F-35 klar til kamp mod Islamisk Stat

1. august 2016 kl. 12:3022
F-35 klar til kamp mod Islamisk Stat
De første F-35B på europæisk jord landede i Storbritannien i slutningen af juni i år. Illustration: Lockheed Martin.
De første operative F-35 mangler stadig softwareopdateringer og tests. Men flyet kan om nødvendigt indsættes i missioner mod terrorbevægelsen allerede nu, oplyser det amerikanske marinekorps.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det amerikanske marinekorps’ første eskadrille af F-35 er »klar til kamp lige nu«. Det oplyser marinekorpsets generalløjtnant Jon Davis, næstkommanderende for korpsets luftenheder.

Marinekorpsets version af flyet er den såkaldte F-35B til lodret landing. Korpset erklærede allerede i juli 2015 de første F-35B operationsparate, men kun i den indledende IOC-konfiguration (initial operating capability), som alene dækker over flyenes grundlæggende operationskapacitet, og som fortsat kræver omfattende softwareopdateringer og tests. Flyene ventes ikke at opnå fuld kampkapacitet før den afsluttende Blok 3F-konfiguration i 2018.

Læs også: Fodnote: Nye kampfly forringer Danmarks kampflykapacitet

Men de første fly er i praksis klar til skarpe operationer og kan om nødvendigt indsættes i den aktuelle indsats mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, siger Jon Davis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis behovet opstår, er vi klar til at gøre det,« oplyste generalløjtnanten fredag og pegede på, at marinekorpsets seneste runde af tests med F-35B for en måned siden udløste overraskende gode resultater.

Marinekorpset, som køber det højteknologiske fly i 420 eksemplarer, regner med at sende den første eskadrille til Japan i januar og yderligere en eskadrille til havs i sommeren 2018.

Læs også: Forsvarsministeriet om rekordhøjt antal flyvetimer: »Vi har ikke mulighed for at uddybe nærmere«

Også F-35A, versionen til konventionel takeoff og landing, som bliver det danske forsvars nye kampfly, nærmer sig med hastige skridt grønt lys til operationer. A-versionen bliver indkøbt af det amerikanske flyvevåben, og chefen for Air Combat Command, general Hawk Carlisle, har nu modtaget alle de fornødne data til også at kunne erklære initial operational capability med F-35A.

Carlisle har tidligere på året udtalt, at han regner med at kunne erklære flyet operationsparat i løbet af perioden august til december i år. Herhjemme har partierne i forsvarsforligskredsen besluttet at købe 27 eksemplarer af F-35A, som skal indfases fra 2021.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
2. august 2016 kl. 20:32

Støvler på jorden eller ej, så er det en glimrende lejlighed til at afprøve flyet i CAS rollen.

19
2. august 2016 kl. 20:13

det forekommer mildest talt svært at se, hvad der skulle gøre en sådan indsættelse 'nødvendig', i hvert tilfælde ud fra en militær vurdering!?
"Skydning af gråspurve med kanoner" er min umiddelbare association! :)

Så lad mig hjælpe dig lidt på vej.

De andre flytyper kan fint løse opgaven med den trussel der er over Irak og Syrien, men det hjælper ikke F-35 og folkene bag med at få noget operativ erfaring med typen...

16
2. august 2016 kl. 07:06

Terningerne er kastet - lad os nu se hvad de fly kan.

15
1. august 2016 kl. 22:55

Måske vil kan man ikke kalde BUK og S-300 for tredjerangs systemer, men faktum er at F35 siges at være bygget til fremtiden, altså de næste 30 år som minimum, og hvis teknologien allerede er tangeret af "fjenden" (lad os håbe de kun forbliver som "-") så er det vel osse værd at tage med i beregningen, før vi roser noget til skyerne...

13
1. august 2016 kl. 20:46

Læs det link jeg har givet, der beskrives at det er simulerede SAM systemer.

Der står blot "simulated anti-air weapons", så det er lidt svært at se, hvad man skal læse ind i det. Derimod står der faktisk (sådan læser jeg det), at F-35 havde tab, da de fløj med deres transponder tændt. Det er egentligt interessant, hvis det betyder, at det er muligt at få missillås på et F-35 når, man ved, hvor de er.

11
1. august 2016 kl. 20:38

Det er fint hvis de støver gammel teknologi op, men det er der jo ikke meget fidus i at teste imod hvis den virkelige fjendes SAM kapacitet er langt langt langt bedre. I mine øjne svare det til at finde en gammel russisk Gen.1 natkikkert frem, og så sammenligne den med ens egen Gen.3 udstyr, for så at sige at ens egen teknologi er langt overlegent. Vel vidende at Europa (og derved osse russerne), fint er på niveau med en selv. Pærer og bananer. Eller måske, friske bananer og rådne bananer.

Men det kommer selvfølgelig an på om amerikanerne udelukkende har i sinde at skyde på 3 rangs nationer, for så er man klart overlegen.

10
1. august 2016 kl. 20:23

Læs det link jeg har givet, der beskrives at det er simulerede SAM systemer. På Red Flag var der russiske søge og målfølge radar, formodentlig købt i det tidligere USSR ved deres sammenbrud. Ukraine har 9S35 radar på deres BUK system, mon ikke de kunne have solgt en enkelt til USA, Bulgarien og Grækenland har 30N6 Flap Lid (Forløberen for Tomb Stone30N6E1), de kunne vel også overtales til at hjælpe USA,P-12/18 findes også i de tidligere USSR stater.

7
1. august 2016 kl. 18:04

Syrien har stadig et rimeligt stærkt IADS og hvis de begynder at true nogle af alliancens fly vil F 35 komme ind handy, sammen med de F 22 der allerede opererer i området.

6
1. august 2016 kl. 17:35

Men de første fly er i praksis klar til skarpe operationer og kan om nødvendigt indsættes i den aktuelle indsats mod Islamisk Stat i Irak og Syrien

- det forekommer mildest talt svært at se, hvad der skulle gøre en sådan indsættelse 'nødvendig', i hvert tilfælde ud fra en militær vurdering!? "Skydning af gråspurve med kanoner" er min umiddelbare association! :)

5
1. august 2016 kl. 16:42

Det var simulerede SAM systemer, formodentlig emulering af 9S35 Fire Dome og 30N6E1 Tomb Stone som engagement radar og P-12/P-18 Spoon Rest som søgeradar.

3
1. august 2016 kl. 15:58

Jamen det er jo timet fint med at russernes S-500 snart er operativt.

2
1. august 2016 kl. 15:54

Tommy, du er jo en garvet læser af kommentar sektionen her på ing.dk, så du burde jo vide at ALLE som udtaler sig positivt om F-35 flyet er betalt af Lockheed og den amerikanske stat, og kun siger noget positivt fordi eller bliver de fyret!! ;-)

Men dejligt at se at de er ved at når FOC - så skal den danske regering bare finde penge til mere end 27 fly, eller skrue en anelse ned for ambitions niveauet internationalt, da det eller vil knibe med at kunne løse de hjemmelige opgaver samtidig med udsendelser.