Få din personlige brintstation - Made in China

Det taiwanesiske brændselscelle firma Horizon Fuel Cell Technologies, som tidligere har gjort sig bemærket med verdens længstvarende flyvning med et elektrisk modelfly (16 timer), vil i morgen præsentere verdens første "personlige brintstation". Altså et fuldautomatisk lille apparat, som producerer brint til husbehov. Det sker på CES-messen i Las Vegas.

Brintstationen Hydrofill påfyldes en smule vand og via en lysnetadapter sluttes den til en 230 volt stikkontakt - eller en lille vindmølle eller et 60 W solcellepanel i ø-drift - og så vil den i løbet af nogle timer producere 10 liter brint, som den lagrer under lavt tryk (under 10 bar) i en lille tank med metalhydrid.

I første omgang er den personlige brintstation beregnet til undervisnings- og hobbybrug. Men firmaet har langt større visioner. Brændselsceller, brinttanke og brintstrømforsyninger i flere størrelser er således allerede udviklet og sælges kommercielt.

Sådan ser en Personlig Brintstation ud i firmaet Hydrogenfuelcell's første udgave. Den producerer ren brint ved hjælp af hydrolyse og gemmer brinten i en lille tank med hydridkrystaller. Tanken kan derpå drive en lille brændselscelle med usb-oplader. (Foto: Hydrogenfuelcell) Illustration: Hydrogenfuelcell

»Fremover vil det ikke længere være nødvendigt med et landsdækkende netværk af brinttankstationer for at virkeliggøre drømmen om brintsamfundet. Forbrugerne skal selv producere den brint, de har brug for,« siger Taras Wankewycz, som er en af firmaets stiftere, i pressemeddelelsen.

Brintstationen Hydrofill vil blive solgt fra juli måned sammen med de små lagertanke, som kaldes Hydrostik. Hver tank kan rumme brint svarende til 12 Wh. Tankene kan sluttes en brændselscelledrevet usb-strømforsyning (Minipak), som kan drive eller oplade mobiltelefoner, bærbare computere og hobbyudstyr.

Ifølge firmaets oplysninger lagres mere energi i tankene, end hvis det var en tilsvarende størrelse tank med flydende brint under højt tryk. Energitætheden er tre gange så stor som i et blybatteri af samme vægt.

På CES-messen vil Horizon også præsentere en større, transportabel strømforsyning til håndværksbrug eller computerbackup. Den har navnet Hydropak og kan kontinuert levere 60 W (120 W peak). Kapaciteten er 200 Wh.

Næste skridt bliver ifølge pressemeddelelsen færdigudvikling af endnu større brintstationer, som skal drive alt fra haveudstyr til transportmidler.

I den forbindelse må nævnes, at firmaet tidligere har demonstreret en brændselsdrevet elcykel, og at det engelske firma Riversimple har udviklet en brændselscellebil til to personer, drevet af en brændselscelle, som er udviklet af Horizon. Riversimple ville lease bilen ud på 20-års kontrakter, men strategien har tilsyneladende ikke kunnet holde, for Riversimples hjemmeside findes ikke mere.

Flere danske internetbutikker sælger fysik-legetøj fra Horizon for teknisk sindede børn og voksne. Eksempelvis easyteach.dk i Støvring og minihydrogen.dk i Måløv. Easyteach sælger for eksempel en Horizon-brændselscelle på 30-1.000 W til 3.750 kr.

Dokumentation

Horizons pressemeddelelse
Horizons pressemeddelelse om verdens første kommercielle brændselscelle-UAV (aug. 2009)
Horizons pressemeddelelse om Riversimple
Horizons hjemmeside (med videoer)
Horizons netbutik i Taiwan
Dansk forhandler af Horizon-stumper
Autobloggreens artikel om Riversimples elbil
Horizon 1 kW brændselscelle til 3750 kr

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det ville være enormt interessant at få at vide hvor mange Wh den så bruger på at skabe de 12 Wh. Mit gæt ligger mellem 100 og 1.000 Wh.

Desuden: Et 1,5 V alkaline AA batteri har en kapacitet på 1.000 mAh eller 1,5 Wh. Dimsen kan altså lagre energi svarende til 8 AA alkaline batterier. Batterierne er blot væsentligt lettere at lade og aflade, billigere at lade op og ikke mindst billigere i indkøb.

Så derfor: Ja, det er sjovt nok og kan muligvis vise sig at have en-eller-anden smart praktisk funktion en dag ligesom solceller er praktiske på bøjer til havs, i P-automater og i visse lommeregnere.

Men som effektiv energilagringsteknologi med fremtid i er brint stadigvæk helt dødt.

  • 0
  • 0

"Energitætheden er tre gange så stor som i et blybatteri af samme vægt." Nu har brint og bly jo heller ikke heeelt den samme massefylde :o) (jeg er bevidst om, at beholder m.v. også regnes med, men alligevel)

Gad vide hvor stor Hindenburg ville have været, hvis ballonen skulle have indeholdt samme masse, blot i bly :o)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten