Eyetracking afslører: Kraftig A-stolpe på biler kan give blind vinkel

Plus8. marts 2020 kl. 10:0020
Eyetracking afslører: Kraftig A-stolpe på biler kan give blind vinkel
For at forbedre sikkerheden ved kollision har man gjort A-stolpen bredere på nye biler. Illustration: Mari Gisvold Solberg.
Efter rekonstruktion af dødsulykke konstaterer forskere, at den stadigt kraftigere A-stolpe mellem forruden og sideruderne reducerer førerens udsyn og skjuler fodgængere og cyklister.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter en dødsulykke i en fodgængerovergang ved et vejkryds i Slemdal i Norge tidligere i år bestemte forskerne Fridulv Sagberg og Aslak Fyhri fra Transportøkonomisk institutt (TØI) sig for at undersøge, hvad der kan føre til påkørsel i kryds.

Ved hjælp af en eyetracker – briller, der måler førerens øjenbevægelser – har de rekonstrueret en situation svarende til ulykken.

»Vi blev overraskede over, hvor stor den blinde vinkel var, og hvor længe en person kan være skjult i den,« siger Aslak Fyhri.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
9. marts 2020 kl. 22:52

Eller måske Ig Nobel. Studiet kunne være en kandidat. Efter grundige studier har vi fundet ud af at udsynet fra en bolig er begrænset af vinduernes størrelse. :-)

19
9. marts 2020 kl. 22:51

Kristian: Rent logisk har du ret, men sådan oplever jeg det ikke! - Afstanden fra øjne til hjørnestolpe har også betydning: større afstand -> mindre gene. Men fint at køre hovedet lidt fra side til side - eller læne sig frem, når der er risiko for gående og cyklister.

17
9. marts 2020 kl. 20:58

Sjældent, at så mange er enige om noget! - Også jeg, der kører i Mercedes B Electric (ren elbil med 28 kWh). Meget kraftige hjørnestolper foran og (knap så vigtigt) bagved. Men ekstra opmærksomhed plus glæden ved at køre i en meget solid bil trækker opad på skalaen! Med "superstål" i hjørnestolperne kunne de vel gøres smallere uden at reducere ens egen sikkerhed?

16
9. marts 2020 kl. 14:19

En ting er dog rigtigt, der er en fodgænger på vej over, som man først ser rigtigt sent. Hvor alvorligt det er er så svært at sige. Når vi taler om venstre A stolpe, har jeg aldrig oplevet en hvorfor så jeg ikke ham noget før.

Det er værre med højre stolpe, hvor jeg tit synes at tværgående biler er skjult temmeligt længe.

15
9. marts 2020 kl. 13:22

Lige min tanke, lyssignalet på hans højre side er dækket af bakspejlet, så derfor kigger han mod lyssignalet på venstre side overfor, ikke på A-stolpen. Derudover er jeg enig i andre kommentarer om andre trafikanter og objekter der pludselig dukker op i synsfeltet og som har været skjult bag A-stolpen.

14
9. marts 2020 kl. 11:49

Ved hjælp av en eyetracker ser forskerne, hvor føreren har sin opmærksomhed. Den røde prik i videoen, der viser førerens øjenbevægelser, afslører, at hans blik igen og igen hviler på A-stolpen.

Eller også har de en lille offset fejl og hans øjne hviler på det røde lys lige ved siden af A-stolpen?

13
9. marts 2020 kl. 10:28

Burde det ikke være muligt at bygge optik ind i forruden, så man så at sige kan kigge om hjørner.

12
9. marts 2020 kl. 10:15

Jeg ville selv nævne A2 - min er så bare 18 år :-) Når jeg kører ud fra parcellen af villavejen drejer den i en blød venstrekurve og der er hele vejen fremad skjult bag den brede A-stolpe. Og ja, der har jeg da mødt en modgående, men hastigheden var lav mm. så der var ingen panik - blot en lille lærestreg. Nu rokker jeg i sædet når jeg kører ud. Baggrunden tror jeg er, at karosseriet jo et aluminium og derfor kræver lidt kraftigere konstruktioner for at have den nødvendige styrke. Men der ud over en dejlig vogn :-) PS: Nåh ja, den lille tank på kun 20 liter er måske også lidt irriterende men det er der jo en løsning på hvis man ellers kan finde en 32 liters tank brugt.

11
9. marts 2020 kl. 09:15

Tja - mine 20 år gamle Audi A2'er kan rent faktisk skjule en hel bus i den A-stolpe - når man f.ex kommer til en rundkørsel kommer de fleste med nogenlunde samme hastighed - hvilket medfører at et køretøj til venstre kan holde sig skjult for føreren helt indtil man er lige ved at stikke snuden ud i rundkørslen - så kommer den ind i synsfeltet. Og det som I kan se ikke nogen ny bil men en 2001 - så dengang opstod problemet nok - men - man vænner sig til det

10
9. marts 2020 kl. 09:03

Jeg lejer tit biler og har ofte fundet mig selv sidde og rokke hele kroppen frem og tilbage fordi jeg ikke synes jeg havde udsyn. Tit har jeg følt mig lidt som en idiot, men det er jeg glad for at jeg ikke er, da adskillige her i kommentarsporet har haft samme følelse.

9
9. marts 2020 kl. 08:41

Jeg må også 'vippe' mig frem og tilbage før jeg krydser ind på en tværgående vej/rundkørsel trods det i øvrigt gode overblik. Jeg fik et par grimme overraskelser i begyndelsen, da der pludselig var en bil på tværs foran mig - out of nowhere ....!

8
9. marts 2020 kl. 08:22

Har for 4-6 år siden set en artikel hvor LandRover eksperimenterede med en LED-skærm på A-stolpen og et kamera placeret i sidespejlet udenfor, således at et billede blev vist på skærmen som kameraet kunne se men som dit øje ikke kunne se. Lidt i stil med det bak-kamera og LED-sidespejl som Audi har idag og lidt det som Mercedes har (se ovenfor), men i modsat retning. Man kan jo få bøjelige LED-skærme idag, så det kan godt løses på en elegant måde.

7
9. marts 2020 kl. 07:48

Der er helt klart en fare, når to biler nærmer sig et landevejkryds med en forholdsmæssig hastighed, der gør at de begge ligger skjult af hinandens a-stolper.

6
9. marts 2020 kl. 07:40

Har oplevet lignende i rundkørsler, hvor biler der kommer fra modsatte retning og skal til venstre, og når der er hæk eller anden udsynshindring bygget ind i rundkørskens midte, kan være helt skjult til lige før de kører ind foran mig. Der har givet et par grimme overraskelser. Derimod har jeg fint udsyn til bilerne der kommer direkte fra venstre.

4
8. marts 2020 kl. 19:53

Almindelige geometriske betragtninger er åbenbart old school nu om dage. Det kræver en hel masse avanceret udstyr at indse det indlysende. Det er jo ikke bare størrelsen, men også hvor tæt den er på førerens øjne.

3
8. marts 2020 kl. 11:23

Altså der findes regler for hvor meget stolper og andet må skjule. Så hvis man vil sikre at bilfabrikanter prioriterer udvikling af smallere stolper, så kunne man starte med st ændre lovgivningen.

Og er ellers enig med Henning: gamle biler har fantastisk udsyn. Men man føler også til tider at mad sidder i en sardindåse :)

2
8. marts 2020 kl. 10:33

Jeg plejer at rykke hele kroppen til venstre og højre for at sikre mig der ikke er nogen bag den blinde vinkel, specielt når jeg drejer til venstre.

1
8. marts 2020 kl. 10:21

Min 15 år gamle bil har en A-stolpe, der er stor nok til at en bil, der kommer fra en sidevej, kan gemme sig i den. Har oplevet to gange, at blive overrasket over en bil, som pludselig dukker op - dog heldigvis uden, det førte til uheld. Det bliver ganske sikkert noget, som jeg vil kigge efter næste gang, jeg skal købe bil. Har til sammenligning også en klassikker fra 70'erne og det er forbløffende så meget mere udsyn, man har i sådan en bil.