Få høj opløsning fra dvd'en uden at købe dig fattig i Blu-ray
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Få høj opløsning fra dvd'en uden at købe dig fattig i Blu-ray

Den japanske elektronikgigant Toshiba lancerer nu en særlig dvd-afspiller, XD-E500, som er i stand til at presse en langt højere billedopløsning ud af en helt almindelig dvd-skive.

Opløsningen kommer helt op på 1.920 gange 1.080 pixels, og det betyder, at en meget stor kundegruppe, som ikke ønsker at investere i konkurrenten Sonys Blu-ray-afspillere, vil kunne nyde deres eksisterende dvd-samling på et højopløsningsfjernsyn uden en generende grovpixellering.

Lanceringen kommer, mindre end et halvt år efter at Toshiba måtte opgive kampen med Sony om fremtidens højdefinitions-tv format. Sony vandt til sidst med Blu-ray, blandt andet fordi firmaet puttede en Blu-ray-afspiller i sine stærkt populære PS3-spilkonsoller.

Toshiba's nye XD-E500 kan forbedre billedkvaliteten på ganske almindelige dvd'er, så de kan ses uden problemer på et moderne HD-Ready tv med HDMI-stik.

Men Toshiba har holdt øje med massernes egentlige ønsker. Og både Blu-ray-dvd'er og Blu-ray-afspillere er noget dyrere end standard-formatet. Lidt for dyre for de fleste, viser det sig.

En spørgeundersøgelse blandt 1.000 forbrugere foretaget af analysebureauet ABI Research, har vist, at over halvdelen "havde vigtigere ting at bruge penge på" end en Blu-ray-afspiller. 23 procent vil gerne købe én, men "formentlig først til næste år", skriver internetmagasinet Informationweek.

De fleste af de adspurgte syntes dog, at Blu-ray-billederne var "meget bedre", mens 40 procent mente, at de kun var "lidt bedre". Langt de fleste var dog udmærket tilfreds med at se på almindelig dvd-billedkvalitet.

Ifølge ABI-analytiker Steve Wilson skyldes det, at billedforbedringen ikke er så dramatisk, som dengang man skiftede fra VHS-bånd til dvd. Omkostningen ved at skifte både sin dvd-afspiller samt en hel dvd-samling ud er simpelthen for stor for de fleste, set i forhold til gevinsten i billedkvalitet.

Analysen viser dog også, at Sonys marked for Blu-ray dvd'er og afspillere ikke er i fare. PS3-maskinerne er meget efterspurgte.

Men der er et meget stort restmarked, som Toshiba kan forsyne med ny billedforbedring. Det er den forbrugergruppe, som har købt et nyt HD-Ready-tv med HDMI-stik, men som egentlig er godt nok tilfreds med deres dvd-samling.

Et andet analysebureau, Harris Interactive, understøtter således tendensen blandt forbrugerne. Firmaet foretog en spørgerunde blandt 2.500 internetbrugere og kom frem til, at kun hver tiende ejede en afspiller, der kunne vise højopløsnings-film. Af dem, der ikke havde det, ønskede kun ni procent at købe sådan en afspiller inden for det kommende år.

Toshibas nye afspiller, som kan købes i Japan fra i går, er prissat til 750 kroner, cirka halvdelen af prisen på en Blu-ray-afspiller.

Firmaet fortæller selv på sin hjemmeside, at XD-E500-afspilleren ikke er kompatibel med hverken Blu-ray eller med Toshibas eget, nu afdøde HD-DVD-format.

Desuden kan den nye afspiller have vanskeligheder med at afspille visse hjemmebrændte dvd'er. Det afhænger af den brænder, som dvd'en er fremstillet med.

Dokumentation

Toshibas egen beskrivelse af XD-E500
Foromtale i Cnet News
Artikel i Informationweek
Artikel om forbrugerundersøgelser

Kommentarer (21)

Som det blev debatteret i http://ing.dk/artikel/88669 så spørger jeg igen - Hvad kan denne som min Pioneer afspiller ikke kan? Den kan også opskalere DVD film til 1920x1080 og det kunne den også for 2½ år siden da den udkom - og den kan endda også æde alle de brændte det skal være, om det er divx, xvid, mpeg eller bare dvd..

Har endnu ikke fundet ud af om dette er en ny magisk opskalering den kan, som pludselig forbedrer kvaliteten drastisk eller dette blot er pressemeddelelser som ædes råt?

  • 0
  • 0

Der er så temmelig meget forskel på kvaliteten af et et opskaleret video signal alt efter hvordan det er opskaleret, faktisk er de fleste afspillere og TV på markedet i dag utroligt dårlige til at skalere og man kan da også se på de fleste om det er et opskaleret signal.

Man er begyndt at indbygge HQV(hollywood quality video) skaleringschip i nogle surround forstærkere, men det er stadigvæk mest i de dyre modeller.

Man kunne forestille sig at Toshiba har udviklet en bedre algorithme til at skalere som giver et meget bedre billede end hvad der ellers er muligt for de penge idag.

  • 0
  • 0