

Små autonome robotter står klar til at overtage opgaven med at så, luge og sprøjte på danske marker – helt uden menneskelig overvågning.
Men lovgivningen på området halter gevaldigt bagefter, og det kan i værste fald bremse udviklingen af den nye teknologi, viser et nyt studie fra bl.a. Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Robotter på marken vil medføre endnu større "ørken"marker,
Lars - forklar!
Er der ingen der har hørt om biodiversitetskrisen. Robotter på marken vil medføre endnu større "ørken"marker, ligesom flere motorveje medfører endnu flere biler. Vi skulle gerne i gang med et paradigmeskifte, og så kan det ikke nytte noget at fortsætte i den gamle skure.
Jeg undrer mig over teksten
Der kører da masser af robotplæneklippere rundt i parker, museumshaver og andre offentligt tilgængelige arealer. De fleste klippere er små som i villahaver, men i en herregårdspark har jeg set nogen væsentligt større tøffe rundt uden opsyn. Er det ulovligt?De foreskriver nemlig som udgangspunkt, at selvkørende robotter overvåges på stedet af landmanden. De samme krav gælder ikke for små mobile robotter i industrien, gulvvaskerobotter på landets hospitaler, desinfektionsrobotter i supermarkedet eller de mange tusinde robotplæneklippere, der kører rundt i danske villahaver.
Løsninger der baseres på teknik er ikke gode nok, hvis noget kan gå galt så er det sikkert at det vil ske på et tidspunkt.
Frank - enig; men man kan jo lave noget der nærmer sig 99,9999% sikkert med redudante systemer f.eks.:
- GPS - fencing
- En mobilmast signal
- Lokale radiostyrede signal givere som placeres som yderpunkter, hvor man ønsker robotten skal køre.
- En laser teleskopmast, som robotten checker signal imod f.eks. hver minut.
Jo hvis marken er sikret mekanisk så de autonome robotter ikke kan forlade den så er det helt fint, det er jo bare nok en bekostelig affære og så går det smarte af projektet. Løsninger der baseres på teknik er ikke gode nok, hvis noget kan gå galt så er det sikkert at det vil ske på et tidspunkt.
Sådan bør det være!du må ikke hegne marken af og forbyde adgang
Markerne var sumpede, men om vinteren, i frostvejr, gik jeg altid, den korte vej, henover markerne,
Vi er langt, langt bagefter den svenske allemandsret.
- regler om, at der skulle gå en mand (naturligvis ikke m/k) med et rødt flag foran biler.....
Uanset gamle love og bekendtgørelser, så er det ikke indlysende hvad det rigtige, det rimelige, er. Jeg kan forestille mig en vertificeret GPS-løsning som forhindre en robot fra at undslippe sit arbejdsområde. Men hvad med indgang i området af mennesker, børn, hunde og måske e.g. heste. Skal vi anse et trådhegn med een tråd som tilstrækkeligt - selvom det ikke vil afskrække børn og hunde ? Skal der en elektronisk løsning til med et elektrisk stråle-hegn ?
Jeg minder om, at vores jernbaner, og letbaner, og veje, IKKE på nogen måde er afskærmede. Sikkerheden (?) hviler på føreren. Så på disse mere end 150 år gamle transportløsninger lever samfundet med risikoen. Der er endog overkørsler uden bomme overalt.
Måske er der tale om en overdramatisering, hvor problemet er gamle love ?
Ikke nødvendigvis, har du f.eks. en fredet gravhøj på marken, eller andet fortidsminde er det offentligt tilgængeligt og du skal så sikre en adgangsvej, det må gerne være "skrå ind over marken" så der reelt ikke er noget, men du må ikke hegne marken af og forbyde adgang
Er en mark ikke privat område? Du kan til enhver tid nægte folk adgang til egen grund da det er privat område. Jeg tænker at en bonde i princippet kan løse det ved at opsætte et skilt med "Ingen adgang for uvedkommende" eller "Adgang på eget ansvar"...Udfordringen opstår, fordi landbrugsarealer som udgangspunkt er offentligt tilgængelige
Det er da meget rimeligt at en eller anden overvåger om dette autonome isenkram der måske kun vejer 200kg forvilder sig ud på motorvejen.
Frank - det er IKKE problemet i artiklen. Det er at markstykket, hvor robotten kører, ikke er afskærmet/ hegnet, så der er fri adgang for mennesker.
Til sikring af at robotten ikke forvilder sig, kunne man foerestille sig noget GPS-fenching el. lokal radiostyret fencing. Evt. det ene som back-up til det andet
Det er da meget rimeligt at en eller anden overvåger om dette autonome isenkram der måske kun vejer 200kg forvilder sig ud på motorvejen. Landmanden er jo også forpligtet til at holde sine køer inde på marken.