Europas største test af elbiler går i gang i Danmark

Den hidtil største test af elbiler i Europa er på trapperne. 300 elbiler af forskelligt fabrikat bliver nu indkøbt og udlånt til danske familier af elbil-selskabet ChoosEV, som ejes af elselskaberne Seas-NVE, Sydenergi og biludleningsfirmaet Sixt.

Formålet er i højere grad at teste danskerne end at teste bilerne.

»Det handler om at få kortlagt, hvordan folk vil bruge elbiler i praksis, for det ved vi ikke meget om. Og den viden er vigtig for at planlægge, hvordan markedet skal behandles. Der er for meget snak om, hvordan folk tror, de vil bruge elbilen. Nu vil vi have facts,« siger direktør Henrik Isaksen, ChoosEV.

Det nye forbrugsmønster-forsøg skal foretages med elbiler fra fire forskellige producenter: Renault, Citroen, Mercedes og Nissan. Her ses en Renault Leaf. (Foto: ChoosEV) Illustration: ChoosEV

Forsøget er altså en kraftig udvidelse af et lille forsøg, som foregår i øjeblikket i Juelsminde og med lidt blandede resultater. Flere af testfamilierne gav i foråret 2010 udtryk for glæde og tilfredshed med de ombyggede Citroen C1-biler, men enkelte har også været skuffede over bilernes rækkevidde, navnlig i sidste års vinterkulde. Eksperter angav dog, at der var tale om børnesygdomme i batteristyringssystemet.

Range-extendere kommer måske med i forsøget

Det nye forsøg bliver med 300 nye elbiler langt større, og med fire forskellige bilfabrikater kan der udledes statistiske data om både bilerne, familierne og det typiske brugsmønster. Der bliver indkøbt biler fra Renault, Citroen, Mercedes og Nissan.

Efter planen skal alle køretøjer være rene elbiler uden en motordrevet range-extender, som ville kunne garantere, at forsøgspersonerne kan dække alle kørselsbehov, inklusive de lange ture uden opladningsmulighed.

Hvorfor er der ikke nogen af ChoosEV-bilerne, der får range-extender. Sådan en vil jo gøre det muligt at bruge elbilen som familiens primære bil, der også kan køre langt. Og man kan nøjes med lidt færre af de dyre batterier?

»Jeg er helt enig med dig. Men det har faktisk ikke været muligt indtil nu. Men så sent som i sidste uge blev vi kontaktet af et dansk firma, som gerne vil levere et range-extender produkt til forsøget. Vi overvejer nu, om vi skal installere sådan et produkt for at se, om det gør nogen forskel i brugsmønstret. Enten i en del af elbilerne eller i dem alle,« siger han.

De 300 elbiler skal fordeles i 30 kommuner landet over. Bilerne skal gå på omgang mellem flere testfamilier, sådan at 2.400 testpersoner skal prøve bilerne i en periode, inden forsøget er forbi.

Ud over at få et præcist overblik over, hvordan danskere bruger en elbil, når de har rådighed over den i dagligdagen, indsamles også statistiske data vedrørende batteriteknologien i de forskellige biler. Og de to involverede elselskaber vil også nøje overvåge, hvordan elnettet påvirkes af de gentagne opladninger af en lille bilpark, der trækker på elnettets ressourcer, og måske på de værst tænkelige tidspunkter, hvor elnettet i forvejen er belastet.

ChoosEV's konkurrent på området er projektet Better Place, som støttes af energiselskabet Dong, og som sværger til et koncept med udskiftning af batterier på servicestationer. ChoosEV-konceptet går i stedet ud på, at batterierne skal oplades hjemme og ved offentlige ladestandere. Det tager længere tid (timer), men det kræver ikke som Better Place en kostbar infrastruktur med servicestationer over hele kontinentet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Noget af det mest usædvanlige er at Batteriernes holdbarhed, op og afladninger, dette er afhængig af de enkelte personer. Forstået på den måde at hos nogen svigter dette system og batteriet bogstaveligt går i stykker. I modsætning til bilerne, her er forskellen til de dårlige mennesker meget mere tilgivende, ud fra hvad en Bil kan "Give". Dette er ligefør en ond Fe i Tornerose kunne være komme med dette. Og hvis dette ikke giver stof til eftertanke hos EL-folket (måske endda inspiration hvis jeg er meget heldig), så ved jeg ikke hvad som giver samme stof.

  • 0
  • 0

Undskyld, hvad mener du egentlig?

Dit indlæg giver overhovedet ikke mening for mig... hvad er det med den onde fe (Fe)???

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten