Få bedre resultater: Fire tip til at sove godt

Illustration: AndreyPopov/Bigstock

Træthed kvæler overskud. Den fjerner lysten til at gøre en ekstra indsats, mens man i løbet af arbejdsdagen drømmer om puderne samt den varme dyne, der kalder.

Derfor bør de fleste fokusere på at være veludhvilede, når de vågner op.

På jagt efter nye faglige udfordringer? Tjek Jobfinder.

Det gør det lettere at levere en god præstation, og evt. modstand bliver mere overskuelig at overkomme. Det kan dog være nemmere sagt end gjort at vågne op frisk og frejdig.

Jobfinder giver dig her fire tip til at få en bedre nattesøvn.

Sluk skærmlyset

Du varmer dig under dynen. Trætheden tynger øjnene, og søvnen kalder på dig. Alligevel sniger du dig lige til et sidste kig på Facebooks nyhedsfeed eller tjekker Jobfinder for spændende karrieremuligheder.

Men faktisk burde du lade mobilen ligge. Skærmlys lige inden sengetid forstyrrer nemlig din søvnrytme.

Undersøgelser har peget på, at lys fra tablets eller andre elektroniske enheder, lige inden at du går i seng, forkorter den tid, hvor du er i dyb søvn. Ligeledes kan det gøre det sværere at falde i til ro. Det skyldes, at lyset fra LCD-skærme snyder din hjernes døgnrytme.

Stort behov for ingeniører inden for design og udvikling. Find et job for dig.

Nogle deltagere i undersøgelsen oplevede endda større besvær med at vågne om morgenen og var mere trætte den efterfølgende dag.

I stedet for at hive mobilen frem anbefales det at læse en bog eller lytte til beroligende musik, hvis du vil sendes hurtigt ind i drømmeland.

Natbriller kan redde nattesøvnen

Ligesom at lys fra skærme driller din søvn, kan naturligt lys også spille din skønhedsdvale et puds.

Dagslys begrænser udløsningen af det naturlige hormon melatonin, som man mener har en effekt på søvn. Modsat fremmer mørke produktionen af melatonin, og netop derfor betaler det sig at holde sit soveværelse så mørkt som muligt.

It-branchen skriger på dygtige folk. Find drømmejobbet.

Et tip kunne være at investere i mørklægningsgardiner eller måske et par natbriller, som er garanti for mørke hele natten.

Det kan gøre det lettere at falde i søvn og forhindrer, at du bliver vækket for tidligt af solens blændende morgenstråler.

Forøg din kropstemperatur

Hvis din krop har svært ved at falde til ro, når du vil sove, kan det være en idé at nuppe et dampende hedt brusebad.

Dalende kropstemperatur signalerer til hjernen, at det er sengetid. Ved at tage et varmt bad, inden du går til køjs, stiger temperaturen for derefter at ryge ned igen.

Masser af spændende projekter søger ledere. Er du den rette til jobbet?

Dét sender et signal til hovedet om, at det er godnat-tid. Blandt andet fordi pulsen samt fordøjelsesprocessen sænkes. Desuden åbner dampen fra et varmt bad op for åndedrættet.

Varmt vand er derudover med til at udvide blodårer, hvilket åbner op for en større tilførsel af blod og ilt til ømme, spændte muskelgrupper. På den måde slapper musklerne mere af, hvilket ligeledes hjælper dig til at døse hen.

Hold dig fra køleskabet og slikskuffen lige inden sengetid

At fylde munden og maven med lækre søde sager eller en solid portion natmad er fristende. Men en fyldt mave kan give dig en urolig søvn.

Større måltider lige inden sengetid kan genere din fordøjelse eller i værste tilfælde føre til for meget mavesyre, hvilket kan afbryde din søvnrytme.

Drikker du en masse væske til dit sene måltid, øger det også risikoen for, at din blære vækker dig i løbet af natten.

Artiklen er inspireret af det amerikanske karrieresite The Muse.