Europas største batteri skal lagre vindmøllestrøm lige syd for grænsen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Europas største batteri skal lagre vindmøllestrøm lige syd for grænsen

Et batterilager lige syd for den dansk-tyske grænse skal kunne lagre hele 50 MWh strøm allerede i slutningen af 2017. Illustration: Eneco / Mitsubishi Corporation

Et batteri med en kapacitet på hele 50 MWh skal fra slutningen af 2017 lagre den energi, de nordtyske vindmølleparker får i overskud. Batteriet bliver det største af sin slags i Europa og skal ligge ved en transformerstation ved Jardelund i Slesvig-Holsten.

Fordi batteriet er placeret tæt op ad transformerstationen, giver det mulighed for, at det kan reducere det tab, der normalt sker i en transformerstation, vurderer hollandske Eneco og Mitsubishi, der står bag planerne for batteriet ifølge en pressemeddelelse fra selskaberne.

Hertil kommer, at batteriet er placeret, så det kan agere overskudslager for nærliggende vindmølleparker og dermed være med til at løse den voksende udfordring det giver, at vindmøllernes produktion ikke kan tilpasses forbruget, som det er tilfældet med især kulkraft.

Læs også: Nordhavn har tilsluttet kæmpebatteri

»Selvom andelen af vedvarende energi heldigvis vokser hurtigt, udgør det en udfordring for energinettet. I vores øjne er løsningen todelt; intelligent ‘matching’ af udbud og efterspørgsel og en kombination af energilagring i stor og lille skala,« udtaler Enecos chef for strategisk vækst, Kees-Jan Rameau, i pressemeddelelsen.

Batteriet bliver installeret som en del af den tyske vedvarende energi-satsning, ‘Energiwende’, der skal reducere landets CO2-udslip med 40 pct. i 2020 og 55 pct. i 2030, sammenlignet med 1990-niveauet.

Læs også: Nu skal der styr på batterianlæggene

Endnu større batteri på vej i USA

De nærliggende vindmølleparker bliver som en del af et pilotprojekt koblet direkte på batteriet, så de kan afsætte deres overskydende energi her og videresælge den på et bedre tidspunkt. Eneco påpeger i meddelelsen, at forsøget med det store batteri skal ses i sammenhæng med selskabets påbegyndte netværk af hjemme-batterier.

Selve batteriet er et lithium-ion-batteri med en effekt på 48 MW og en kapacitet på 50 MWh, der ifølge selskaberne bag batteriet svarer til det daglige gennemsnitsforbrug for over 5.300 almindelige, tyske husstande.

Læs også: Mega-batterier skyder op i Californien

Norske Teknisk Ukeblad har gjort status over de største lignende projekter på verdensplan. Her er et batteri på 48 MW og en kapacitet på 12 MWh allerede i drift i Sydkorea.

Et endnu større projekt er dog undervejs i Californien, hvor et batterianlæg på 100 MW og en kapacitet på 400 MWh forventes at stå færdig i 2021.

er det ikke kun et "knap cell" element i det store el system. Norden har konstant ca. 25GW vandkraft. Så hvad skal vi med 50MWh? vi mangler måske mere ledninger til at få vind energi ud af Danmark og elvarme til Københavns fjernvarme system.

  • 17
  • 4

Idéen med at få mere elvarme rundt i det danske er jeg helt enig med dig i! Men tænker faktisk Københavnerne er heldige med at de nok selv kan levere nok affald til at fjernvarmen kan forsyne dem? Derimod tænker jeg de mindre befolkede områder kunne vinde stort på at kraftvarmeværkerne, levere varme til de lokale og billig strøm til opvarmning til de decentrale. I min verden burde det være lovkrav at alle har en el-varmtvandsbeholder som kan benytte strømmen om natten, og sikre varmt vand til alle morgenbadede rundt i det danske, det burde også udligne den store pukkel at strømforbrug der ligger på privatforbruget om morgenen.

  • 7
  • 4