Experimentarium klar til genåbning

Når Experimentarium på torsdag igen slår dørene op for betalende gæster, bliver det i de gode gamle, men alligevel helt nye omgivelser i Hellerup.

Efter tre års renoveringsarbejde har håndværkerne de seneste uger haft travlt med at gøre det sidste klar til den store åbning, der blev nogle måneder forsinket på grund af den meget omtalte brand i foråret 2015, som gik hårdt ud over bygningen.

Skaden er udbedret, og hermed får gæsterne adgang til hele 11.500 kvadratmeter forlystelsesareal – cirka en fordobling af, hvad det ‘gamle’ Experimentarium bød på.

Bemærkelsesværdig indgang

Selv om håndværkerne stadig var i fuld gang under Ingeniørens besøg i sidste uge, var det ikke svært at forestille sig, at indgangspartiet bliver bemærkelsesværdigt.

I det store, åbne areal, hvor man køber sin billet, snor en ‘helix-trappe’ dækket med 10 ton kobber sig vej op gennem etagerne, hvor udstillingerne har plads.

I alt handler det om 16 ‘universer’ med aktiviteter, som typisk bliver faste igennem i hvert fald syv år, mens et område er reserveret til senere hen at rumme særudstillinger.

Direktør Kim Herlev viser rundt og lægger ud i ‘Havnen’, hvor børn og unge kan få lov at give den som handelsmænd.

»Der er tale om lidt af en verdensnyhed, hvor børnene kan lære om handelsveje, navigation, logistik og energiforbrug,« fortæller han.

Send varer fra land til land

En stor kuglebane, som er konstrueret af Experimentariums egne designere og smede, bringer ‘varer’ i form af bolde fra by til by eller land til land – og det er så barnets opgave at vælge den vej på kuglebanen, der bringer oksestegen, computeren eller legetøjet til Herning eller Pakistan på enten den billigste eller mest CO2-venlige måde.

På hver bold sidder en printet kode, som et kamera genkender. På den måde har man hånd i hanke med egne varer, og så er det bare af sted.

I havnen kan man også gå om bord på et skib og i strid modvind sejle ud på de syv verdenshave – eller bruge simulatoren til at passere Øresundsbroen.

Sansetunnelen – en af de gamle Experimentarium-klassikere – er blevet piftet op i området, der handler om kroppen. Den snoede, mørke gang, hvor man bl.a. kom igennem spejle fra gulv til loft, er blevet længere og har fået flere trin på vejen som symbol på livets gang fra fødsel til død.

Efter at være kravlet ind i tunnelen under høj hjertelyd, kommer lyset og spejlene, og så er spørgsmålet, hvilken udgang du vælger: Den hurtige eller langsomme død. Men det må du selv prøve dig frem med.

Bliv en del af biografforestillingen

Den største nyskabelse i den afdeling er formentlig den interaktive biograf, som er udviklet i samarbejde med canadiske Science North. Der er ingen stole i salen, men skærme fra gulv til loft, så du selv bliver en del af forestillingen – i stil med et stort Wii-spil.

Nu skal du sammen med dit hold skabe fremdrift i den 13 minutter lange film ved at bevæge dig og springe for livet på træstammerne for at holde dig i gang sammen med de op til 19 andre mennesker i rummet.

Andre områder i udstillingsarealet zoomer helt ind på kropsdele og organer, og har man lyst til at puste i en rigtig lunge eller se, hvordan en lever ser ud indeni, så bliver det også vist frem.

For både små og store er der et område med en all-time-klassiker: sæbebobler. I ‘Bobleriet’ kan man lære lidt om overfladespænding, men vigtigst af alt kan man få lov at blæse løs og se de flotte strukturer bevæge sig rundt. For de lidt større børn er der mulighed for at lære helt nye tricks med boblerne.

Oplæring i gode ideer

De 4-5-årige kan desuden muntre sig på ‘Byggepladsen’ med kraner og diverse hejsemekanismer, mens de lidt større kan gå i ‘Opfindelsernes Hus’ og få hjernen til at snurre endnu kraftigere.

Konceptet går ud på, at man får en opgave, og så skal man på kreativ vis løse den. Ifølge Kim Herlev kunne en opgave være at vise, hvor mange ting en gaffel kan bruges til.

»Der er jo mange andre ting, den kan bruges til end at spise med. Man kan også rede sit hår med den, selv om det i første omgang ikke er det, der falder en ind. Det handler om at lære sin hjerne at få gode ideer,« siger han.

Et særligt område for kommende ingeniører og iværksættere ligger i forlængelse af denne hjernetræner: nemlig en samling af danske opfindelser og deres historie. Her finder vi en robotarm fra Universal Robots, stomiposen fra Coloplast og insulinpennen fra Novo Nordisk.

I alt skulle der være 400 aktiviteter i det nye Experimentarium i første omgang, og i 2018 tilføjer Experimentarium området ‘Den Lille By’ for de yngste på 0-5 år. Målet er en halv mio. besøgende i 2017.

Experimentarium genåbner torsdag 26. januar på adressen Tuborg Havnevej 7, Hellerup. Læs mere på experimentarium.dk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten