Fabrikker sparer let 20 procent på varmen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fabrikker sparer let 20 procent på varmen

Virksomheder og boligforeninger kan stadig opnå mange store besparelser ved at gennemgå deres varmesystem.

Det viser de første resultater af Danfoss' Energytrim-koncept, hvor Danfoss? teknikere gennemgår varmesystemet.

»Vi skriver på vores servicebiler, at besparelserne er mellem 15 og 25 procent, og det får mange til at spørge: Kan det nu passe? Men det er vores erfaring, at vi de fleste steder kan opnå en besparelse i den størrelse. Nogle steder kan vi komme helt op på 40 procent. Vi finder fejl og laver justeringer,« siger servicechef Jørgen Seerup, som står i spidsen for Energytrim.

Danfoss kan blandt andet fremvise en godt 42 procents varmebesparelse hos Lind Furniture ved Kjellerup i Midtjylland. Hos Ejerforeningen Elmegården i Struer er besparelsen 26 procent.

Tænker ikke over regning

Besparelserne er opnået uden nogen afsavn. Brugerne har ikke fået det koldere. Varmesystemerne fungerer bare mere effektivt.

Der bliver for eksempel indført natsænkning af temperaturen eller fremløbstemperaturen til radiatorer bliver sat ned.

»Det gælder om at køre med den lavest mulige fremløbstemperatur, hvor man stadig kan opvarme rummene,« siger Jørgen Seerup.

»Mange mindre virksomheder tænker ikke nærmere over deres varmeregning. Hvis regningen er ligesom sidste år, tænker de, at det er i orden. Men hvis de for eksempel kører med varmen på fuld skrue om natten, så er der et stort varmespild. Da er det en forholdsvis lille investering at etablere en natsænkning. Det tjener sig hurtigt hjem.«

Jørgen Seerup oplever, at de fleste virksomheder, boligforeninger og institutioner, der henvender sig, kan nedbringe varmeforbruget.

»Der er muligheder de fleste steder. Det handler bare om at begynde at arbejde med det. Vi tilbyder at være den praktiske gris i det arbejde.«

96 procent reduktion

En af Danfoss? serviceteknikere, Bjarne Kjærulff, har været ude for, at komme på en fabrik, hvor der var et stort energispild, blandt andet fra radiatorer, der stod og sivede. Der var også kalorifere, som kørte uden der var behov for det.

»Der løb 3.000 liter fjernvarmevand igennem i timen, da jeg kom. Da jeg tog derfra løb der kun 120 liter igennem. Så det er helt vanvittigt meget man kan opnå i nogle tilfælde,« siger Bjarne Kjærluff, der er maskinmester.

Ved nogle enkle indgreb sørgede han altså for, at der blev sparet 96 procent af varmeforbruget.

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Klart, hvis en farbrik eller ligende holder virksomheden opvarmet en hil weekend, kan der spares noget, men med kravet til afregning med energimålere, er der, for almindelige forbrugere, hvis der ikke er indført en "strafafgift" for manglende afkøling, ikke meget at hente.
Natsænkning på få grader (3-5 af slagsen) har imidlertid en stor fordel, den motionere de mere eller mindre gode radiatortermostater, så de ikke sætter sig fast.
Hvad siger fjernvarmeselskaberne i øvrigt til natsænkning, det må give nogle ret markante belastningsgradieneter i vandmængderne.

  • 0
  • 0

Eller er det?
Timeforbruget kunne nedsættes med 96%.
Hvad f... har det med varme at gøre.
Jeg begynder at forstå dem som spørger om ingeniøren egentlig er skrevet af og for folk som ved noget om tingene.

A la strømstyrken var 40.000V.

Det mindste man kan forlange af et fagblad, er vel at indlæggene er læst igennem, så absurde påstande er korrigeret eller i det mindste markeret som det de er -absurde og besynderlige.
Almindelige journalister lader ikke til at tage sådanne ting så tungt, men det er vel derfor fagblade har en berettigelse.
-Svend

  • 0
  • 0

Umiddelbart forstår man, når man læser artiklen første gang, at det er en varmereduktion på 96%.
Dog beskrives det at vandmængden reduceres. Virksomheden, og fjernvarmeværket, vil opnå en betydelig større afkøling af fjernvarmevandet på denne måde. Dog oplyses denne værdi ikke.
Således sænkes varmeregningen ikke med 96%.
Det havde været værd at nævne i artiklen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten