Europas største infrastrukturprojekt er helt igennem digitalt

Illustration: Nationalrail.co.uk

Englands nye højhastighedsbane mellem London og Birmingham skal bygges to gange. Første gang som en digital model og anden gang over, under og gennem 225 km engelsk muld.

Men der bliver ikke sat en spade i jorden, før den digitale version fungerer, forsikrede teknisk direktør Andrew McNaughton for nylig på en infrastrukturkonference i London arrangeret af it-leverandøren Bentley.

»Vi prøver at forestille os, hvordan det system skal fungere. ‘Imagenee­ring’, som Disney kalder det. For indtil vi har et system, som vi ved, hvordan vi skal drifte, vedligeholde og ombygge, vil vi ikke sætte gang i byggeriet. For os handler det ikke bare om at bruge digitale værktøjer i projekterings- og byggefasen, men i hele banens levetid. Systemet skal jo både fungere på dag 1, dag 1.000 og om 150 år, så vi skal være helt sikre på, hvad vi gør,« påpegede han.

Derfor bliver kravene til rådgivere, entreprenører og underleverandørers digitale kompetencer højere end på noget tidligere infrastrukturprojekt.

»Vi kommer ikke til at presse krav om BIM ned over hovedet på nogen,« lovede Andrew McNaugh­ton konferencedeltagerne, »Men der er ikke andre muligheder.«

Alle data skal være digitale

Den samme holdning har den britiske regering, som har vedtaget et såkaldt ‘BIM Mandate’. Mandatet kræver, at alle statslige bygge- og anlægsprojekter skal udføres efter ‘BIM-niveau 2’, som indebærer, at projektdeltagerne skal opbygge en 3D-model af projektet, og at alle informationer, dokumentation og data skal være digitale.

Kravene overgår dem, der foreløbig er blevet stillet på danske infra­- strukturprojekter, fortæller Gita Monshizadeh fra Banedanmark, der er CAD-manager på den nye bane mellem København og Ringsted og deltog i konferencen:

»Vores krav er ikke lige så omfattende. Vi kræver først og fremmest at få geometrien i en digital 3D-model. Desuden skal samarbejdet og udveksling af data foregå digitalt. Og vi vil have originaldata til sidst. Men på HS2 kommer modellen også til at indeholde objekter og objektinformation – såsom hvilket materiale der er tale om, og hvilke egenskaber det har.«

Da København-Ringsted-projektet gik i gang, overvejede Banedanmark, hvor store digitale krav man kunne stille, men heller ikke dengang fandtes der en standard for definering af objekter og objekt­information for anlægsbranchen. Desuden ville Banedanmark gerne ramme et niveau, som både rådgivere og entreprenører kunne leve op til.

»Men det viste sig, at de fint kunne leve op til vores krav, så hvis vi skulle gøre det igen, ville jeg helt sikkert stille krav om brug af mere intelligente værktøjer med mulighed for parametrisk modellering og tilknytning af information til objekterne,« siger Gita Monshizadeh.

Standard for objektinformation

I Storbritannien har beslutningen om at kræve BIM på infrastruktur­projekter fået regeringen til at afsætte penge til at videreudvikle den såkaldte COBie-standard for udveksling af objektinformation til også at kunne fungere i projekterings- og byggefaserne.

I første omgang har arbejdet haft fokus på vejsektoren, men hvis standarden skal bruges på HS2, skal den udbygges til også at omfatte baneprojekter. Lande som Frankrig, Holland, Tyskland, de nordiske lande og USA arbejder for øjeblikket på at definere objektstandarder for anlægsprojekter, men den britiske kan blive den mest udbredte.

»Bliver den britiske regering ved med at bruge penge på at udvikle COBie, så kan det meget let blive branchestandarden for strukturering af objektdefinitioner. Om ikke andet så fordi de britiske projekter er så store. De andre lande bliver i hvert fald nødt til at forholde sig til det,« sagde Andrew McNaughton på konferencen.

I dag er de større britiske rådgivere og entreprenører langt med at integrere BIM i deres anlægsprojekter, men de mellemstore firmaer mangler stadig meget, fortalte han:

»Den store udfordring med BIM er ikke så meget teknologien, men at du faktisk skal have folk til at tænke anderledes. Det er svært. Vi har spurgt leverandører, rådgivere og entreprenører, hvordan de arbejder med BIM, og 43 procent af dem har ingen planer for at uddanne deres medarbejdere i BIM.«

For at imødegå kompetencekløften vil HS2 lave en slags BIM-uddannelse. Den britiske regerings mål er nemlig klart: Øgede digitale kompetencer skal føre til en kraftigt voksende eksport af ydelser inden for byggeri og anlæg.

Selv om ambitionerne er store, er værktøjerne imidlertid langtfra færdigudviklede, erkendte Andrew McNaughton:

»Uden de BIM-værktøjer, vi har i dag, havde vi allerede givet op. Vi har brugt det i planlægningsfasen, i vores miljøvurdering og i vores projekteringslovforslag. Men de nuværende BIM-værktøjer er ikke gode nok til vore fremtidige behov.«

Trods usikkerhed og kritik fra både it-leverandører og byggebranchen var han imidlertid ikke i tvivl om, at HS2 ville leve op til regeringens krav og egne ambitioner.

»Det er det vigtigste infrastrukturprojekt i Storbritannien og det største i Europa. Vi vil blive bedømt af de fremtidige generationer på, hvordan vi klarer det. Og vi vil ikke fejle.«

Ingeniøren var inviteret med til konferencen af it-leverandøren Bentley.

Emner : Tog
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Har på et tidligere job undervist i BIM anvendelsen. Men det er en del år siden. Kan nogen opdatere dem af os, der ikke har fulgt med i dens udvikling, hvor langt man er i Danmark med hensyn til en standardisering af objektstrukturen? Da danske ingeniør- og arkitektvirksomheder har en del projekter i udlandet, burde vi da også være i stand til at bruge den standard, som briterne bruger, men ikke mener er færdig udviklet.

Jeg ved, at BIM bruges i studieprojekterne på de fleste danske byggefaglige udannelsessteder.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten