Europas største elbilbatterifabrik bygges i Tyskland

23. november 2017 kl. 13:444
Europas største elbilbatterifabrik bygges i Tyskland
Langen-anlægget skal være Europas største elbilbatterifabrik. Illustration: Alexander Heimann/Akasol.
Akasol Langen vil blive Europas største elbilbatterifabrik ved årligt at producere batterier til 3.000 elbusser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere af Europas storbyer er i fuld sving med at sende dieselbusserne på pension til fordel for elektriske alternativer. Og forskellige producenter deler deres planer om nye og større batterifabrikker (se faktaboks). Men selv om mange af aktørerne påstår, at de bygger den største fabrik, er planer som bekendt gerne noget, der ligger et sted ude i fremtiden.

Europas fremtidige batterifabrikker

LG Chem bygger en 6 GWh stor batterifabrik nær Wroclaw i Polen. Den skal stå klar næste år.

Samsung planlægger at åbne sin batterifabrik i Ungarn næste år. Den skal kunne producere batterier til 50.000 elbiler om året, men den præcise kapacitet er ikke kendt.

Daimlers datterselskab Accumotive bruger i omegnen af 500 millioner euro på at bygge en batterifabrik i Kamenz i Tyskland. Heller ikke her er kapaciteten angivet præcist.

Northvolt og tidligere Tesla-topmand Peter Carlsson ønsker at bygge en fabrik i Sverige med en elbilbatteriproduktion tilsvarende 32 gigawatttimer om året, når den efter planen åbner i 2023.

Akasol har nu imidlertid åbnet det, de kalder Europas største elbilbatterifabrik i Langen i Tyskland. Med en kapacitet på 600 megawatttimer vil fabrikken producere batterier til 3.000 elbusser hvert år, meddeler selskabet.

Fabrikken skal producere Akasols AKA-system OEM, et modulært batterisystem af lithium-ion-batterier. Standardversionen af batterierne har en lagringskapacitet på 24,4 kWh.

Læs også: Nordmænd vilde med elbus-forsøg

Artiklen fortsætter efter annoncen

Batterierne skal kunne parallellkobles og dermed opnå stor kapacitet og klare mere end 3.000 fulde ladecyklusser. De skal også have mulighed for hurtigoplading på op till 500 kilowatt.

10.000 batteribusser

Akasol meddeler, at to førende europæiske busproducenter vil købe batterierne. Batteriproducenten vil ikke sætte navn på de omtalte producenter, men siger, at selskaberne vil begynde elbus- og hybridbusproduktion i 2018.

Batterierne skal kunne kobles sammen parallelt. (Foto: Alexander Heimann/Akasol) Illustration: akasol.

»De to kontrakter indebærer, at vi vil levere batterisystemer til 10.000 el- og hybridbusser over de næste år,« skriver Akasols chef, Sven Schulz, i en e-mail til Teknisk Ukebrev i Oslo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fabrikken, som koster knap 80 millioner kroner (10 millioner euro), er semi-automatiseret. Mennesker og maskiner skal arbejde tæt sammen, fortæller Schulz.

»For eksempel hjælper en maskine med at transportere de 250 kilo tunge batterisystemer fra et sted til et andet,« skriver Schulz i e-mailen.

I dag produceres 55 procent af verdens lithium-ion-batterier i Kina ifølge en analyse fra Bloomberg New Energy Finance. Den europæiske produktionskapacitet ventes at ligge lavt i forhold til andre steder i den nærmeste fremtid.

The Market Mogul skriver, at Europa ikke har kapacitet til produktion af lihtium-ion-batterier til elbiler.

Batterierne skal kunne kobles sammen parallelt . (Foto: Alexander Heimann/Akasol) Illustration: Akasol.

Vil øge produktionen

Kreisel Electric offentliggjorde sidste år sine planer om en batterifabrik i Østrig med en kapacitet på 800.000 kilowatttimer om året. Fabrikken, der hedder 3K One, skulle være åbnet i marts i år - men denne åbning er udeblevet.

Kreisels omstilling fortæller over telefonen til TU, at de ikke har åbnet 3K One. I stedet har de åbnet et forsknings- og udviklingscenter i september i år. Kreisel henviser til presseafdelingen for yderligere spørgsmål.

Pressekontakt Martin Lettner i Kreisel vil ikke kommentere 3K One, men gentager, at de har åbnet et forskningscenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed kunne det se ud til, at Akasol har deres på det tørre, når de hævder, at deres nyåbnede fabrik er den største europæiske elbilbatterifabrik, som faktisk producerer batterier i dag.

Læs på tu.no: Elektrifisering av busser endelig i gang for fullt: – Vi har vært litt trege i Norge

Den position kan de uanset hvad dog miste, når andre aktører åbner fabrikker de kommende år (se faktaboks).

I oktober inviterede EU flere aktører fra den kemiske industri og bilindustrien til samtaler for at afdække, hvad der kan gøres for at dække behovet for batteriproduktion i Europa.

Denne artikel blev først publiceret på tu.nu.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
24. november 2017 kl. 12:50

Jeg er noget skuffet over at de vil bruge robotter til at løfte 250 kg tunge batterier og ikke håndkraft. Det er ellers sundt at træne!

2
24. november 2017 kl. 00:16

...hvis den største batterifabrik i verdensdelen ikke kan svinge sig op til en produktion på mere end 600 MWh årligt. Man må da håbe, at vi I de kommende år fårbatterfabrikker af en helt, helt anden kaliber også i Europa.

Men rart da at se, at den bidrager med 3000 elbusser årligt. Også selvom de ikke har brug for dem i Herning.

1
23. november 2017 kl. 22:57

Hvis fabrikken kun koster de nævnte 10 millioner Euro, så kan den ikke forblive Europas største ret længe.