Få styr på lønsamtalen med dig selv
Det kan være fristende at sætte prisen ned for at skaffe de første kunder, når man etablerer egen virksomhed, hvad enten det er som erfaren konsulent eller ung, håbefuld iværksætter med et nyt produkt.
Men det er en kortsigtet strategi, for bagefter er det nærmest umuligt at hive prisen op på det rette niveau, og dermed oppebære en gennemsnitlig ingeniørløn.
»Man skal passe på med at sælge sine timer for billigt, for det kan nemt virke useriøst, hvis man kun tager 300-400 kroner i timen – og det er svært at hive sig selv op igen,« siger Louise Ulrichsen, advokat og juridisk konsulent i IDA.
Start ikke for lavt
Michael Fahlgren er helt enig. Han er bestyrelsesmedlem i netværket IDA Selvstændige, medlem af IDAs repræsentantskab for Selvstændige Ingeniørers Liste og indehaver af virksomheden Danish Technical Press.
»Har du én gang taget en timepris på 400 kroner, kan du aldrig hæve til 600 kroner. Det vil ingen finde sig i. Det er grufuldt, men sådan er det – desværre,« konstaterer han.
Louise Ulrichsen opfordrer til, at man konsulterer IDAs Lønstatistik, hvis man springer ud som selvstændig, og i øvrigt tager udgangspunkt i den løn, man havde som ansat.
Med et simpelt regnestykke kan man snildt finde frem til den rigtige timepris:
Man dividerer sin måneds- løn med 160,33 for at få timelønnen. Når man herefter ganger den med 2,5, er tallet tilpasset livet som selvstændig, hvor man skal spare op til betalt ferie, løn under sygdom, pension og efteruddannelse.
Svært for iværksættere
For mange nyetablerede iværksættere med en god idé og et produkt, der er under udvikling, ender lønnen langt nede på prioriteringslisten. Ja, mange har slet ikke en forventning om at tjene penge det første stykke tid, forklarer Louise Ulrichsen:
»Mange investerer alt i virksomheden og lever i stedet af en opsparing de par år. Har man ikke en opsparing at trække på, forhandler folk som regel med sig selv om, hvad de kan overleve for. Det ender ofte med en meget lav løn, og så lever de på håbet om en gevinst af deres andel i virksomheden.«
Det er da heller ikke løn, der fylder, når Louise Ulrichsen bliver kontaktet af selvstændige iværksættere. De efterspørger i stedet råd om den mest ideelle virksomhedskonstruktion, hvordan man strikker kundeaftaler sammen, om skat og om behovet for en revisor.
IDA tilbyder alle medlemmer gratis juridisk rådgivning om at blive selvstændig, blandt andet i form af en juridisk startpakke med råd og vejledning om etablering af virksomhed og gennemgang af kontrakter.
