Fabriksbyggeri vinder frem

I Danmark har samlesæt-produktionen af boliger også vundet indpas.
• På Hjem A/S' fabrik i Hammerum ved Herning bliver det ene enfamilieshus efter det andet bygget op. Firmaet startede produktionen i 2004 med penge fra det statslige innovationsselskab HIH-Development i ryggen og reklamerer i dag med at kunne bygge til kvadratmeterpriser på 7.162 kr. inklusive et normalt fundament.
• I Nordjylland har HP Gruppen stiftet datterselskabet HP3, som udelukkende bygger huse som elementbyggeri, der køres ud på byggepladserne og sænkes ned på fundamentet. Pris: omkring 10.900 kr pr. kvm for et opsat hus.
• Det mest berømte eksempel på præfabrikerede huse er dog nok samarbejdet mellem Skanska og Ikea. Makkerparret har allerede opført 1.700 boliger efter BoKlok-princippet i Sverige, og de første boliger i Danmark er opført i Hillerød. Desuden er et nyt byggeri godt i gang i Måløv, efter at de under stor ståhej blev solgt ved en lodtrækning i juni i år. BoKlok bygges som de eneste præfabrikerede boliger i Danmark både som rækkehuse og lejligheder – dog ikke højere end to etager. Husene, som typisk består af seks lejligheder, bliver samlet af 12 dele. Det tager omtrent seks uger at lave en husblok færdig.