Fældet af uddannelsesloftet: »Det føles lidt som at hælde det hele i afløbet«
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fældet af uddannelsesloftet: »Det føles lidt som at hælde det hele i afløbet«

På Via University College har det indtil nu været muligt for de særligt ihærdige eksportingeniørstuderende at tage en dobbelt-diplomingeniøruddannelse.

Det betød, at man kunne kombinere uddannelsen med enten en maskiningeniør eller Information and Communication Technology, ICT, og således komme ud af studiet med en dybere teknisk faglighed.

Men som følge af uddannelsesloftet - eller loven om begrænsning af dobbeltuddannelse, som blev vedtaget i efteråret 2016 med virkning fra 1. januar 2017, kan det ikke længere lade sig gøre at tage flere på hinanden følgende uddannelser, der er ligestillede eller lavere.

Efterfølgende er loven blevet lempet en smule, så det er muligt at fortsætte på en ny uddannelse seks år efter en afsluttet uddannelse.

Flere er kommet i klemme

Med indførslen af den nye lov er flere ingeniørstuderende på VIA University College kommet i klemme, hvilket betyder, at de ikke kan færdiggøre den dobbelte uddannelse, de er i gang med. Blandt dem er Kristian Therkildsen, som begyndte på eksportingeniøruddannelsen i efteråret 2013. Han mangler kun et praktikophold i efteråret og skulle have skrevet bachelor næste forår.

Kristian Therkildsen fik, sammen med de andre studerende på VIA University College, som er i gang med den dobbelte-diplomingeniøruddannelse, en mail i forrige uge om, at det på grund af uddannelsesloftet ikke længere er muligt at tage de to uddannelser samtidig.

Læs også: Uddannelsesloft blokerer for flere af virksomhedernes ingeniør-darlings

VIA University College har brugt tiden fra lovgivningens indførelse til nu på at tale med deres jurister om at finde en udvej for de studerende, men har ikke informeret de studerende undervejs.

Kristian Therkildsen og hans medstuderende er først blevet oplyst om problemet i forrige uge - over to måneder efter indførelsen af den nye lovgivning.

Lotte Thøgersen, uddannelses- og forskningschef på VIA Engineering, er både ked af det og ærgerlig over de studerendes situation.

»Man får jo nogle fantastiske ingeniører ud af dobbelt-diplomeningeinøruddannelsen, fordi de både får forretnings- og interkulturel forståelse, samt en dyb ingeniørfaglighed. Derfor har vi været i dialog med IDA om, at det bliver et problem fremadrettet ikke at kunne tage uddannelserne samtidig,« siger hun.

Læs også: Kun én softwareingeniør-uddannelse går fri af uddannelsesloft

IDA: Det er meget uheldigt

Ingeniørernes fagforening, IDA, mener, at eksemplet fra VIA University College er endnu en ærgerlig eftervirkning af loven om begrænsning af dobbeltuddannelse.

»Det her er bare endnu et eksempel på, hvor uheldigt uddannelsesloftet rammer. Og det er selvfølgelig ekstra uheldigt for de studerende, der er kommet i klemme,« siger Sara Grex, formand for IDAs Uddannelses- og Forskningsudvalg.

Sara Grex siger, at den hurtige indfasning af loven gør det ekstra problematisk.

»Den hurtige indfasning gør, at loven også rammer nogle, som ikke kan få den uddannelse, de regnede med og er i gang med,« siger hun.

Læs også: Partier lemper uddannelsesloft, men udelukker fortsat ingeniøruddannelser fra positivlisten

Desværre er der ikke så meget, de kan gøre hos IDA. De deltager i høringer og i den generelle debat om uddannelsesloftet. Det er de muligheder, der er.

»Vi mener stadig, at loven er stærkt kritisabel,« siger Sara Grex.

VIA har ladet de studerende vente

Kristian Therkildsen var tilbage i november opmærksom på, at det kunne blive et problem. Derfor skrev han til studieadministrationen på VIA University College.

Studieadministrationen var på det tidspunkt skråsikre på, at det ikke ville blive et problem. Det er VIA University College kede af i dag.

Lotte Thøgersen siger, at de på VIA University College var opmærksomme på indførelsen af uddannelsesloftet, men at de ikke havde forventet, at det ville blive så omfattende.

»Der var så mange indvendinger mod det her lovforslag om uddannelsesloftet, så vi valgte at sige, at de studerende, vi allerede havde lovet en dobbelt-diplomingeniøruddannelse, blev orienteret om, at det muligvis ikke kunne lade sig gøre at tage uddannelsen. Men vi har først givet dem besked, efter at lovforslaget endeligt blev vedtaget« siger hun.

Læs også: Søren Pind lover kulegravning af loft over ingeniørdarlings

Ifølge Kristian Therkildsen er der dog ingen af de dobbelt-diplomingeniørstuderende på VIA University College, der mener, de har modtaget denne information.

Det eneste, de mener at være blevet oplyst fra VIA om angående dobbelt-diplomingeniøruddannelsen er, at det fra sidste efterår ikke længere var muligt at begynde på dobbelt-diplomingeniøruddannelsen. Men at de, som var i gang, godt kunne færdiggøre den.

Sådan blev det ikke, og det er Lotte Thøgersen rigtig ærgerlig over på de studerendes vegne.

VIA University College har nu arrangeret, at der i denne uge afholdes et møde med jurister, hvor de i fællesskab vil tage stilling til de enkelte studerendes muligheder.

»De studerende vil altid kunne trække et udtræk af deres karakterer og vedlægge i deres papirer,« siger hun.

Læs også: Læge læste til ingeniør: »Jeg fik evnen til at tænke smartere«

Det er ikke helt det samme, som at få titlen, mener Kristian Therkildsen.

Han har nu taget ca. 90 ECTS-point (svarende til 1,5 års fag) for meget, for ikke at tale om, at han har knoklet med flere fag end på enkeltuddannelserne, hvilket både har betydet ekstra mange timer, ekstra mange lektier og ekstra mange eksaminer.

»Det føles lidt som at hælde det hele ned i afløbet,« siger Kristian Therkildsen.

Det er kan Lotte Thøgersen godt forstå.

Læs også: Uddannelsesloft: Minister holder fast i positivliste

»Det er ikke særlig sjovt for de ramte studerende, men vi er nødt til at overholde loven.«

Ingeniøren har prøvet at få en kommentar fra Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind (V), men det har ikke været muligt.

Emner : Uddannelse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

og den viden om de praktiske sider af erhvervslivet, som Folketing og regering tilsyneladende besidder - kombineret med det realityshow med børnehave incl. mobning og chikane af hinanden, der opføres for tiden - er det yderst forståeligt, at der ikke er megen tid til overs til at holde kontakten med verden udenfor, og holde sig orienteret om de krav, der i dag stilles, for at vi borgere til stadighed kan holde dem forsynet med økonomiske midler til deres mange mere eller mindre relevante påfund.
At der er nogen, som oven i købet udviser initiativ, forudseenhed - og megen flid - på at kombinere uddannelser, der endnu bedre kan honorere fremtidens krav i en yderst kompeditiv verden, er simpelthen blevet bremset effektivt af larmen af de daglige trakasserier og Borgens tykke mure, og forstås tydeligvis ikke, fordi forudsætningerne for at forstå ganske enkelt ikke foreligger.
Og hvad gør man så, når man ikke fatter en brik ?
Man henviser selvfølgelig pr. reflex til Danmarks Overliggende Grundlov, nemlig Janteloven, der altid har et klar svar, man kan støtte sig til.
De underlige personager, som vil dygtiggøre sig ud over standardniveauet, skal ikke gå og tro, de er mere - eller bedre - end os andre.
De skal faktisk kanøfles, skal de !
Og det bliver de så. Midt i deres for længst påbegyndte uddannelser.
Ingen dobbeltuddannelser til den slags stræbertyper !
Godt, at vi har folkevalgte politikere, der kan bekæmpe hinanden med næb og kløer, og samtidig sørge for, at unge mennesker under uddanbelse ikke løber fra os andre.
Flot multitasking !!!
Lad os afsynge "På det jævne, på det jævne".
Det passer sig vist bedst til situatione, som den foreligger for tiden...

 • 14
 • 0

Husk, hvem der stemte for denne samfundsnedbrydende lov: Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Husk det, til næste gang I taler med jeres folketingsmedlem.

Altinget

 • 7
 • 0

Et godt eksempel på hvor tåbelig denne nye lov er. Det er virkelig ærgerligt at de stræbsomme unge mennesker som ønsker at dygtiggøre sig ikke kan få lov til det. Det er eksempler på dobbelt kompetencer som der er stort behov or i erhvervslivet. Jeg håber inderligt at regeringen vil tage denne lov op til revision endnu engang.

 • 7
 • 0

Det er virkelig ærgerligt at de stræbsomme unge mennesker som ønsker at dygtiggøre sig ikke kan få lov til det.

Rolig nu. De stræbsomme unge mennesker må da gerne tage en dobbelt-uddannelse. De skal bare sørge for at vælge sig nogle forældre, der er rige nok til at finansiere det.

Du må huske på, at der skal være råd til at finansiere 300 millioner kroner til dagpenge-reformen fra 2015 ... som blev vedtaget af præcis de samme partier: Læs f.eks. Danske A-kasser's redegørelse.

/ironi off.

HVORFOR vil danske politikere - blå såvel som såkaldt røde - absolut demontere det velfærdssamfund, der har gjort Danmark til et af de rigeste og mest beundrede samfund i verden. ... HVORFOR?

OECD, FN, World Economic Forum (Davos) med mange flere (f.eks Pikkety) advarer mod at for stor ulighed i et samfund er samfundsnedbrydende. Hvorfor fortsætter Chr. Borg ned ad denne vej?

Husk at spørge jeres folketingsmedlem næste gang ;)

 • 4
 • 0

"Rolig nu. De stræbsomme unge mennesker må da gerne tage en dobbelt-uddannelse. De skal bare sørge for at vælge sig nogle forældre, der er rige nok til at finansiere det."

Hvad tror I, vi andre gjorde? Man KAN ikke få alting forærende.

 • 0
 • 2

Det er ikke et spørgsmål om at få 'alting forærende'.

Det er et spørgsmål om samfundets investering i uddannede borgere til hele samfundets fordel. Og det er til samfundets fordel at borgerne uddanner sig så meget som muligt, og som de har evner til - uafhængigt af forældrenes mulighed for at betale for uddannelsen. Og borgere med kombinationer af uddannelser er altså en stor fordel i nutidens omskiftelighed, og er i øvrigt meget efterspurgt af erhvervslivet.

Så kan man for min skyld godt lægge SU om til et lån, der tilbagebetales efterhånden som man får mulighed for det.

 • 4
 • 0

Og så forarger det mig, at dette ulyksaglige uddannelsesloft er indført, fordi politikerne manglede blot 300 millioner kroner. Det er 0,3 milliard kroner ... prøv at sammenlign det med det måske trecifrede milliardbeløb SKAT har fået lov til at hælde ud af vinduet på grund af besparelser i organisationen.

 • 5
 • 0

Overraskende at man har indført 6 fjumre-år mellem de to uddannelser - troede slet ikke, det var deres politik at udskyde uddannelser...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten