Teknologien til den grønne omstilling kan ikke plukkes ud af den blå luft. Produktionen af elektromagneter til vindmøller, batteriteknologi til elbiler og solcellepaneler i europa kræver en forsyning af materialer som kobber, nikkel, kobolt, litium og sjældne jordarter (REE), og den forsyning er ikke sikret for aktører på det europæiske marked.
Ifølge forskere fra KU Universitet i Leuven, Belgien, vil europæiske virksomheder ramle ind i en forsyningskrise på metaller og sjældne jordarter i løbet af de næste 15 år, medmindre der investeres i udvinding og raffinering af blandt andet kobber og sjældne jordarter (REE) i en fart, skriver Engineering and Technology.
Behovet for aluminium vil stige med 30 procent frem mod 2050, mens tallet for kobber er 35 procent, silicium 45 procent, nikkel 100 procent og kobolt svimlende 330 procent, skriver forskerne.
»I Europa er vi nødt til omgående at beslutte, hvordan vi vil afbøde den forestående forsyningskrise. Uden en klar strategi for forsyning af metaller og sjældne jordarter, risikerer vi at blive for afhængige af andre aktører på markedet,« udtaler rapportens hovedforfatter Liesbet Gregoir til Engineering and Technology.
Undersøgelsen af forsyning kontra efterspørgsel på metaller og sjældne jordarter konkluderer, at EU kan genanvende og genbruge sig ud af problemet. Mellem 50 og 75 procent af metaller og REE kan sikres gennem genanvendelse og genbrug i 2050, hvis europæiske virksomheder og stater investerer i den nødvendige teknologi.
Mere genbrug og egen udvinding
De investeringer i systemer og teknologi til genbrug af metaller og sjældne jordarter, forskerne kalder på, skal først og fremmest sikre produktionen af grøn teknologi.
Men på samme tid vil investeringer i genbrugssystemer og teknologi også hjælpe EU med at reducere indkøb og forbrug af materialer, der er klimamæssigt omkostningsfuldt at udvinde og raffinere.
Derudover vil afkobling fra udvinding og raffinering være med til at sikre, at europæiske teknologivirksomheder i mindre grad vil købe ind fra aktører som Rusland, der ifølge Engineering and Technology eksporterer en anseelig del af det aluminium, nikkel og kobber, der bruges på det europæiske marked.
Ud over at skulle genanvende og genbruge mere metal og REE, er det ifølge forskerne nødvendigt for EU-landene at sætte sin egen udvinding og raffinering i gang.
»Men som det ser ud nu, kommer EU ikke til at have en stærk forsyningssikkerhed på området her i fremtiden. Vinduet er ved at lukke sig, og hvis vi skal have bedre forsyning i 2030, skal der allerede investeres i løbet af de næste to år,« udtaler Lisbet Gregoir.
