Fælles front mod fupstøtte til Østeuropa
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fælles front mod fupstøtte til Østeuropa

Regeringen beskærer miljøstøtten til østeuropæiske lande til en trediedel af det beløb, som SR-regeringen havde afsat til nye tilsagn i år, fastslår Mogens Lykketoft (S), Niels Helveg Petersen (R), Jørn Jespersen (SF), Keld Albrechtsen (EL) og Ole M. Nielsen (KRF).

For nylig sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) under et besøg i de baltiske lande, at Danmark øger støtten. Det passer ganske simpelt ikke, svarer de fem oppositionspartier. De konstaterer, at der spares 850 mio. kr., når man lægger regeringens tal ind i den regnemaskine, man bruger til finansloven.

Regeringens fupnummer - som Mogens Lykketoft betegner det - er at inddrage tidligere års bevillinger og den indirekte EU-indsats i regnestykket. Man kan ikke sammenligne bevillinger med udbetalinger, anfører Jørn Jespersen:

"Man smykker sig med lånte fjer, for en del af udbetalingerne i år er bevillinger fra tidligere år."

"Det er meget uigennemskueligt, som regeringen har stillet sine tal op. Realiteten er, at der i år vil blive givet tilsagn for et meget mindre beløb til projekter end ellers, og næste år yderligere meget mindre. Det er et reelt fald i vores aktivitet i Østeuropa," siger Niels Helveg Petersen (R).

Ole M. Nielsen (KRF) siger, at regeringen svigter de østlande, der ikke optages i EU pr. 1. januar 2004:

"Regeringen har vat i ørene. Den hører ikke kritikken og tonser igennem," lyder det fra det lille borgerlige parti, der er ophørt med at være støtteparti.

"EU-kommissionen siger, der skal bruges 700 mia. kr. i miljøinvesteringer i Østeuropa de kommende år, og det marked trækker vi os ud af med tab af troværdighed, venner, tillid, miljøforbedringer og erhvervsordrer. Det er uforstandigt," siger Ole M. Nielsen.

"Regeringens europakort når kun til Polens østgrænse," siger Keld Albrechtsen fra Enhedslisten.

Danmark taber eksportordrer og politisk indflydelse, konstaterer SF's Jørn Jespersen.

Kyoto-mekanismer medregnes

Regeringen mener, at Kyoto-mekanismer skal medregnes, men det ændrer ikke helhedsindtrykket for Mogens Lykketoft, for det drejer sig ikke om store beløb.

"Det, man overhovedet opretholder, har at gøre med Danmarks helt egne, snævre interesser," siger Mogens Lykketoft om handel med såkaldt varm luft.

"Det er ikke let at se, at der eksisterer noget forlig. Vi kan ikke tage ansvaret for en tegning, som ser sådan ud. Vi kan ikke acceptere denne udmøntning," siger Mogens Lykketoft. Med andre ord mener Socialdemokratiet, at Mifresta-forliget er ikke-eksisterende, for regeringens handlinger peger i den modsatte retning.

Statsministeren mener, at øststøtten må ophøre, når EU udvides med østeuropæiske lande. De fem partier påpeger, at der stadig er store problemer i f.eks. Rumænien, Bulgarien og Ukraine. De mener, at øststøtten skal omdirigeres til andre ansøgerlande og naboregioner og ikke spares væk.

"Vi har aldrig taget stilling til, hvordan miljøindsatsen skulle fordeles mellem Østeuropa og den sydlige del af verden efter 2004," siger Mogens Lykketoft og tilføjer, at man har forudsat, at den samlede indsats skulle blive på samme niveau.

Netop den manglende overflytning fra kandidatlande til andre lande i 2004 er forskellen mellem oppositionens og regeringens politik.

Finansminister Thor Pedersen (V) skriver i en kommentar, at det er naturligt, at den direkte støtte fra Danmark falder fra til østlandene, når de som kommende medlemslande får stigende støtte fra EU.

"Det er ikke så underligt, at vi oplever en opposition, der famler rundt i mørke, når den åbenbart også læser regeringens oplæg i mørke," slutter finansministeren sit svar på beskyldningerne om fifleri, fup, fusk, uforstandighed, tilsløring og vildledning.

"Den samlede danske øststøtte vil i 2002 og 2003 være ca. 1,9 mia. kr. årligt. Dermed fastholdes det hidtidige aktivitetsniveau under øststøtten frem til den forventede udvidelse af EU i 2004," skriver Thor Pedersen.

De fem partier konstaterer, at SR-regeringens øststøtte ville have været 2750 mio. kr. i år, altså 850 mio. kr. mere.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten