Europas største flydende solcelleanlæg opføres i London

De første af i alt 23.000 paneler er allerede installeret Illustration: Thames Water

De fleste forbinder nok solcelleanlæg med store, flade landarealer dækket med solpaneler. Men sådan behøver det ikke være.

På overfladen af Londons største ferskvandreservoir, Queen Elizabeth II Reservoir, skal der inden længe flyde 23.000 solcellepaneler, der tilsammen skal producere 6,3 megawatt. Det skriver Teknisk Ukeblad. Ifølge virksomheden Thames Water, der ejer reservoiret, vil solcelleflåden i sit første år kunne producere strøm til op mod 1.800 britiske husstande.

Næststørst i verden

Når alle panelerne er monteret, vil anlægget være det næststørste flydende solcelleanlæg i verden efter et anlæg sydøst for Tokyo, der ligeledes er under opførelse. I det såkaldte Yamakura-værk i Japan skal 51.000 fotovoltaiske solceller fordelt over 180.000 kvadratmeter levere 13,7 megawatt allerede i 2018.

Endnu større er tiltroen til de flydende solceller i Brasilien, hvor man planlægger at opføre en flydende solcellepark, der kan producere hele 350 megawatt. Dette kolossale anlæg skal efter planen flyde på Amazonas’ store ferskvandområder.

Solcelleforsker Josefine Sejl fra det norske Institutt for Energiteknikk finder interessen for den flydende, grønne energikilde naturlig.

»Vindmøllerne er for længst gået fra land til vand, nu følger solcelleparkerne efter. Vi vil helt sikkert se flere af disse i Europa, USA, Indien og Brasilien,« siger Josefine Sejl til www.tu.no.

Naturlig køling

Selv om flydende solcelleparker koster langt mere end landbaserede anlæg, så har de den fordel, at de har masser naturlig køling i kraft af de store vandmasser under dem. Det øger effektiviteten af solcellerne. Derudover dannes der mindre støv på panelerne, når de befinder sig til vands.

For at solcellerne når at tjene sig ind, inden de ruster væk, skal både celler, ledninger og stativerne, solcellerne monteres i, tilpasses brug til vands.

I London skal de 23.000 solceller monteres på i alt 61.000 pontoner, der fæstnes til bunden af reservoiret med 177 ankre.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

@Troels Christensen

Hvad betyder det for livet i vandet under solcelleren, nå disse mange m2 solceller bliver sat op med manglende sol/lys til følge ?

Nu er det jo et kunstigt ferskvandreservoir, så jeg formoder at man ønsker så lidt liv som muligt for at gøre rensning af vandet lettere.

Med hensyn til iltning af vandet er der meget mellemrum mellem panelerne. Fra billedet ser det ud som om de bruger flyde-pontoner fra Ciel et Terre.

  • 9
  • 0

@John Johansen

Vel ikke Amazonas!?

Jeg kan ikke være sikker på hvilket projekt de taler om, men måske er det ved Sobradinho vandkraftværket. Nok det mest praktiske sted at lægge et solcelle-kraftværk, i nærheden hvor man allerede har et andet kraftværk, folk der kan servicere det og transmissions-kabler til strømmen. Det er en enorm vandoverflade der er til rådighed. Jeg tvivler på at solcellerne kommer til at dække særlig meget. I den portugisiske Wikipedia omtales det som 828 km2 sø.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten