Facebook skal forsyne 6.900 fynske husstande med fjernvarme

5. september 2017 kl. 12:455
Facebook skal forsyne 6.900 fynske husstande med fjernvarme
Illustration: Facebook.
Fjernvarme Fyn vil bygge landets største varmepumpe, som skal gøre det muligt at udnytte overskudsvarmen fra Facebooks kommende datacenter. En ny skatte-kendelse baner vejen.
Artiklen er ældre end 30 dage

En afgørelse i Skatterådet har banet vejen for, at Facebook og Fjernvarme Fyn nu omsider kan indgå en aftale, der indebærer, at Facebook forærer overskudsvarmen fra det planlagte datacenter i Odense til byens fjernvarmesystem.

Læs også: Odense vil lune sig i Facebooks spildvarme, men afgifter står i vejen

Ifølge Ritzau klagede Facebook til Skatterådet over, at firmaer både skal betale elafgift og overskudsvarmeafgift – også selvom man forærer overskudsvarmen væk gratis.

Mandag gav ankenævnet internetfirmaet medhold, så Facebook slipper med kun at betale elafgiften frem for de nuværende to afgifter på overskudsvarme og el. Dermed kan projektet realiseres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nye datacentre øger dansk elforbrug markant

For at kunne udnytte overskudsvarmen i det bare 25-30 grader varme vand fra datacentret går Fjernvarme Fyn nu i gang med at bygge et nyt varmepumpeanlæg ved siden af Facebooks datacenter, der allerede er under opførelse i Tietgenbyen syd for Odense.

Største varmepumpeanlæg i DK

Varmepumpeanlægget, som bliver det største af sin art i Danmark, skal hæve temperaturen med yderligere 45-50 grader og vil kunne dække fjernvarmeforbruget hos cirka 6.900 fynske parcelhuse.

Konkret er overskudsvarmemængden fra datacentret dog noget større. Men på grund af høj elafgift på strømmen til varmepumper kan det ikke betale sig at udnytte hele potentialet med de nuværende regler, påpeger adm. direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi kan få økonomi i vores projekt, fordi vi kan koble anlægget direkte på distributionsnettet - og dermed skal vi ikke hæve temperaturen så meget, som hvis der var tale om transmissionsnettet,« forklarer han.

Det er samtidig en vigtig del af aftalen, at strømmen til både datacentret og til varmepumpeanlægget skal komme fra ny vedvarende energi.

Læs også: To danske landmølleparker kan umuligt dække forbruget i Apples nye datacentre

Sammenlagt betyder det, at den producerede fjernvarme vil være miljøvenlig og CO2-neutral, og at fjernvarmeselskabet samtidig kan skrue tilsvarende ned for den kulbaserede varmeproduktion.

Det vil passe med Odense Kommunes ambition om, at varmeforsyningen skal være CO2-neutral i 2030.

Ifølge Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn vil overskudsvarmen fra serverhallerne i Tietgenbyen kunne reducere andelen af kulbaseret varme til 25 procent og vil samtidig – sammen med andre vedvarende energikilder som biogas, træflis og halm – øge andelen af vedvarende grøn energi i byens fjernvarmesystem til 75 procent.

Læs også: Nordjylland og Fyn holder fast i kulkraftværkerne

Fyn godt fra start

Adm. direktør Jan Strømvig mener, at Fjernvarme Fyn med dagens aftale er godt med fra starten, når det gælder om at sikre de gavnlige effekter for både samfund og for miljø:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Samtidig er overskudsvarmen fra Facebook et væsentligt bidrag til den mangeårige tradition med at udnytte overskudsvarme i fjernvarmesystemet,« siger Jan Strømvig.

Læs også: Nye regler kan gøre det urentabelt at udnytte spildvarme fra datacentre

Brancheforeningen Dansk Fjernvarme glæder sig over den ny afgørelse fra Skatterådet, der bekræfter, at der ikke skal betales overskudsvarmeafgift, når varmen kommer fra et datacenter.

»Det er den helt rigtige logiske afgørelse. For vi vil gerne udnytte den overskudsvarme, der kommer fra de mange nye datacentre, frem for at man fyrer for fuglene,« siger direktør Kim Mortensen i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Elafgiften bør også sænkes

Kim Mortensen tilføjer, at projektet i Odense med Facebooks datacenter og Fjernvarme Fyn i spidsen kan blive et gennembrud for en række fornuftige projekter i hele landet. Men at mange overskudsvarmeprojekter i industrien møder modstand i form af høje afgifter.

Læs også: Mindst 85.000 huse kan opvarmes af overskydende varme fra industrien

»Elafgiften for store varmepumper i fjernvarmesystemet skal halveres, så vi også kan udnytte varmen fra mange mindre varmekilder. Det er der ingen grund til at vente med at beslutte det til efter 2020, da energisektoren lige så godt kan udnytte varmen i dag frem for at lade den sive op til fuglene,« siger direktøren.

Læs også:  Dansk Fjernvarme: Ny afgiftsanalyse fremmer slet ikke overskudsvarmen

Etableringen af varmepumpeanlægget starter medio 2018, og den første fjernvarme fra Facebook forventes i fjernvarmerørene i 2020.

Fjernvarme Fyn har fået dispensation fra reglen om, at der ikke må etableres varmepumpeanlæg i forbindelse med centrale kraftvarme-systemer.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
6. september 2017 kl. 10:06

Tak for tippet.

Beklager fejlen - den er nu rettet.

4
5. september 2017 kl. 21:55

Der er nok tale om en ændring af politik fordi den danske fjernvarme industri har hidtil været årsagen til at man havde overskudsvarme-afgiften. Man var nemlig bekymret for at virksomheder ved at udnyttes spildvarmen ville fratage fjernvarmeværkerne deres provenu enten hvis virksomheden selv brugte varmen eller endnu værre hvis den solgte eller gav den væk til naboer. Men nu er sagen anderledes da fjernvarmeselskaberne gerne vil bruge varmepumpe og have støtte til dem og dermed kan man fastholde monopolisering af varmeforsyningen. Så formålet er at selskaberne stadig konkurrencefrit kan prissætte fjernvarmen hos forbrugere der ofte er tvungne aftagere. I sig selv er det godt at afgiften fjernes men den underliggende udvikling forekommer ikke sund.

3
5. september 2017 kl. 13:38

Allerede for flere år siden kom SKAT frem til samme konklusion i en sag hvor der blev leveret overskudsvarme til fjernvarmenettet i Holstebro. Også der blev overskudsvarmen leveret til fjernvarmenettet uden omkostninger for fjernvarmeselskabet. Den nye afgørelse fra Skatterådet vurderer vilkårene i leveringskontrakten og kommer også der frem til, at under de helt specifikke vilkår, der gælder i den kontrakt, sker leverancen uden omkostninger for fjernvarmeselskabet. Så det er ikke på nogen måde en fjernelse af reglerne om afgift af overskudsvarme. Hvert projekt skal fortsat vurderes individuelt, og hvis der ingen omkostninger er for modtageren, skal der heller ikke betales overskudsvarmeafgift. Ved salg af overskudsvarme udgør afgiften en procentandel af prisen for leverancen. Er prisen nul er afgiften af gode grunde også nul.

Se også Skatterådets afgørelse fra juni i en anden sag: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2251419&vid=0

2
5. september 2017 kl. 13:21

Endelig: Genbrug af varme bliver skattefrit.

Trist at det blev skatteankenævnet, der skulle sætte skattefriheden igennem og hverken energi- eller skatte-ministre, eller Folketing.

Meget beklageligt at dansk energi-politik styres og modarbejdes af stivnakker i Skatteministeriet.

1
5. september 2017 kl. 13:17

Man kan ikke klage over afgifter til Skatteankenævnet. Afgørelsen er truffet af Skatterådet, som er noget helt andet.