarer 47 % af respondenterne, at de anvender køretøjerne i fritiden eller til sightseeing, og 27 % anvender køretøjerne til pendling,« skriver Færdselsstyrelsen.
I en webundersøgelse om hvor sikre brugerne føler sig på elløbehjulene, føler næsten halvdelen sig usikre eller meget usikre.
Spørger man bilisterne er det til gengæld 72 procent, som føler sig usikre ved at dele infrastruktur med dem. Tallet er lidt højere for fodgængerne og når 83 procent for cyklisterne, som kører tættest på dem.
Kun fem procent rakte hånde ud ved højresving
Usikkerhedsfølelsen er måske heller ikke helt ubegrundet. For ud af politiets 451 sager sidste år, hvor elløbehjul indgik, var der i næsten halvdelen tale om, at føreren var påvirket af alkohol eller stoffer.
I over en fjerdedel af alle registrerede sager var føreren udenlandsk.
Politiet registrerede kun fire sager om pedelecs.
Via Trafik har også registreret forseelser ved hjælp af videoobservationer i udvalgte københavnske kryds. Her er det måske mest signifikante tal, at kun fem procent rakte hånden ud, når de skulle til højre mod 39 procent for cyklisternes vedkommende.
12 procent kørte på fortov eller fodgængerovergang, mod under to procent af cyklisterne. Der er også flere elløbehjul end cyklister, som kører over for rødt.
Til gengæld var der næsten ingen som kørte imod kørselsretningen eller talte i mobiltelefon.
Kun to procent af dem, som kører på lejet løbehjul, kører med hjelm.
»For ejede motoriserede løbehjul er hjelmbrugen over dobbelt så høj i Aarhus (33 procent) som i København (16 procent),« skriver Færdselsstyrelsen.
Udlejningsløbehjul trækker ned på klima
Evalueringen fra styrelsen ser også på elløbehjulenes klimaaftryk, inklusiv livscyklus. Og her antyder tallene, at de også herhjemme trækker i en uheldig retning.
For godt nok har de et mindre klimaaftryk end biler, og spiller uafgjort op mod busserne. Men de fleste brugere havde enten cyklet eller gået i stedet.
Særligt udlejningsløbehjulene, som udgør 70 procent, er årsag til CO2-udledning, fordi de har en kortere levetid og indsamles med varevogne.
»Forudsat at de resterende 30 %, som brugerne selv ejer, kan opnå samme levetid, målt i km, som motoriserede udlejningsløbehjul, vil disse have en væsentligt mindre livscyklusemission,« skriver styrelsen.
Ifølge Via Trafiks undersøgelser erstatter kørsel med speed pedelecs i 33 % af tilfældene en biltur.
»Derudover oplyser 24 %, at de alternativt ville have anvendt en almindelig cykel, mens 18 % angiver, at de slet ikke ville have foretaget turen,« skriver Færdselsstyrelsen.
Ikke meget data på pedelecs og ulykker
Evalueringen har også enkelte andre tal på speed pedelecs, som vakte en del opsigt, da de blev godkendt til at køre 45 kilometer i timen på cykelstien i forbindelse med forsøgsordningen.
Der var sidste år seks ulykker, deriblandt fire med personskade. En gang kostede det føreren livet.
Via Trafiks har ikke i sine videoobservationer kunnet adskille pedelecs fra andre elcykler, og har derfor ikke leveret data på dem.
Der er ikke fastsat en dato på hvornår de tre forsøgsordninger for "små motoriserede køretøjer" udløber.
Ifølge Via Trafiks videoobservationer er omkring 1,5 procent af køretøjerne på cykelstierne små motoriserede køretøjer. 97 procent er elløbehjul.
