Fabrik åbnede hanen for tidligt og hældte ren alkohol i snapsen

Det er blevet gjort til en dårlig julefrokostjoke, men for Karin Frøidt, kvalitetschef i Coop, er der tale om en væsentlig og uacceptabel fejl. Hun reagerede derfor prompte, da en kunde indleverede en flaske Engen Klar Snaps, som smagte meget sprittet.

Coops medarbejdere smager aldrig selv på varer, som kunderne har åbnet, men det var heller ikke nødvendigt.

»Det var så stærkt, at man kunne lugte det. Det renser godt i næsen,« fortæller kvalitetschefen.

Læs også: Klamme forhold hos producent bag D-vitamin-skandale

Coop ilede med at sende både denne flaske og en anden tilbage til den jyske fabrik fra virksomheden Good Food Group, som havde produceret snapsen.
Der viste sig at være god grund til, at snapsen rensede luftvejene. De to kontrolprøver viste nemlig alkoholprocenter på henholdsvis 66 og 76, hvor den kun burde have været 32.

Steg med ti procentpoint på ét minut

Forskellen er værd at bide mærke i. Flaskerne var stemplet, nøjagtigt hvornår de var produceret, nemlig henholdsvis kl. 18.56 og kl. 18.57 den 15. september. På det ene minut steg alkoholindholdet altså med ti volumenprocentpoint.

Good Food Groups egen kvalitetsprøve fra kl. 14.10, da produktionen startede, fastslog, at på det tidspunkt var alkoholprocenten, som den skulle være.

»De to flasker var produceret på et tidspunkt, hvor der har været åbnet for en hane, som der ikke skulle være åbnet for,« siger Karin Frøidt.

Nøjagtig hvilken hane der er tale om, og hvem der åbnede for den, undersøger Good Food Group nu. Virksomhedens egen kvalitetschef, Freddy Nielsen, vil dog ikke udtale sig til Ingeniøren.

5.700 flasker snaps skal destrueres

Karin Frøidt oplyser, at Good Food Group havde gjort klar til næste batch, og at der derfor var fyldt ethanol på en tank, mens den færdigblandede snaps fra forrige batch stadig blev tappet på flasker. Coop har kun fået en enkelt kundehenvendelse. Karin Frøidt formoder derfor, at der er tale om, at hanen kun har været åbnet i kort tid.

»Til gengæld er der tale om en stor afvigelse,« som hun tørt konstaterer.

Coop har for en sikkerheds skyld taget alle de ca. 5.700 flasker Engen Klar Snaps, der blev produceret den 15. september, ned fra hylderne. Hun formoder, at de ender med at blive kørt til destruktion, uanset hvilket julefrokostspild læserne måtte mene, at supermarkedkæden dermed gør sig skyldig i.

Produktionsteknikken er ikke svær

Efter sagen blev omtalt i medierne, har Coop modtaget en del kundehenvendelser om andre snapse, men her har alkoholproducenten ikke afveget fra, hvad der står på flasken. Det ændrer dog ikke, at det første, hun spurgte sig selv om, da hun hørte om den massive alkohol-holdige snaps, var: Hvordan kan overhovedet lade sig gøre?

»For os at se er det en væsentlig fejl i produktionen. Vi er rigtigt ærgerlige over, at den kvalitetsstyring, der har været i virksomheden, har fejlet. Det skal vi have rettet op på,« siger hun.

Læs også: Derfor blev børn forgiftet med D-vitamin: Inno Pharma sjuskede med egenkontroller

Good Food Group producerer Engen Klar Snaps efter en opskrift, som Coop selv har fået udviklet.

»Det er ikke nogen produktionsteknisk svær proces. Så den slags må ikke forekomme. Vi er nødt til at have sikkerhed for, at der ikke kan åbnes for haner. Der skal ekstra styr på den næste produktion,« siger Karin Frøidt.

Hun tilføjer, at sådan nogle haner ikke åbner sig selv, så en vigtig pointe er at have fokus på personalet.

Engen Klar Snaps er stadig til salg i Coops butikker, blot produceret på andre datoer end 15. september. Kunder, der har købt en flaske med den produktionsdato, kan levere den tilbage til butikken. Men ifølge Karin Frøidt kommer der sjældent mange tilbagekaldte varer retur på den måde.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

hvorfor dog det der er da beviser på det hele og tages prøver man får bare tilbage kaldt det hele og en fra told og skat ud der overvære man åbner og hælder flaskerne på en tank igen , sådan har proceduren da altid været. man destruere da ikke noget der ikke fejler noget

 • 4
 • 2

underligt have en sprithane der er forbundet til en færdig vare. det er da slet ikke normalt

 • 6
 • 2

Øh, hvordan det - 1 flaske plus 2½ flaske vand giver 3½ flaske (måske lidt mindre på grund af ethanols hydrofile egenskaber) - og alkoholprocenten bliver en del lavere end 32.

Der skulle nok have stået 1½ flaske vand giver 2½ flaske snaps med ~32%, mere præcist 30,3%.

Men jeg ville nu nok foretrække 1 til 1, det giver 38%, en normal Brøndum holder 40%, 32% smager ofte lidt tyndt.

 • 3
 • 0

betragter sig selv som heldige nu da de ved, hvad den ændret smag skyldes.

Destruktion? Hold da op, hvor er de "politisk" korrekte udmeldelser dog ekstremt verdensfjerne.

Det tangerer noget som burde medicineres væk, hvis ikke oprindelsen var fra en, som skal gøre myndighederne glade og samtidigt kommunikere det ud til befolkningen for en stor organisation.

 • 2
 • 2

Det tangerer noget som burde medicineres væk, hvis ikke oprindelsen var fra en, som skal gøre myndighederne glade og samtidigt kommunikere det ud til befolkningen for en stor organisation.

De har 2 datapunkter, hvor det sidste viser en alkoholprocent på 76.

Hvis de virkelig har brugt 97% alkohol på tanken er der en risiko for at der kan være en eller flere flasker derude med en koncentration på niveau, hvor en uforsigtig kunde kan få skader i svælg og hals af at drikke det.

Så umiddelbart syntes jeg tikke hun overreagerer.

På et lidt mindre farligt plan rejser det jo også spørgsmålet om, om der er konsistent dosering af de øvrige ingredienser. Hvis de tilsatte smagsstoffer bliver fejldoseret på lignende måde vil det nok ikke tiltrække så mange "lad os drikke os i hegnet" kunder.

 • 4
 • 0

koncentration af sprit samler sig i et lag nedrest i tanken hvis man har glemt røre rundt i blandingen

 • 0
 • 3

underligt have en sprithane der er forbundet til en færdig vare. det er da slet ikke normalt

Jo, såmænd er det så.

Denne type snaps fremstilles i et anlæg med en tank, hvor der tilføres vand og ethanol fra to tilledninger i en batchproduktion. Når blandingen er lavet (og essens tilsat) aftappes der fra en tredje hane. Derefter starter man forfra; eventuelt med et andet produkt.

Fejlen opstår, hvis man glemmer at lukke tilførslen af ethanol - eller kommer til at åbne den undervejs.

 • 2
 • 0

Netop - det er da et held - ikke et uheld. Det er da grøn teknologi, der har store perspektiver. Tænk hvor meget vand, der spares samt energi til transport af alt det overflødige vand. I whisky kan vi godt selv finde ud af at dosere vand.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten