Færdselsloven bremser autonome robotter i landbruget

Plus17. oktober 2021 kl. 12:0012
Færdselsloven bremser autonome robotter i landbruget
Illustration: Agrointelli.
Selvkørende robotter på marken har masser af fordele. Men færdselsloven rækker ud mellem plovfurerne og blokerer vejen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Små autonome robotter står klar til at overtage opgaven med at så, luge og sprøjte på danske marker – helt uden menneskelig overvågning.

Men lovgivningen på området halter gevaldigt bagefter, og det kan i værste fald bremse udviklingen af den nye teknologi, viser et nyt studie fra bl.a. Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
19. oktober 2021 kl. 22:13

Er der ingen der har hørt om biodiversitetskrisen. Robotter på marken vil medføre endnu større "ørken"marker, ligesom flere motorveje medfører endnu flere biler. Vi skulle gerne i gang med et paradigmeskifte, og så kan det ikke nytte noget at fortsætte i den gamle skure.

10
19. oktober 2021 kl. 14:04

Jeg undrer mig over teksten

De foreskriver nemlig som udgangspunkt, at selvkørende robotter overvåges på stedet af landmanden. De samme krav gælder ikke for små mobile robotter i industrien, gulvvaskerobotter på landets hospitaler, desinfektionsrobotter i supermarkedet eller de mange tusinde robotplæneklippere, der kører rundt i danske villahaver.

Der kører da masser af robotplæneklippere rundt i parker, museumshaver og andre offentligt tilgængelige arealer. De fleste klippere er små som i villahaver, men i en herregårdspark har jeg set nogen væsentligt større tøffe rundt uden opsyn. Er det ulovligt?

9
19. oktober 2021 kl. 13:01

Løsninger der baseres på teknik er ikke gode nok, hvis noget kan gå galt så er det sikkert at det vil ske på et tidspunkt.

Frank - enig; men man kan jo lave noget der nærmer sig 99,9999% sikkert med redudante systemer f.eks.:

  1. GPS - fencing
  2. En mobilmast signal
  3. Lokale radiostyrede signal givere som placeres som yderpunkter, hvor man ønsker robotten skal køre.
  4. En laser teleskopmast, som robotten checker signal imod f.eks. hver minut.
8
19. oktober 2021 kl. 12:24

Jo hvis marken er sikret mekanisk så de autonome robotter ikke kan forlade den så er det helt fint, det er jo bare nok en bekostelig affære og så går det smarte af projektet. Løsninger der baseres på teknik er ikke gode nok, hvis noget kan gå galt så er det sikkert at det vil ske på et tidspunkt.

5
18. oktober 2021 kl. 19:53
  • regler om, at der skulle gå en mand (naturligvis ikke m/k) med et rødt flag foran biler.....

Uanset gamle love og bekendtgørelser, så er det ikke indlysende hvad det rigtige, det rimelige, er. Jeg kan forestille mig en vertificeret GPS-løsning som forhindre en robot fra at undslippe sit arbejdsområde. Men hvad med indgang i området af mennesker, børn, hunde og måske e.g. heste. Skal vi anse et trådhegn med een tråd som tilstrækkeligt - selvom det ikke vil afskrække børn og hunde ? Skal der en elektronisk løsning til med et elektrisk stråle-hegn ?

Jeg minder om, at vores jernbaner, og letbaner, og veje, IKKE på nogen måde er afskærmede. Sikkerheden (?) hviler på føreren. Så på disse mere end 150 år gamle transportløsninger lever samfundet med risikoen. Der er endog overkørsler uden bomme overalt.

Måske er der tale om en overdramatisering, hvor problemet er gamle love ?

4
18. oktober 2021 kl. 14:43

Ikke nødvendigvis, har du f.eks. en fredet gravhøj på marken, eller andet fortidsminde er det offentligt tilgængeligt og du skal så sikre en adgangsvej, det må gerne være "skrå ind over marken" så der reelt ikke er noget, men du må ikke hegne marken af og forbyde adgang

3
18. oktober 2021 kl. 13:59

Udfordringen opstår, fordi landbrugsarealer som udgangspunkt er offentligt tilgængelige

Er en mark ikke privat område? Du kan til enhver tid nægte folk adgang til egen grund da det er privat område. Jeg tænker at en bonde i princippet kan løse det ved at opsætte et skilt med "Ingen adgang for uvedkommende" eller "Adgang på eget ansvar"...

2
18. oktober 2021 kl. 11:14

Det er da meget rimeligt at en eller anden overvåger om dette autonome isenkram der måske kun vejer 200kg forvilder sig ud på motorvejen.

Frank - det er IKKE problemet i artiklen. Det er at markstykket, hvor robotten kører, ikke er afskærmet/ hegnet, så der er fri adgang for mennesker.

Til sikring af at robotten ikke forvilder sig, kunne man foerestille sig noget GPS-fenching el. lokal radiostyret fencing. Evt. det ene som back-up til det andet

1
18. oktober 2021 kl. 11:01

Det er da meget rimeligt at en eller anden overvåger om dette autonome isenkram der måske kun vejer 200kg forvilder sig ud på motorvejen. Landmanden er jo også forpligtet til at holde sine køer inde på marken.