Evighedskemikalierne PFAS er udbredte i makeup

16. juni 2021 kl. 17:125
Evighedskemikalierne PFAS er udbredte i makeup
Illustration: ME Image / Bigstock.
Forskere finder tegn på PFAS i over halvdelen af makeup-prøver solgt i Nordamerika. Senatorer går til kamp mod midlet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det amerikanske senat skal nu til at stemme om, hvorvidt de ønsker et forbud mod PFAS i kosmetik, efter at et nyt studie har fundet høje niveauer af en indikator for de problematiske, persistente miljøgifte i 52 procent af i alt 231 makeup-produkter solgt i USA og Canada.

Forskerne bag det nye studie fandt de højeste koncentrationer af indikatorkemikaliet fluor (ikke at forveksle med fluorid i tandpasta) i vandtæt mascara, foundations og langtidsholdbar læbestift, der blev detekteret i henholdsvis 82, 63 og 62 procent af produkterne inden for produktkategorierne.

Herefter udtog forskerne i alt 29 kosmetiske produkter til videre analyse, som viste sig alle at indeholde detekterbare niveauer af mindst fire forskellige PFAS’er, mens det højeste antal forskellige fluorstoffer i et enkelt produkt lå på 13.

»PFAS-koncentrationer varierede fra 22-10.500 nanogram per gram produktvægt med henholdsvis et gennemsnit og en median på 264 og 1050 nanogram per gram produktvægt,« noterer forskerne i deres fagfællebedømte videnskabsartikel, der tirsdag blev publiceret i kemiforskningstidsskriftet ACS Publications.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»PFAS i kosmetik kan udføre en risiko for menneskers sundhed gennem direkte og indirekte eksponering såvel som en risiko for økosystemets sundhed gennem de her produkters livscyklus,« fremgår det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Illustration: Heather D. Whitehead et al..

Trussel for mennesker og miljø

PFAS (der er en samlebetegnelse for mere end 4.500 forskellige per- og polyfluorerede stoffer) er bioakkumulerbare både i miljøet og i mennesker, hvor de på grund af deres meget stærke kulstof-flour-forbindelser stort set ikke nedbrydes. Derfor kaldes stofferne også for evighedskemikalier.

Læs også: Eksperter slår fast: Så farlige er fluorstoffer

Artiklen fortsætter efter annoncen

De ophober sig i menneskers blod, lever og lunger samt andre organer. Her kan de medføre en række sundhedsskadelige effekter, og nogle af stofferne er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

EU’s fødevaremyndighed, EFSA, anbefaler, at mennesker højst indtager 4,4 nanogram per kilo kropsvægt om ugen af fire PFAS, fordi der over dette niveau blandt andet opstår øget risiko for skader på immunsystemet, som medfører dårligere respons på vacciner.

Læs også: Efter kritik: Miljøstyrelsen skærper krav til fluorstoffer i drikkevand

PFAS anvendes i kosmetiske produkter, fordi de er overfladeaktive og derved gør, at for eksempel cremer lettere trænger ind i huden, huden får mere glans, eller at makeuppen bliver mere holdbar og vejrbestandig.

Læs også: Dansk forskning: Farlige fluorstoffer ophobet i lungerne kan forværre covid-19

Forskerne bag den nye undersøgelse noterer i den videnskabelige artikel, at det både i Nordamerika og i Europa er svært estimere udbredelsen af PFAS i kosmetik på grund af »slappe lovkrav« i forhold til at indrapportere anvendelsen og deklarere indholdet på produkternes mærkning. For de fleste af de testede produkter fremgik det ikke, at de indeholdte PFAS, noteres det.

Det er første gang, at PFAS i kosmetiske produkter på det nordamerikanske marked undersøges, men både i Europa og Asien har der tidligere været gennemført undersøgelser, fremgår det af den videnskabelige artikel med reference til blandt andet en undersøgelse fra Miljøstyrelsen fra 2018.

Læs også: Har drikkevand fluorstoffer i farlige mængder? Miljøstyrelsen ved det faktisk ikke

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her undersøgte Miljøstyrelsen indholdet af PFAS i en række kosmetiske produkter. Der blev identificeret PFAS i alle 17 produkter, men »der er ingen af de målte koncentrationer i de kosmetiske produkter, der i sig selv udgør en risiko for forbrugerne,« lød det dengang fra Magnus Løfstedt, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Men PFAS bør overhovedet hverken findes eller tillades i kosmetiske produkter, mener en af medforfatterne på den nye, nordamerikanske undersøgelse, Arlene Blum, der er administrerende direktør i Green Science Policy Institute, der ifølge organisationens hjemmeside har som mission at »facilitere mere sikker brug af kemikalier« for at beskytte mennesker og miljøet.

»PFAS-kemikalier er ikke nødvendige i makeup. I betragtning af deres store potentiale for at medføre skader, så mener jeg, at de ikke bør bruges i produkter til personlig pleje. Det er på tide, at få alle PFAS ud af kosmetik og holde de her skadelige kemikalier uden for vores krop,« lyder det fra hende i en pressemeddelelse.

Læs også: Forskere kortlægger 350.000 kemikalier: Vigtige oplysninger mangler om hvert tredje

Undersøgelsen resultater og Arlene Blums udtalelser vækker genklang helt op i toppen af USA’s politiske system hos den republikanske senator Susan Collins og senator Richard Blumenthal fra det demokratiske parti præsenterede tirsdag det nye lovforslag ‘No PFAS in Cosmetics Act’.

»Amerikanerne skal være i stand til at stole på, at de produkter, som de anvender på deres hår eller hud, er sikre. For at hjælpe med at beskytte folk mod yderligere eksponering for PFAS kræver vores lovforslag, at FDA (den amerikanske lægemiddel- og fødevaremyndighed, red.) forbyder tilsættelsen af PFAS i kosmetiske produkter,« lyder det fra senator Susan Collins i en pressemeddelelse.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
17. juni 2021 kl. 18:13

Ja, men med de givne oplyste grænser har Flemming ret

3
17. juni 2021 kl. 15:17

jo, som eksempel kan man forestille sig et datasæt med 3 prøver, hvor de første 2 begge har værdien 1 og den sidste har værdien 30.000. Her vil gennemsnittet være (ca.) 10.000 og medianen vil være 1.

2
17. juni 2021 kl. 08:13

(slettet)

1
16. juni 2021 kl. 21:15

Hvordan kan det lade sig gøre at have en median der er 4 gange så høj som gennemsnittet? Efter hvad jeg kan regne ud kan den umuligt være mere end dobbelt så høj. Har de byttet om på tallene?