Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Facebooks 2Africa-kabel bliver længere end planlagt

Illustration: Wallace, A.R.

I maj 2020 lancerede Facebook 2Africa-projektet i samarbejde med en række virksomheder, som har til formål at give flere borgere udenfor Europa bedre adgang til internet, skriver Interesting Engineering.
Dengang var målet at give 1,3 milliarder mennesker hurtig internetadgang gennem et 37.000 kilometer langt internetkabel.

Men med den planlagte udvidelse får 3 milliarder mennesker adgang, og kablet kommer i stedet til strække sig over 45.000 kilometer.

Dårlig internetadgang i Afrika

Mens de fleste mennesker har adgang til internet i Europa, er det kun omkring en fjerdedel af Afrikas befolkning, der har adgang. Kablet kommer til at strække sig fra Europa til lande i Mellemøsten og Afrika, og for nylig er Indien og Pakistan føjet til listen over lande, som får glæde af kablet.

Interesting Engineering skriver, at ingeniører har designet 2Africa-kablet på en måde, som muliggør en 50 procents øget gravedybde. Og når kablet lægges, vil man undgå de mest problematiske undersøiske placeringer, som normalt betyder begrænsninger ved undersøiske kabelnetværk. Selve kablet er lavet af aluminium frem for kobber for at reducere produktionsomkostningerne og øge længden.
Inden kablet lægges, skal der gennemføres en geofysisk undersøgelse langs den forventede rute, som kan tage op til et år . Sonar-udstyrede fartøjer kortlægger bunden for risici, herunder stærke havstrømme, undersøiske jordskred og ueksploderede bomber eller miner.

2Africa oplyser på deres hjemmeside, at man vil gå i gang med at lægge det undersøiske kabel i 2023/2024.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Illustrationen i toppen af artiklen giver ikke rigtig mening. Det rigtige forløb af kablet kan ses her:

https://engineering.fb.com/2021/09/28/conn...

Det er et kabel der løber rundt langs kysten af Afrika, hele vejen rundt. Med afstikkere til Europa og Indien.

Det er ikke det første kabel til at løbe langs kysten men måske det første til at gå hele vejen rundt. Den lidt kedelige baggrund for at lægge kabler rundt om Afrika er at landene ikke kan samarbejde om fibernet internt i Afrika. Selv med dette kabel, der kommer udefra havet, er der kystnationer der har sagt nej tak og derfor ikke bliver koblet på.

  • 22
  • 0

Den lidt kedelige baggrund for at lægge kabler rundt om Afrika er at landene ikke kan samarbejde om fibernet internt i Afrika.

Det er ikke unikt for Afrika at det er lettere at trække kabler rundtom end tværs igennem.

Her er en artikel helt tilbage fra 1996 om at lægge søkabler: https://www.wired.com/1996/12/ffglass/. Der er løbet meget vand i havet siden dengang, men de fysiske udfordringer med at krydse land er stadig store, og kabellægning til havs er blevet rutine.

Det er klart at det ville være smartere hvis lande og teleselskaber kunne finde ud af at arbejde sammen, men selv hvis de kunne, så ville det stadig være enklere og billigere at trække søkabler.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten