Få hjælp af matematikken når du kaster bolden
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Få hjælp af matematikken når du kaster bolden

Her spiller kvindelige amerikanske soldater basketball på det amerikanske krigsskib 'USS Makin Island' i januar 2012 på et togt i Det Arabiske Hav. Illustration: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Alan Gragg/Released

Når du vil ramme papirkurven med et stykke sammenkrøllet papir og misser, så glæd dig over, at professionelle atleter også sommetider fejler totalt, så en bold havner langt fra målet.

Og det er ikke så underligt, for dét at kaste noget er en kompleks fysisk handling for mennesket.

Det ved idrætsforskere selvfølgelig alt om. Alligevel er matematikere på Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) gået til problemet rent matematisk, så der er belæg for tingene.

De har analyseret de parabolske baner ved kastede genstande for at forstå, hvordan fejl ved selve afleveringen af kastet påvirker, hvor præcist bolden rammer, når man indregner afstand, retning og højde på målet, skriver universitetet.

Overhånd eller underhånd?

Et kast er en videnskab i sig selv. Allerede som børn oplever vi, at der er forskel på at bruge overhånds- og underhåndskast. Men samtidig spiller hastigheden på kastet ind, ligesom vinklen på armen gør.

Læs også: Halvanden salto med fem skruer - matematikere forklarer, hvordan det skal gøres

Og når først bolden er kastet, har man mistet kontrollen og må bare håbe det bedste.

Men Harvard-matematikerne har nogle guidelines at gå ud fra, og de kommer her fortalt i pixiudgave.

Sådan vælger du dit kast

Er du tæt på målet, og det er over skulderhøjde, så benyt underhåndskast. F.eks. hvis du står nærmest lige under basketkurven som ved straffekast.

Er målet under skulderhøjde (f.eks. papirkurven) eller langt væk, så vælg overhåndskast.

Du får større svingstyrke ved overhåndskastet, og over lange afstande er der brug for at kaste med en vis hastighed, for at bolden når helt frem.

Desuden er der større chance for at ramme rigtigt, når du benytter overhåndskastet og kaster med høj hastighed over lang afstand.

Samtidig er der dog mindre sandsynlighed for at ramme præcist, jo hurtigere kastet er. Det forklarer måske, hvorfor selv de bedste kastere somme tider fejler.

Forskerholdet konkluderer også, at det mest præcise kast – uanset hvor bolden skal ramme – er lidt hurtigere end den hastighed, man som minimum skal kaste med, for at bolden når helt frem.

Så alt taget i betragtning er det jo ikke så underligt, hvis man rammer forbi indimellem …

'Kaster' lys over menneskets udvikling

Resultaterne ’kaster’ ifølge professor i anvendt matematik, fysik og organisk og evolutionær biologi L. Mahadevan lys over menneskets udvikling.

For uden klør og skarpe tænder var menneskets evne til at kaste en sten eller et spyd den primære metode til at jage mad.

Læs også: Kronik: Sportsteknologi kan blive nyt dansk vækstområde

»Denne forskning viser den teoretisk bedste måde at kaste på. Men de fleste af os er ikke født med evnen. Vi lærer at kaste gennem forsøg og fejl,« siger L. Mahadevan.

»Nu har vi en matematisk ramme til at tænke over, hvordan læring om den fysiske verden kræver interaktion med verden. Vi kan ikke tænke på opgaver, medmindre vi tænker på den måde, hvorpå vi interagerer med miljøets fysiske karakter,« forklarer han.

Forskningsresultatet er publiceret i tidsskriftet Royal Society Open Science, hvor du selv kan gå de matematiske modeller igennem. Der giver forskerne også et bud på den optimale vinkel på hånden, hvis man i stedet for en bold afsender en dartpil mod en plade, der hænger i en vis afstand og i en vis højde.

Man kan godt se at der forskel på os biologer med kontakt til den virkelige verden og matematikere+fysikere.

>Er du tæt på målet, og det er over skulderhøjde, så benyt underhåndskast. F.eks. hvis du står nærmest >lige under basketkurven som ved straffekast.

Nogen ville så undre sig over hvorfor stortset alle rigtige basketball spillere vælger at skyde overhånds.

  • 0
  • 0

Jeg vil tro, det er væsentligt nemmere for en modstander at blokere et underhåndskast end et overhåndskast, da bolden slipper hånden tættere på gulvet. Jeg er ret sikker på, inflydelsen af modspillere ikke er taget med i modellen.

  • 2
  • 0