Få styr på dine superkontakter

2. februar 2017 kl. 02:00
Du skal gå efter tre typer i dit netværk: dem, der inspirerer dig fagligt, dem, der rykker dig personligt, og de typer, der selv er supernetværkere, lyder rådet fra netværksekspert Susie Lynge fra Netværks Akademiet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dit netværk er afgørende – uanset om du er nyuddannet, er specialist, leder eller har masser af erfaring. Ingeniører og andre højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund kan lade sig inspirere af andre i netværket og spare tid og penge på kurser ved at bruge hinanden.

»Der er masser af idéer og innovationskraft at hente i dit netværk. Dit arbejdsliv er en livslang læring, og du skal åbne op og sparre med dit netværk, hvor I alle tænker forskelligt. Ved at bruge dit netværk skaber du resultater hurtigere og bedre, fordi du får inddraget og sat de rigtige mennesker på projekterne,« siger netværksekspert Susie Lynge fra Netværks Akademiet, der mener, at du skal arbejde med dine superkontakter.

Test dit netværk. Søg nyt job her

Tænk som Jobs og Branson

Du skal have et bredt netværk, der inspirerer dig på forskellige måder, og som kan hjælpe dig med forskellige opgaver og projekter. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at diversitet løfter din karriere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis vi ikke er opmærksomme, så netværker vi ofte med dem, der minder om os selv fagligt og socialt. Derfor skal vi være bevidste om at netværke bredt, så vi ikke danner et netværk, der nærmest er en kloning af os selv,« påpeger Susie Lynge.

Bevidst diversitet giver en stor innovationskraft. Stifterne af Apple, Amazon og Virgin – Steve Jobs, Jeff Bezos og Richard Branson – har alle netværket meget bredt. De har altid været nysgerrige på, hvad folk fra andre brancher tænker.

»Ingeniører og cand.scient.er skal tit løse komplekse opgaver, hvor det forventes, at de tænker innovativt. Derfor skal de omgive sig med et kraftværk af folk, der tænker forskelligt og ikke har samme uddannelse og faglighed«, fastslår Susie Lynge.

Læs også: Sådan bruger du dit netværk som nyuddannet

De tre slags superkontakter

Susie Lynge deler superkontakterne op i tre typer af relationer, som du skal lægge mærke til og række ud efter, så du får skabt og videreudviklet relationen til dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dine superkontakter

De tre slags superkontakter i dit netværk
1. Faglig inspiration. Her er de kontakter, der inspirerer dig til at tænke nyt i jobbet – og som løbende tilfører dig ny viden.
2. Personlig løftestang. Her er de kontakter, som inspirerer dig på det personlige plan. De giver dig typisk konstruktiv og brugbar feedback – og de kan have en beundringsværdig måde at være på.
3. Supernetværkere. Her er de kontakter, som selv har mange i deres netværk – og som derfor kan hjælpe dig ind i kredse, du ellers ikke ville have adgang til.

Først er dem hun kalder personlige løftestænger. Det er personer, som inspirerer dig personligt. De får dig til at vokse og til at udvikle dig. De kan også gøre os mere modige, så vi tør udfordre os selv.

»Det er mennesker, som giver os konstruktiv feedback, som vi efterlever. De er også typerne, der ser vores potentiale, før vi selv gør det. Det kan åbne vores øjne for at afprøve nye udfordringer,«forklarer Susie Lynge.

Læs også: Introvert? Sådan bliver du god til at netværke

Dernæst er der de kontakter, der inspirerer og løfter dig fagligt. Nogen, der gør dig klogere på dit fag, din branche, din rolle.

Den sidste kategori er supernetværkerne, der selv har mange kontakter. De kender gud og hvermand – og siger altid: 'Så skal du da snakke med den og den'.

»De er typerne, der åbner døre til nogen i andet eller tredje led – et netværk, du ellers ikke ville have adgang til,« siger Susie Lynge.

Problemer med rustede rør løst i netværk

Et ingeniørfirma havde et problem med deres rør, der rustede under transporten fra Kina til Europa. De kunne ikke finde årsagen, uanset hvor meget de søgte. De kunne dog konkludere, at det ikke skyldtes emballagen.

De var på et kursus i, hvordan netværket kan bruges strategisk – og det førte til, at de efterfølgende greb den konkrete udfordring meget anderledes an. De startede nu med at kortlægge, hvem de ville sparre med i den konkrete case. Hvem kendte de med oversøisk erfaring? Pludselig var der en ingeniør, der kom i tanke om, at han havde en skolekammerat hos Mærsk. Han sad godt nok i marketing – men kunne sende dem videre internt i Mærsk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Brug dit netværk med omtanke – sådan får du det optimale ud af dit netværk

Mærsk havde det samme problem med rør, der rustede, og var også i gang med store undersøgelser af årsagen. De blev enige om at videndele på tværs, og Mærsk stillede lokaler og midler til rådighed, fordi problemet var så vigtigt for dem at få løst.

»Historien viser, hvad man kan få ud af at bruge netværket – og at man ikke på grund af sin høje faglighed skal tro, at man kan løse det hele selv. Havde de ikke kontaktet Mærsk, havde de skubbet til alle andre deadlines, indtil de fandt en løsning. Nu trak de på relationernes viden i stedet for selv at opfinde den dybe tallerken. De sparede tid og penge og nåede frem til en bedre faglig løsning,« fortæller Susie Lynge.

Kortlæg dine superkontakter

Når du skal opbygge et brugbart netværk af superkontakter, skal du kortlægge, hvem du kender i superkontakt-kategorierne.

»Du skal ikke tro, at du kan få det fulde overblik over hele dit netværk – det vil være så stort et Excel-ark, at du aldrig bliver færdig. Du skal tænke på dit netværk som en dynamisk størrelse. Du skal putte fem til otte af de vigtigste i hver kasse – de personlige løftestænger, faglige inspirationskilder og connectere i dit netværk – så har du et statusbillede af, hvem der er dine vigtigste superkontakter lige nu,« fastslår Susie Lynge.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger